środa, 4 kwietnia 2012

Sernik wiedeński mojej mamy

Składniki

1,30 kg sera białego (półtłustego)
10 jajek
250 gram masła
1½ szklanki cukru
1 podwójny cukier waniliowy 38 gram
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 kropli olejku cytrynowego

szklanka = 250 ml






Przygotowanie

Do żółtek dodać masło, cukier, cukier waniliowy, zapach cytrynowy. Utrzeć na jednolitą masę (najlepiej mikserem). Ser zmielić przez maszynkę, dodać utartą masę jajeczną, dobrze wymieszać. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać umyte i wysuszone rodzynki (można je lekko obtoczyć w mące) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek.
Blaszkę o wymiarach 40x25 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową. Piec w 180ºC około 60 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz