czwartek, 12 kwietnia 2012

Włoski placek

Składniki

Ciasto I:
7 żółtek,
20 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
20 dag mąki,
1 proszek do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
skórka pomarańczowa.

Ciasto II:
7 białek,
20 dag cukru,
15 dag stopionej margaryny,
15 dag mąki ziemniaczanej,
8 dag mąki pszennej,
olejek rumowy.

Ciasto III:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
10 dag mąki,
1 łyżka kakao.



Przygotowanie

CiastoI:margarynę,żółtka, cukier utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę z proszkiem, śmietanę, sok z cytryny i skórkę. Wszystko razem wymieszać. Wlać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.

Ciasto II: białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru, dodać obie mąki zmieszane razem, roztopioną margarynę i olejek. Lekko wymieszać i wlać na pierwsze ciasto.

Ciasto III: białka ubić na pianę, dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę z kakao. Lekko wymieszać i wlać na drugie ciasto. Piec 50-60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz