czwartek, 12 kwietnia 2012

Szynka duszona w żurawinie Marty na obiad

Składniki

1,2 kg mięsa szynka
3 cebule
3 marchewki
4 ząbki czosnku
1 garść żurawin
10 gożdzików
2 łyżeczki kminku
przyprawa gyros-kebab
5 ziaren ziela angielskiego
5 listków liści laurowych
vegeta
pieprz
0,5 szklanki oleju





Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć natrzeć oliwą. W mięsie ponacinać małe otworki i powbijać pocięty na słupki czosnek. Mięso posypać przyprawą kebab i kminkiem, odstawić na 1 godzoinę do lodówki.

W między czasie do garnka pokroić cebulę w talarki, marchewki 2 w talarki a jedną zetrzeć na grubej tarce, 2 ząbki czosnku pokroić, dodać ziele angielskie, liście laurowe, doprawić vegetą, dodać pół szklanki oleju oraz żurawinę i gożdziki, które dodadzą pięknego aromatu i lekko słodkiego smaku.

Wszystko razem dusić na małym ogniu ok 10 minut. Następnie dodać szynkę i dusić w całości ok. 1 godziny, podlewając co jakiś czas obficie wodą tak, aby z warzyw powstał sos, w którym będą zanurzone płaty mięsa.

Po godzinie wyciągnąć mięso z garnka i pokroić w plastry grubości 1 centymetra.
Z powrotem włożyć do gotującego się sosu z warzyw i dusić jeszcze tak, aby mięso zmiękło.

Podawać z ziemniakami lub ryżem.

CAłA POTRAWA JEST LEKKO SłODKA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz