Składniki
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao ( raczej czubate)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Do rondelka włożyć margarynę, cukier, kakao i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu połączenia się składników. Uwaga!!! - nie wolno zagotować! Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszać aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wylać na ciasto potrzebujące polewy np. królewiec. Polewa jest elastyczna i naprawdę błyszcząca, mnie zawsze wychodzi.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPolewa czekoladowa jest nieodzownym składnikiem wielu moich wypieków. Ja swoją polewę zawsze przyrządzam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Jest wyjątkowo lśniąca i ma idealną konsystencję. Polecam!
OdpowiedzUsuń