niedziela, 8 kwietnia 2012

Cheeseburger z mięsa mielonego

Składniki


bułki do hamburgerów
cebula
ser żółty (np Hochland cheedar w plastrach)
pomidor
sałata (ja użyłam lodowej bo jest krucha)
papryka czerwona
ogórek kiszony bądź konserwowy
ketchup, musztarda lub majonez


A do hamburgerów:


mięso mielone
cebula
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek




Przygotowanie

Mięso

Wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone, z tym, żeby było o wiele cieńsze i o średnicy podobnej do bułki. Smażymy.


Bułki

Nagrzewamy  piekarnik do 180°C. W między czasie przecinamy bułki, sałatę płuczemy i odrywamy pojedyńcze liście, cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, paprykę natomiast w kostkę.

Układamy na bułce sałatę, ser, mięso i resztę składników, polewamy ketchupem, musztardą lub majonezem, zakrywamy górą od bułki i wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy za parę minut, kiedy bułka zrobi się lekko chrupiąca a ser zacznie sie topić.

Inne warianty

jak ktoś woli miękkie bułki nich da na mniejszą temperaturę piekarnik (żeby ser się zdążył zacząć topić zanim bułka zrobi sie chrupiąca) jeśli zostały nam kotlety mielone z obiadu to mozemy je użyć - przekrajamy na pół żeby były cieńsze, obsmażamy i dopiero wtedy układamy na bułce

 Na zdjęciu hamburger własnie z kotletów mielonych, które zostały mi z poprzedniego dnia dlatego nie jest zbyt ładne (duża bułka a małe kotleciki były)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz