Składniki
bułki do hamburgerów
cebula
ser żółty (np Hochland cheedar w plastrach)
pomidor
sałata (ja użyłam lodowej bo jest krucha)
papryka czerwona
ogórek kiszony bądź konserwowy
ketchup, musztarda lub majonez
A do hamburgerów:
mięso mielone
cebula
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Przygotowanie
Mięso
Wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone, z tym, żeby było o wiele cieńsze i o średnicy podobnej do bułki. Smażymy.
Bułki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W między czasie przecinamy bułki, sałatę płuczemy i odrywamy pojedyńcze liście, cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, paprykę natomiast w kostkę.
Układamy na bułce sałatę, ser, mięso i resztę składników, polewamy ketchupem, musztardą lub majonezem, zakrywamy górą od bułki i wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy za parę minut, kiedy bułka zrobi się lekko chrupiąca a ser zacznie sie topić.
Inne warianty
Na zdjęciu hamburger własnie z kotletów mielonych, które zostały mi z poprzedniego dnia dlatego nie jest zbyt ładne (duża bułka a małe kotleciki były)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz