wtorek, 17 kwietnia 2012

Torcik z lekkim kremem

Składniki

- 2 placki biszkotowe w okrągłej formie(26): jeden ciemny, jeden jasny


Krem:
- 400 g jogurtu kokosowego
- 500 g kremówki + 100 g do dekoracji
- posiekana drobno mleczna czekolada (100 g)
- 5-7 łyżeczek żelatyny w 1/2 szkl wody


- paczka podłużnych biszkoptów ( bez wgłębień po środkach)
- czekoladowe listki


Poncz:
- 3/4 szkl wody
- łyżeczka cukru waniliowego
- kieliszek likieru kokosowego lub rumu



Przygotowanie

1. Ubić kremówkę i dodac do niej delikatnie miskując jogurt.

2. Wsypac czekoladę i wlać żelatynę.

3. Ciemny placek włożyć do tortownicy 28 cm i wokół kołnierza poukładac pionowo biszkopty. Nasączyć biszkopt 1/2 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim plackiem, nasączyć wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki.

4. Ubic 100 g kremówki do dekoracji, zrobić na torcie rozetki, udekorowac czekoladowymi listkami.

 Torcik wykonała Basia19 ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz