piątek, 13 kwietnia 2012

bomby witaminowe (koktajle)

Składniki

KOKTAJL CZERWONY
1 duży dojrzały ananas
paczka mrożonych truskawek
kilka listków świeżej mięty

KOKTAJL ZIELONY
3 bardzo dojrzałe banany
4 pęczki natki pietruszki
1 cała cytryna
2 płaskie łyżki miodu
1 szklanka wody
4 mrożone truskawki





Przygotowanie

KOKTAJL CZERWONY
Ananasa podzielic na pozbawione skórki cząski.
Do miksera włożyc rozmrożone lub częściowo rozmrożone truskawki z sokiem i cząstki ananasa.
Zmiksowac, rozlac do szklanek, podawac ozdobione listkiem mięty.

KOKTAJL ZIELONY
Pietruszkę umyc, przekroic każdy pęczek w 2-3 miejscach.
Banany i cytrynę obrac ze skórki.
Z cytryny skroic biały miąższ.
Przekroic ją na 2-3 kawałki.
Przekroic banany.
Do miksera włożyc pietruszkę, cytrynę, banany, miód, wlac szklankę wody.
Zmiksowac.
Podawac udekorowane mrozoną truskawką.

Aby koktajl pietruszkowy miał jedwabistą konsystencję, nalezy miksowac go nieco dłużej niż koktajle z miękkich owoców.

Banany do koktajli muszą byc bardzo dojrzałe, zciemnymi plamkami na ciemnożółtej skórce.
Banany niedojrzałe,o skórce zielonkawo-żółtej, mają posmak surowych ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz