środa, 4 kwietnia 2012

Babka czekoladowa I

Składniki

5 jajek


1 szklanka mąki


1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


kostka masła roślinnego 250g



1,5 szklanki cukru


cukier waniliowy


1 czubata łyżka kakao


1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


posiekane orzechy lub migdały


polewa czekoladowa



Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodać obie mąki, proszek do pieczenia,kakao i stopione gorące masło. Dokladnie zmiksować, wylać ciasto do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 45-50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.
Przepis pochodzi z kalendarza z lat 80-tych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz