czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa gyrosowa

Składniki

 

60 dag piersi z indyka


1 ząbek czosnku


przyprawa do gyrosa (całe opakowanie)


25 dag śmietany kremówki


3 papryki (czerwona, żółta, zielona)


4-5 ziemniaków

1 torebka zupy cebulowej


1 torebka sosu cygańskiego


tymianek, sól, pieprz, papryka ostra





Przygotowanie

 

 

Mięso pokroić w paseczki, wymieszać z czosnkiem i przyprawą do gyrosa i odstawić na 2-3 godziny.

Następnie smażyć na oleju 10 minut, ostudzić, zalać śmietaną i odstawić na całą noc.

Papryki dusić na małym ogniu, dodać tymianek,zalać 1 litrem wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zupę cebulową (rozmieszać w zimnej wodzie) i gotować ok 10 minut.

Następnie dodać mięso i sos cygański. Wymieszać, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.


Rady:
Mięso nie musi stać całą noc, ale gdy postoi to jest smaczniejsze.
Zupę można zrobić w wersji szybszej bez ziemniaków.
Jak ktoś lubi można dodać puszkę kukurydzy.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz