czwartek, 12 kwietnia 2012

Kurczak złocisty z jarzynką z grzybów wg Rózyczki

Składniki

1 duży kurczak
sól
przyprawa złocista do kurczaka
dodatkowo:
8 dużych pieczarek
2 szklanki kurek lub innych grzybów
3 jabłka (dałam malinówki)
sól
majeranek
pieprz cytrynowy
2 łyżki oleju do smażenia
zielona natka pietruszki
rękaw foliowy do pieczenia kurczaka



Przygotowanie

Kurczaka wymoczyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha,posolić,natrzeć złocistą przyprawą do kurczaka,odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
Uciąć odpowiednią ilość rękawa,wsadzić kurczaka,związać dobrze boki.
Piec w 200-220°C około 40 -45 min,sprawdzając długą wykałaczką.
wykonanie jarzynki:
Pieczarki pokroić ,wrzucić na rozgrzany olej ,dusić 5 min,następnie dodać grzyby,pokrojone w grubszą kostkę jabłka,posolić posypać majerankiem,dusić na małym ogniu 10 min,na końcu posypać pieprzem cytrynowym i natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.
Smacznego

Bardzo smaczny i szybki kurczak,polecam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz