sobota, 7 kwietnia 2012

Ananasek z delicjami

Składniki

Warstwa kokosowo-makowa:

5 białek,

3/4 szkl. cukru,

20 dkg. sparzonego i zmielonego maku,

20 dkg kokosu,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 puszka ananasów,

2 paczki ulubionych delicji,

2 galaretki cytrynowe,

2 galaretki w kolorze czerwonym,

5 żółtek,

masło,

1 budyń śmietankowy bez cukru,

1/2 litra mleka



Przygotowanie

Warstwa kokosowo-makowa:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, kokos, proszek z mąką i lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią.

Piec ok. 20 min. w temp. 1800C.


Masa:

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
2 galaretki czerwone rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.

W odrobinie mleka roztrzepać budyń i żółtka (dokładnie połączyć), resztę mleka zagotować i dodać budyń z żółtkami. Dokładnie wymieszać i zagotować. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń i tężejącą galaretkę cytrynową. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta:


warstwa kokosowo-makowa - jedna część masy - ułożyć ananasy w kawałkach - druga część masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką i wstawić do lodówki.


Smacznego

Przepis ten dostałam od koleżanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz