poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Błyszcząca polewa czekoladowa mojej mamy

Składniki

10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao ( raczej czubate)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Do rondelka włożyć margarynę, cukier, kakao i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu połączenia się składników. Uwaga!!! - nie wolno zagotować! Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszać aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wylać na ciasto potrzebujące polewy np. królewiec. Polewa jest elastyczna i naprawdę błyszcząca, mnie zawsze wychodzi.

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polewa czekoladowa jest nieodzownym składnikiem wielu moich wypieków. Ja swoją polewę zawsze przyrządzam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Jest wyjątkowo lśniąca i ma idealną konsystencję. Polecam!

    OdpowiedzUsuń