piątek, 6 kwietnia 2012

Karp zapiekany z pieczarkami

Składniki

- filety z karpia ok. 1 kg
- 30 dkg piecarek
- 1/2 opakowania sosu pieczarkowego np. Winiar
- 3-4 łyzki śmietany
- 1 cebula
- mąka do panierowania
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia



Przygotowanie

Filety pokroić na mniejsze kawalki, posolić,  popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać olej na patelni, panierować karpia w mące i smazyć na silnym ogniu na złoty kolor / ma być chrupiący /.
Odkładać do naczynia żaroodpornego.W międzyczasie pieczrki i cebule pokroic w plastry i udusić, wyłozyć na karpia.
Sos pieczarkowy wymieszać ze śmietaną i zalać pieczarki .
Zapiekać ok 20 min bez przykrycia w temp. ok. 180oC. Można zamiast sosu pieczarkowego dać suszone grzyby wczesniej ugotowane i pokrojone w paseczki i wtedy wywar łączymy ze śmietaną i zalewamy potrawę.
Do dekoracji - zielona pietruszka.

Polecam./

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz