czwartek, 12 kwietnia 2012

surówka z kapusty pekińskiej

Składniki

- pół średniej wielkości kapusty pekińskiej,

- nieduży kawałek wędzonego kurczaka (np. połowa udka lub piersi),

- mały kubeczek jogurtu naturalnego,

- kopiasta łyżka majonezu,

- 2 ząbki czosnku,

- pieprz ziołowy,

- sól.



Przygotowanie

Kapustę umyć, osączyć i drobno poszatkować, wrzucić do salaterki. Obficie posypać pieprzem ziołowym.
Mięso wędzonego kurczaka oddzielić od kości (jeśli nie ma kości, to tym lepiej ;)) ), pokroić na małe kawałki. Dodać do kapusty, wymieszać.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli i wyciśniętym czosnkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zalać zawartość salaterki sosem, wymieszać, schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Surówkę podaję do obiadu, jest również znakomita jako małe danko z pieczywem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz