niedziela, 29 kwietnia 2012

Babeczki jabłkowe drożdżowe

Składniki

25 dag mąki
0,5 szkl. mleka
2 dag drożdży
4 dag cukru
1 jajo
3 dag masła
szczypta soli
3 jabłka.




Przygotowanie

Z drożdży, ciepłego mleka, szczypty soli i mąki sporządzić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę i jajo utarte z resztą cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z ciasta formować kulki. Wyłożyć je do  natłuszczonych foremek. 
Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Poukładać je na środku ciasta baeczek, lekko docisnąć. Brzegi ciasta posmarować rozbitym białkiem i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

(Jeśli ktoś lubi się bawić, można je zamiast posypania cukrem pudrem zalać budyniem waniliowym.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz