wtorek, 17 kwietnia 2012

Schab w sosie serowym wg M&Ł

Składniki




4 kotlety schabowe
300 g pieczarek
150 g sera zółtego
bulion (może być z kostki rosołowej)
śmietana 18%
4 ząbki czosnku
masło
mąka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pietruszka, majeranek




Przygotowanie

kotlety schabowe lekko rozbić, opruszć solą i pieprzem z dwóch stron kotlety podsmażyć na rozgrzanym maśle przełożyć mięso do rondla, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i rozgnieciony czosnek i zalać bulionem dusić ok. 20 min śmietane zmieszać z ciepła woda i dodać tak aby się nie zważyła dodać do sosu starty na tarce żółty ser dusić co najmniej 30 min az ser się rozpuści sos przyprawić według upodobań podanymi przyprawami 2 łyżki maki zmieszać z zimna woda, rozrobić i zagęścić tym sos. Danie ma specyficzny serowy posmaczek, a czosnek i pieczarki dodają mu wyrazistości. Polecam.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz