poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ryba w sosie pieczarkowym z mikrofalówki

Składniki

Składniki:

4 filety rybne
1/2 łyżeczki vegety lub soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyzki masła
1 mała cebula
1,5 szkl. pokrojonych pieczarek w plasterki
1 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
natka pietruszki



Przygotowanie

Wykonanie:

Filety rozmrozić. Przygotować głębokie naczynie żaroodporne z przykrywką. Włożyć na dno masło i roztopić w mikrofali ok. 45 sekund (maksymalna moc). Ryby oprószyć przyprawami i odstawić. Do masła dodać posiekaną cebulę i pieczarki, wymieszać, przykryć i gotować 4 minuty w mikrofali 2 razy mieszając (maksymalna moc). Mąkę rozprowadzić ze śmietaną, wlać do pieczarek, przykryć i mikrofalujemy 4 minuty (raz przemieszać). Teraz powstały sos przelewamy na moment do innego naczynia. Układamy ryby na dnie i zalewamy powstałym sosem, mikrofalujemy przy maksymalnej mocy do 6 minut nie mieszając (osobiście nie bawię się w przelewanie tylko wkładam filety na dno od sosu, ale podaję oryginalnie jak jest w przepisie). Wyjąć naczynie posypać ryby pietruszką i na 2 minuty zostawić jeszcze pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub piuree i surówką.

Przepis pochodzi z "poradnika domowego", jest prosty,szybki i smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz