poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Soczysty omlet śniadaniowy z pomidorem

Składniki

2 jajka kurze
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średni pomidor
1/3 pęczka szczypiorku
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz
10 dag startego tłustego sera żółtego
0,5 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie

Gdy nie chcę kolejny raz przyrządzać dla swojej rodziny "oklepanej" jajecznicy... sięgam po bardziej wykwintne, smaczne i równie szybkie rozwiązanie: soczysty omlet z pomidorem.

Jajka roztrzepać w garnuszku wraz z mlekiem. Dodać proszek do pieczenia, sól i pieprz. Patelnię (najlepiej teflonową) lekko nasmarować oliwą. Rozgrzać ją i wlać zawartość garnuszka. Patelnię przykryć pokrywką i piec na średnim ogniu około 5 minut. Posiekany szczypiorek wsypać na wierzch omletu, ponownie przykryć. Po minucie odkryć i starannie przewrócić na drugą stronę. Pomidora pokroić w cienkie plastry i rozłożyć równomiernie na wierzchu omleta. Posypać oregano i bazylią a na koniec startym serem żółtym. Przykryć i pozwolić się mu rozpuścić.
Podawać na ciepło, najlepiej do pieczywa tostowego lub grzanek.

Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki

- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka roztopionego masła
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 4 jajka

- owoce
- cukier puder




Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać na blachę wyłożoną papierem. Dodać pokrojone w kostkę owoce ( ja tym razem dodałam jabłka). Ciasto piec przez ok 40-50 minut - w zależności od piekarnika- w temperaturze 180 st.C

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest szybkie i łatwe do wykonania, jednak wg mnie bardzo smaczne. Przepis szczególnie sprawdza się, gdy nagle zachce nam się czegoś słodkiego, albo mamy niespodziewanych gości ;)

SMACZNEGO!!!

P.S. Każdego kto wypróbuje przepis proszę o komentarz.

Jajka sadzone na chlebie

Składniki

1 porcja:

65 dag sera gouda
1 kromka ciemnego pieczywa
25 g masła
2 jajka
sól
keczup
słodka, mielona papryka
1/2 "grządki" rzeżuchy




Przygotowanie

Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, chleb cienko posmarować masłem.Pozostałą porcję masła rozpuścić na patelni, wbić oba jaja, posypać startym, żółtym serem, posolić, smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a ser całkowicie rozpuści.Rzeżuchę umyć, osuszyć, ułożyć na kanapce.Jajka delikatnie zsunąć z patelni, wułożyć na rzeżuszę, opruszyć papryką. Osobno podać keczupSMACZNEGO

Pierś z indyka smażona, soczysta - miodzioo

Składniki

- 60 dag piersi z indyka
- ser mozzarela
- olej do smażenia
- kilka listków pietruszki
Zalewa do mięsa
podobna jak do moich udek z chilli i miodem trochę przeze mnie zmieniona mianowicie :
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek ketchupu
- łyżka startego imbiru ( polecam świeży gdyż przyprawa nie odda tego smaku)
- łyżka sosu sojowego
- pól łyżeczki mielonej chili (jak ktoś lubi na ostro i akurat może ma strąk świeżej drobno pokrojonej)
- ząbek czosnku
- 1 większa cebula pokrojona w drobną kostkę



Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę wg. pdanych składników. Mięso kroimy w plastry nie większe niż 2 cm. Najlepsze takie do 1,5 cm.  Mięso wrzucamy do zalewy i odstawiamy na jakieś 30 min.  Po tym czasie lekko oczyszczamy mięso z cebulki i papryki chilli jeśli dodaliśmy świeżą. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy plastry indyka, Na początku smażymy na dużej temperaturze, póżniej zmniejszamy gaz. Doprowadzamy indyka do lekkiego zarumienienia. Gdy indyk bedzie upieczony wlewamy do niego zalewę i smażymy tak około 10 minut, nie więcej od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie kroimy ser mozzarela w cieńkie plastry najlepiej zrobić to nożem lekko zwiżonym w zimnej wodzie.
Plastry indyka układamy na talerzu, kładąc na nich plaster sera, na jego  środek kładziemy po łyżeczce tłuszczyku z patelni najlepiej z przewagą cebulki, dekorujemy listkiem zieleninki jaką tam akurat mamy ja dodałam pietruszkę.

Moje uwagi:

Polecam Wam bardzo ten przepis z moja mieszanką sałat. Przepis powstał w oparciu o moje udka z chilii i miodem. Przepraszam za reklamę ale...
Chciałam go zrobić z piersi kurczaka, pomyliłam się wyciągnełam z zamrażalki pierś indyka.Przeraziłam sie gdyż obawiałam się specyficznego posmaku indyka i suchości mięsa. Jakie było moje miłe rozczarowanie. Mięso indycze w tej zalewie traci swój specyficzny zapach,pozostaje soczyste i kruche.
 Wygląda bardzo apetycznie polecam na wszelkie randki obiady uroczyste itd.
Przepraszam, że nie wklejam zdjęć ale nie dorobiłam się ładnej zastawy. Mamy w domu talerze z duraleksu i wstydze się takie zdjęcie zrobić, jak widze na jakich pięknych talerzach Wy podajecie swoje potrawy.

Życzę Wam smacznego

Krojone kotleciki z piersi kurczaka

Składniki

1/2 kg filetów z kurczaka250 g pieczareknatka pietruszki2 czubate łyżki majonezu3 jajka3 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka musztardysól, pieprz, vegeta do smaku



Przygotowanie

Jajka mieszamy z majonezem, maką, posiekaną natką pietruszki, solą pieprzem,vegetą i musztardą. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż odparuje woda. Piersi kroimy w kostkę a następnie mieszamy z pieczarkami oraz masą jajeczną. Wstawiamy do lodówki na około 2 godz aby się przegryzło.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy masę i smażymy. Ja robię kotleciki z dwóch łyżek masy. Podajemy odrazu po usmażeniu z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Świetnie smakują z sałatką z sałaty lodowej. Ja ostatnio nie miałam i zjedliśmy z sałatką z czerwonych buraczków.
Życzę smacznego

papryka

Składniki

1kg papryki,1szkl.cukru, 1 szkl. octu,1,5 szkl. wody,0,5 szkl.oleju,goździk.



Przygotowanie

Składniki zalewy zagotowac. Pokrojoną paprykę ułożyc w słoikach i zalac ostudzoną zalewą.Do każdego słoika włożyc po 1 goździku.Pasteryzowac ok. 10 minut.

Niskokaloryczna rolada z masą jogurtową

Składniki

3 jajka


120 g cukru pudru


120 g mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 galaretka + 1 jogurt 250 ml + owoce drobno pokrojone


 





Przygotowanie

1. Ubić jajka z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać jajka z mąką. Blaszkę wyłożyć pergaminem tak, żeby z dwóch stron trochę wystawał (łatwiej wtedy wyjąć ciasto). Wyłożyć ciasto na blaszkę, wygładzić i piec 15 min w temp. 175 st.

2. Na stole rozłożyć ściereczkę, posypać cukrem i wyłożyć na to ciasto. Ostrożnie zdjąć pergamin i zrolować ciasto razem ze ściereczką Rozpuścić galaretkę w połowie wody ( w 1 szklance), odstawic do ostygniecia. Gdy zacznie tężęć dodać jogurt i owoce.

3. Zimny biszkopt rozwinąć, ściereczkę usunąć. Tężejącą mase jogurtową rozłożyć równomiernie na cieście, zwinąć. Opruszyc cukrem pudrem i schłodzic.

niedziela, 29 kwietnia 2012

placuszki pikantne z sera i ziemniaków

Składniki


0,5 kg ziemniaków
250 g tartego zółtego sera
50 g bulki tartej
jajko
olej
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować i utłuc. Następnie przestudzone wymieszać z z tartym serem, jajkiem i bułką tartą. Całosć doprawić. Ciasto rozwalkowac podsypujac tartą bułka, wycinać krażki, otaczać je w bułce tartej i smazyć. Można po uzmazeniu polac je smietaną

Sos tatarski Renaty

Składniki

1 szklanka majonezu,
1/4 szklanki smietany,
1 lyzka musztardy,
2 kiszone ogorki,
5 marynowanych grzybkow (moga byc pieczarki),
garsc natki pietruszki,
garsc posiekanego szczypiorku,
sol,cukier.



Przygotowanie

Ogorki i grzybki osaczyc z zalewy,drobno pokroic,wymieszac z majonezem,smietana i musztarda.Doprawic do smaku i dodac natke pietruszki i szczypiorek.

Mozna dodac rowniez kapary czy nawet oliwki.

Doskonale pasuje do wedlin,jajek na twardo,zimnych mies i ryb.


                         SMACZNEGO

Babeczki jabłkowe drożdżowe

Składniki

25 dag mąki
0,5 szkl. mleka
2 dag drożdży
4 dag cukru
1 jajo
3 dag masła
szczypta soli
3 jabłka.




Przygotowanie

Z drożdży, ciepłego mleka, szczypty soli i mąki sporządzić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę i jajo utarte z resztą cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z ciasta formować kulki. Wyłożyć je do  natłuszczonych foremek. 
Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Poukładać je na środku ciasta baeczek, lekko docisnąć. Brzegi ciasta posmarować rozbitym białkiem i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

(Jeśli ktoś lubi się bawić, można je zamiast posypania cukrem pudrem zalać budyniem waniliowym.)

sobota, 28 kwietnia 2012

kurczak w imbirze gosi

Składniki

1 kurczak bez skóry
2-3 średniej wielkości cebule
świeży korzeń imbiru
sól, pieprz
oliwa
pojemniczek śmietany
1 szklanka białego wina



Przygotowanie

Kurcze oprawić ze skóry, podzielić na porcje, posolić, odstawić na chwilę. Na oliwie zeszklić pokrojoną w półtalarki cebulę.Dodać wino, starty na tarce korzeń imbiru [ok 3 cm] ,śmietanę. Porcje kurczaka obsmażyć , dodać do gotowego sosu i dusić ok. 20 min .Tuż przed końcem wlać śmietanę.Podawać z ryżem i kolorową surówką, gdyż sos jest biały i chociaż mięso jest bardzo dobre to z samym ryżem wygląda mdło.

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Składniki

Składniki na ciasto:

kostka masła (200g);
1,5 szkl cukru;
tabliczka czekolady (100g - gorzkiej lub mlecznej wg gustu);
2 pełne łyżki ciemnego kakao;
0,5 szkl mleka lub wody;
4 jajka;
2 szkl mąki;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
0,5 łyżeczki sody;
4 łyżki dżemu wiśniowego (lub innego).

Przełożenie ciasta:

śmietana 30% (250ml);
1 łyżka żelatyny;
1 łyżka cukru pudru;

Poncz:



1/3 szkl soku wiśniowego;
10 ml spirytusu;
4 łyżki zimnej wody.

* szklanka o pojemności 250 ml





Przygotowanie

Wykonanie:

     Masło, cukier, czekoladę, kakao i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do rozpuszczenia do większego naczynia z gotującą się wodą) - wystudzić. Odlać 1/3 szklanki płynu i pozostawić do przyozdobienia ciasta. Następnie dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę oraz dżem i zmiksować na jednolitą masę. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z całością. Przelać do okrągłej formy o średnicy 28cm wysmarowanej tłuszczem. Piec ok 45 - 50 min. w 180st C. Poczekać aż ostygnie. 
     Już w takiej postaci ciasto jest bardzo smaczne i warte polecenia - ala murzynek z wiśniami.

      Składniki na poncz połączyć. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą żelatynę. Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny nasączyć połową ponczu i przełożyć połową śmietany. To samo zrobić z górnym blatem, przyozdobić pozostałym płynem czekoladowym.

                               
Zmodyfikowany przepis z gazety.

piątek, 27 kwietnia 2012

Pomidory i Papryka nadziewane

Składniki

6 dojrzalych twardych pomidorow
6 duzych zielonych papryk (moga byc rowniez czerwone)
2 drobno pokrojone cebule
1 flizanka soku pomidorowego
1 peczek pietruszki
12 lyzek ryzu
1,5 flizanki oliwy
sol,pieprz,cukier



Przygotowanie

Pomidory i papryke myjemy. Odcinamy z kazdego pomidora czubek tak by powstala "pokrywka" (nie przecinamy do konca).
Usuwamy ze srodka gniazda nasienne. Z papryki odcinamy "pokrywke" i rowniez usuwamy gniazda nasienne.
 Wydrazone pomidory i papryke ukladamy w brytfance.
 Cebule smazymy na zloty kolor, dodajemy ryz i smazymy go przez minute. Nastepnie dodajemy przetarte srodki z pomidorow i sok pomidorowy.
 Dusimy chwilke, dodajemy sol, pieprz i drobno posiekana natke pietruszki.
 Dolewamy 0,5 flizanki wody i dusimy wszystko do czasu, az ryz zmieknie i wchlonie caly sos.
 Do kazdego pomidora i papryki wrzucamy po pol lyzeczki cukru.
 Nadziewamy nastepnie farszem ryzowym ( zostawiajac odrobine miejsca na ryz, ktory zwiekszy jeszcze swoja objetosc).
 Dodajemy do kazdego nadzianego warzywa lyzke wody i jeszcze lyzeczke cukru, zamykamy je uprzednio odcietymi czesciami (pokrywkami)
 Do brytfanki dolewamy flizanke soku pomidorowego, pol flizanki oliwy, sol, pieprz i pieczemy w srednio goracym piekarniku ok. godziny.


Ja do brytfanki wkrajam kilka ziemniakow pokrojonych w
"lodeczki"( grube plastry).
Uwielbiam ten smak - smak lata nie talko latem.

Pyszna potrawka: Quinoa z kurczakiem

Składniki

Składniki na obiad dla dwóch osób:


Produkty:


* pół szklanki Quinoa
* około 300g piersi z kurczaka
* 1 bakłażan
* 1 cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryczka chilli


Dodatki:


* oliwa z oliwek
* olej roslinny
* sos sojowy
* sól
* pieprz
* czerwona papryka - ostra i łagodna
* bazylia







Przygotowanie

Przygotowanie składników:
1. Pierś z kurczaka: Kroimy pierś na cienkie, podłużne kawałki
2. Marynata: W misce mieszamy 5 łyżek stołowych sosu sojowego z 2- ma łyżkami oleju roślinnego. Dodajemy 0.5 łyżeczki soli, 1-ną łyżeczkę pieprzu i 2 zgniecione ząbki czosnku.
Wkładamy pokrojoną pierś do marynaty i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej, jeśli zostawimy ją na noc, aby mięso dobrze się zamarynowało.
3. Quinoa: Gotujemy quinoę w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (w podobny sposób jak ryż), około 10 minut, aż będzie miękka.
Quinoa jest znana z bardzo dużej zawartości witamin i minerałów, jest więc cennym suplementem diety.
4. Bakłażan: Bakłażan kroimy na grube plastry (około 1cm, nie obieramy bakłażana) i każdy plaster posypujemy solą z obu stron. Odkładamy na sito na około 15 minut, żeby bakłażan puścił wodę. Później przemywamy zimną wodą i kroimy każdy plaster na ćwiartki.
5. Cukinia: Cukinię kroimy na plastry grubości 0.5 cm i później na ćwiartki.
6. Papryka: Paprykę kroimy na cienkie, długie kawałki
7. Cebula, czosnek: Cebulę i 2 ząbki czosnku drobno szatkujemy.
8. Chilli: Papryczkę kroimy na cienkie plasterki
Gotowanie:
1. Kawałki piersi z kurczaka w marynacie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 20 min.
2. W tym czasie smażymy warzywa na niewielkiej ilości oleju. Najpierw wrzucamy na patelnię cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i papryczkę, po chwili cukinię i bakłażan. Podlewamy wodą. Dusimy warzywa przez około 10 min. 
3. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem, papryką i bazylią.
4. Dorzucamy upieczone kawałki kurczaka.
5. Na koniec dorzucamy odsączoną quinoę, dusimy razem jeszcze około 3 minut.
GOTOWE!


Zdecydowanie polecam to pyszne, łatwe do przygotowania i zdrowe danie!
Jestem ciekawa Waszych opinii!

leczo haosa

Składniki

3 PAPRYKI KOLOROWE ;d
2 ZWYCZAJNE ( kiełbasy )
PRZECIER POMIDOROWY
3 PUSZKI  FASOLKI ( 2 BIALE 1 CZERWONA)
1 CEBULA

PRZYPRAWY :
PAPRYKA (NAJLEPIEJ SLODKA)
BAZYLIA
OREGANO
TROCHE SOLI I PIEPRZU

ZAMIAST KIELBASY MOZNA DAC NP: PIECZARKI TO DLA WEGETARIAN :d








Przygotowanie

NAJPIERW KROIMY KIEłBASE NA MALE KAWALKI SMAżYMY  W MIEDZYCZASIE KROIMY PAPRYKE NA MALE KAWALKI I CEBULE PAPRYKE WRAZ Z CEBULA PODSMAżAMY DO MIEKKOSCI , DO USMAZONEJ KIEłBASY DODAJEMY PAPRYKE I CEBULE , DODAJEMY FASOLE I NA KONIEC DODAJEMY PRZECIER DOPRAWIAMY JUZ DO SMAKU JA DAJE TROCHE BAZYLI OREGANO PAPRYKI SOLI I PIEPRZU I TO JUZ WSZYSTKO SMACZNEGO :D

czwartek, 26 kwietnia 2012

brokuly ze sliwkami

Składniki

brokuly,suszone sliwki,czosnek,maslo,pieprz,ser zolty tarty,sol



Przygotowanie

 brokuly  na patelni dusic pod przykryciem do miekkosci {lyzka masla i woda} gdy beda prawie miekkie dodac sliwki i dusic ok 10 min. po tym czasie dodac czosnek,pieprz,sol do smaku i posypac serem.pozostawic na ogniu kolejne 10 min. smacznego

PIKLE w zalewie musztardowo-miodowej

Składniki

3 kg ogórków
pieprz, ziele angielskie, gorczyca

ZALEWA:
5 szklanek wody
szklanka octu
1 i 1/3 szklanki cukru
łyżka miodu
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy



Przygotowanie

ogórki obrać, przekroić na 4 części, usunąć pestki
ułożyć pionowo w słoikach
do każdego słoika wsypać 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy

zalewę zagotować, ostudzić, zimną zalewać pikle
pasteryzować 7 minut

przepis pochodzi z broszurki ""Przetwory i nalewki" Pani Domu Poleca nr 5/ 2006

środa, 25 kwietnia 2012

kolorowy deserek z jaj

Składniki

7 jaj
14 łyżek cukru
1 masło
9 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki kakao
galaretka pomarańczowa




Przygotowanie

przygotować 3 szklanki
do każdej dodać po 3 łyżeczki żelatyny, zalać odrobiną zimnej wody aby napęczniała i po paru minutach zalać gorącą wodą do połowy wysokości szklanki, rozpuścić żelatynę i wystudzić.
Rozpuścić masło, wystudzić, rozlać równo do 3 szklanekz żelatyną, wymieszać
7 żółtek utrzeć z cukrem, dodać zawartość pierwszej szklanki, wlać do tortownicy, wstawić do lodówki
Białka ubić z pozostałym cukrem pozielić na pół
do jednej części dodać kakao i zawartość drugiej szklanki, wylać na zastygniętą pierwszą masę
Drugą część białek połączyć z zawartością trzeciej szklanki, wylać zastygniętą na masę kakaową
Po stęzeniu całość zalać tężejącą galaretką

Wątróbka z czosnkową nutą

Składniki

1/2 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
3 pomidory
4lub 5 ząbków czosnku
masło
olej
sól pieprz



Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy umytą i oczyszczoną wątróbkę. Chwilę smażymy pod przykryciem.W tym czasie kroimu cebulę na piórka,spażamy i obieramy pomidory i kroimy je dość drobno. Wątróbkę wyjmujemy z patelni. dodajemy do tego tłuszczu z patelni trochę masła (ok.1/4 kostki) wrzucamy i dusimy cebulę na szklisto, dokładamy pomidory.Razem dusimy aż wytworzy się smakowity sosik. Wtedy dokładamy wątróbkę,wciskamy czosnek,solimy i pieprzymy do smaku.Jeszcze chwilę dusimy razem. podajemy na obiadek z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

wtorek, 24 kwietnia 2012

Murzynek wszechstronny szybki i łatwy

Składniki



  (szklanki arcoroc brązowe)
* 2 szkl mąki   (34dag)

* 1 szkl cukru  (22dag)

* 1 szkl mleka (250 ml)

* 1 szkl oleju   (210 ml)

* 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)

* 1 łyżeczka (czubata) sody oczyszczanej      (0,4 dag)

* 3 łyżki kakao (2,1 dag)

* 3 łyżki powideł lub dżemu jakiegokolwiek (3 dag)

* 1 Jajko (jeśli malutkie to dwa)

*  cukier waniliowy lub olejek wg gustu
*  może być przyprawa piernikowa ok 2 łyżeczek

*  owoce wg uznania




                                                                               





Przygotowanie

   Jajko(a) ubić z cukrem,cukrem waniliowym.Na przemian dawać mąkę,mleko,olej i resztę składników(jak leci) do wyczerpania.

Można też wszystko od razu wrzucić do miski i zmiksowć,oprócz powideł,te daję na sam koniec.

  Ciasto wylać wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę,wyłożyć owoce
  i piec w temp 150-160oC ,ok 50min.Blaszka ok 36x20cm(mierzone od dna)

  Murzynek ten jest dla mnie bazą do W-Z etki, lub w wersji white jako pyszne ciasto z owocami.
  Pieczony w przeciętnej tortownicy wyrasta dość wysoki,a przełożony jakimkolwiek kremem wystaje wysoko ponad nią.

  Wyrasta mięciutki,pulchniutki i zawsze się udaje.
  Przepis rodzinny.

                       



ciasto na maslance

Składniki




3 jajka
300g cukru
1 cukier waniliowy
400g maki
1 paczka proszku do pieczenia
300g maslanki

Do posypania:
100g platkow migdalowych
50g cukru(tych dwuch skladnikow nigdy nie waze,poprostu obficie posypuje nimi ciasto.Zamiast migdalow moze bys kokos,rowniez bardzo smaczne.

Polewa:
150g masla
1 kartonik smietany kremowki(200g)



Przygotowanie






Make wymieszac z proszkiem.
Jajka ubic z cukrem na pulchna mase.Dodawac na przemian maslanke z maka..Ciasto wlac do prostokatnej formy(im wieksza forma tym ciasto bedzie nizsze.nie szkodzi)
Posypac migdalami i cukrem.
(konsystencja ciasta jest gesto lejaca sie)
Piec okolo 20 minut w tem.200°C na zloty kolor.
W miedzy czasie,zagotowac maslo ze smietana.
Upieczone gorace ciasto zalac goraca smietana z maslem.

Pyszne Ciasteczka

Składniki

 Ciasto: 5 jaj,6 łyżęąki przennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej,2/3 szkl.cukru,torebko cukru waniliowego,łyżeczka proszku do pieczenia.
 Krem: niepełna szklanka śmietany kremówki,4 łyżki cukru,2 jaja,3-4 łyżki konfitury malinowej,2 łyżeczki żelatyny,sok z cytryny,maliny do dekoracji




Przygotowanie

Na parze utrzeć na puch jaja z cukrem.Zmieszać obie mąki zproszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.Dodać do masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Ciasto rozwałkować(tak jak na roladę)na dużej blaszce wyłożonej pergaminem.Piec 10-12 min.w 170-180 stopniach.Wyłożyć ciasto na ściereczkę,zdjąć pergamin.Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody.Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru.Żelatynę podgrzać,dodać sok z cytryny,lekko schłodzić i zmieszać z żółtkami.Chłodną śmietanę ubić i dodać do niej resztę cukru.Połowę śmietany wymieszać z masą jajeczną.Foremkami o różnych kształtach wykrawać ciasteczka biszkoptowe.Połowę posmarować konfiturą i gęstniejącym kremem.Przykryć je pozostałymi ciasteczkami,ozdobić resztką bitej śmietany i malinami.

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Lekki krem do tortu

Składniki

masło roślinne
1/2 kostki masła Extra
cukier puder
jogurt naturalny



Przygotowanie

Miękkie masło rozkręcić z cukrem pudrem. Potem bardzo powoli dodawać jogurt (po łyżce) cały czas miksując. Wymieszać z owocami i przekładać biszkopt.

Lody o smaku czekolady Milki

Składniki


250 g czekolady mlecznej 'Milka'
500 ml kremówki
1 kopiasta łyżka cukru pudru
cukier wanilinowy
2 jajka




Przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Jajka rozkłócamy, dodajemy do czekolady, podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje [nie wolna zagotować.] Śmietanę ubijamy z cukrami, łączymy z ostudzoną masą czekoladową. Przelewamy do pucharków i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.

Smecznego!

 

Utwór na Cwibak Bakaliowy (keks #1

Składniki

 Potrzeba:

 – 25 dag cukru grysiku;
 – 20 dag margaryny/masła ekstra;
 – 5 jaj;
 – 35 dag mąki pszennej tortowej;
 – 2 słuszne łyżeczki proszku do pieczenia;
 – sok z połówki cytryny + otarta skórka
    z tej połówki cytryny (wcześniej
    sparzonej);
 – bakalie:
    (rodzynki, skórka kandyzowana);
 – bułka tarta.

 forma: cwibakówka/keksówka



                     * * * *
                *                 *
             *          \/          *
           *           /..\           *
          *    --o00- \-00o--.   *
          *                            *
           *        shoffix         *
             *                       *
                * * * * * * * *



Przygotowanie

Brzmienie utworu:

Przygotuj instrumenty; Umyj ręce!

Cukier grysikowy utrzyj z tłuszczem - można zastosować margarynę (Kasia, Palma...) lub masło ekstra, lub mieszaniny obu, pół na pół - ucierać można tradycyjnie w makutrze lub nowocześnie mikserem ;-).

Do ucieranej masy dodawaj stopniowo - jajko za jajkiem - dobrze wymiksuj po każdym dodanym jajku (przez ok. 2 min.) - po trzecim dodanym jajku dodaj proszek do pieczenia;
Na koniec dopełnij sokiem z połówki cytryny i otartą skórką. Wymieszaj.

Dodaj porcjami mąkę przez sito przesianą i wymieszaj drewnianą warząchwą na jednolitą masę.

Dodaj bakalie (sparzone i oprószone mąką rodzynki (ok. 100 gramów), skórki kandyzowane (ok. 1-2 łyżki) - bakalii nie może być za dużo, bo opadną, wskazane ilości mają wyraz orientacyjny).

Nastaw grzanie pieca na ok. 60 °C

Cwibakówkę/Keksówkę wysmaruj tłuszczem (margaryną albo masłem; jak masłem to cwibak będzie miał maślany smak), obsyp formę bułką tartą, wlej gotową masę. Wyrównaj z wierzchu.

Wstaw wypełnioną formę do pieca i podnieś temperaturę na 170 °C.
Piecz ok. godziny (po 45 minutach sprawdź, jak się cwibak miewa).

Gdy cwibak już rumiany i wypieczony - wyjmij i przypudruj.

Aneks:

– piekę na grzaniu gora-dół, na środkowej półce.

– w trakcie pieczenia cwibak może pęknąć; nie należy się przejmować - tak ma być - surowa masa wypłynie i ciasto się dopiecze.

– stopień wypełnienia formy masą: do ok. 2/3 wysokości.

– zobacz też Utwór na Cwibak Piaskowy


          q:-)  s m a c z n e g o  (-:p

 

niedziela, 22 kwietnia 2012

Orzechowe z budyniem

Składniki

Biszkopt kakaowy :

10 jaj
10 łyżek cukru
8 łyżek maki
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
 blaszka prostokątka ok. 30*40

Budyń:

2 budynie waniliowe
3 szkl.mleka

Masa orzechowa:

30 dkg orzechów
3 łyżki mleka
1 szkl.sukru
1 k.margaryny

ciastka herbatniki,wódka




Przygotowanie

Z podanych składników upiec biszkopt.

Ugotować budyń.Gorący budyń wylać na zimny biszkopt.Na budyń ułożyć herbatniki  nasączone wódką.Na  herbatniki wylać gorącą masę orzechową.

Masa orzechowa:

W garnku podgrzać margarynę,mleko i cukier.Gdy się rozpuści dodajemy orzechy i smażymy.


Gorąco polecam ciasto naprawdę pyszne.

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Składniki

3 łyżki utartego żółtego sera,
2 łyżki masła,1 łyżka mąki,
4 szklanki rosołu,
pół szklanki śmietany,
2 łyżki natki pietruszki,
1 żółtko,
pieprz,
sól,
8 ząbków czosnku



Przygotowanie

Lekko zrumienioną zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić rosołem i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wlać śmietanę i roztarty z solą czosnek oraz utarty żółty ser. Cały czas mieszając zagotować zupę ponownie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i po chwili rozmieszać z żółtkiem tak dokładnie, aby powstała jednolita masa. Nie gotować.

Podawać zupę z grzankami, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.



mielone z pieczarkami

Składniki

Pol kg miesa mielonego
4 duze ziemniaki
1 jajko
30 dkg pieczarek
sol
moze byc jedna mala bulka ( odcisnieta z wody )
przyprawy do smaku

Ewentualnie koperek lub szczypiorek



Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praske ( lub cos innego )
mieso mielone robimy z jajkiem sola przyprawami i ewentualnie z bulka
pieczarki kroimy na bardzo male kawalki i przysmazamy
Mieszamy przecisniete ziemniaki z miesem
Formujemy kotleciki ale tak zeby do kazdeg dodac porcje pieczarek do srodka
I smazymy obtoczone w bulce tartej na tluszczu

Jak ma sie koperek lub szczypiorek to dodajemy do miesa ( posiekany ), zeby bylo kolorowo

sobota, 21 kwietnia 2012

kotleciki drobiowe w płatkach kukurydzianych

Składniki


pierś z kurczaka
jedno jajko
mąka tortowa
płatki kukurydziane
sól, pieprz, suszona pietruszka




Przygotowanie

Pierś z kurczaka przemyć pod bierzącą wodą i pokroić na porcje jak na kotlety, ubić.
Solomi, pieprzymy i posypujemy suszoną piepruszką.
Podzilone porcje turlamy w mące, następnie w utrzepanym jajku i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzanych.
Polecam podawać z pure i surówką. SMACZNEGO! :)

Dorsz z pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki

4 filety z dorsza
100 g pieczarek
1 /2 szklanki gotowego sosu pomidorowego
1 łyżka oleju
sól,
biały pieprz



Przygotowanie

Filety opłukać, odsączyć. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, zrumienić na rozgrzanym oleju. Dodać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dusić ok. 10 min. Filety włożyć do sosu, dusić przez 5 minut.

piątek, 20 kwietnia 2012

tiramisu zza granicy - prawdziwe

Składniki

500 gram serka mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki
dwie paczki podłużnych biszkoptów San
likier amaretto
kawa rozpuszczalna
gorzkie kakao



Przygotowanie

Ubić śmietanę. Rozbić żółtka z cukrem na gładką puszystą masę.Delikatnie zmieszać w jednym naczyniu masę jajeczną, serek, śmietanę. Biszkoptami wyłożyć podłużny półmisek, skropić je mieszanką kawy i likieru amaretto. Posmarować kremem powstałym z serka jajek i śmietany. Położyć dwie warstwy, ostatnią musi byc krem. Posypać obficie i grubo gorzkim kakao. Wstawić do lodówki. Podawać chłodne.

Ziemniaki smażone z fasolą

Składniki

500 g ugotowanych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
2 cebule
1 łyżka majeranku
2 pomidory
2 łyżki tłuszczu
sól, pieprz



Przygotowanie

Ziemniaki pokroić na plasterki, boczek w kostkę. Fasolę odsączyć. Cebule i czosnek obrać, pokroić w talarki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i trzpienie, miąższ pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć ziemniaki, boczek, cebulę, pomidory, smażyć 15 min, mieszając. Czosnek, fasolę i majeranek dodać do ziemniaków, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

tost egzotyczny wg Olci

Składniki

1 wersja:

kromka chleba tostowego
plaster ananasa
plaster szynki
plaster żółtego sera


2 wersja:

kromka chleba tostowego
pół banana
kawałeczek sera twarogowego
2 łyżki dżemu ananasowego



Przygotowanie

1 wersja.

na kromke polożyć ananas,na to szynka i ser i zapiec w piekarniku

2 wersja

kromke zapiec w opiekaczu,posmarowac serem,pokroic w plasterki banana i ulożyć na serze na tym rozsmarowac dżemik:)



pychotka na niedzielne lekkie sniadanko:)

czwartek, 19 kwietnia 2012

pyszna pasta kanapkowa

Składniki

twaróg półtłusty kostka
puszka tuńczyka w oleju
połowa papryki czerowonej
połowa papryki zielonej lub żółtej
cebula
2 łyżki śmietany
sól,pieprz do smaku.



Przygotowanie

papryke i cebule pokroić w drobną kostke
twaróg rozetrzeć widelcem    
dodac rozdrobnionego tuńczyka i pozostałe składniki
dokładnie wymieszać wszystko ze sobą
doprawić do smaku i podawać z pieczywem.

Zupa gyrosowa

Składniki

 

60 dag piersi z indyka


1 ząbek czosnku


przyprawa do gyrosa (całe opakowanie)


25 dag śmietany kremówki


3 papryki (czerwona, żółta, zielona)


4-5 ziemniaków

1 torebka zupy cebulowej


1 torebka sosu cygańskiego


tymianek, sól, pieprz, papryka ostra





Przygotowanie

 

 

Mięso pokroić w paseczki, wymieszać z czosnkiem i przyprawą do gyrosa i odstawić na 2-3 godziny.

Następnie smażyć na oleju 10 minut, ostudzić, zalać śmietaną i odstawić na całą noc.

Papryki dusić na małym ogniu, dodać tymianek,zalać 1 litrem wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zupę cebulową (rozmieszać w zimnej wodzie) i gotować ok 10 minut.

Następnie dodać mięso i sos cygański. Wymieszać, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.


Rady:
Mięso nie musi stać całą noc, ale gdy postoi to jest smaczniejsze.
Zupę można zrobić w wersji szybszej bez ziemniaków.
Jak ktoś lubi można dodać puszkę kukurydzy.

Smacznego!!!

Ciasto makowe z polewa

Składniki

8 jajek
125 g cukru pudru
szczypta soli
225 g masła
1 torebka cukru waniliowego
100 g zmielonych orzechów laskowych
25 g tartej bułki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
250 g zmielonego maku
liker morelowy
mąka i masło do smarowania formy









Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli.
Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając dodajemy orzechy, tartą bułę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszając.
Ciastem napełniamy tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Pieczemy 1h w piekarniku nagrzanym do 180o C
Dekorujemy białą polewą z czekolady.

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.
 
W zeszłym roku robiłam to ciacho na Boże Narodzenie, wszystkim smakowało, dlatego w tym roku mam zamiar powtórzyć
Zamiast likieru morelowego dodałam liker pomarańczowy!! Było pyszne.




środa, 18 kwietnia 2012

Cycki Murzynki 2

Składniki

ciasto:
   9 białek
   2/3 szklanki cukru pudru
   1 i 2/3 szklanki wiórków kokosowych
   1 i 1/4 szklanki maku
   5 żółtek

krem:
   1 i 1/2 paczki masła (razem 300 g)
   1/3 szklanki cukru pudru
   2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
   1 litr mleka (można nawet ograniczyć do 900ml wtedy krem jest bardziej zwarty)
   4 żółtka

polewa:
   3 łyżki masła
   1 szklanka cukru pudru
   5 łyżek kakao
   1 i 1/3 szklanki mleka
 
dodatki:
   1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
   1 szklanka wódki lub innego alkoholu
   1/3 szklanki wody
   rodzynki lub kropelki czekoladowe

***********
czas: 120 minut
forma: 30 x 40 cm
koszt: niedrogie
kalorie: bardzo dużo

Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)



Przygotowanie

Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!).
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto.
Piec przez ok. 20 min.
Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C. Po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać ).
Utrzeć 1 i 1/2 paczki masła z 1/3 szklanki cukru pudru. 4 żółtka, zmiksować z zimnym budyniem waniliowym. (Uwaga: budyń ugotować w 1 litrze mleka). Następnie zmiksować budyń z masłem.
Rozpuścić 3 łyżki masła z 1 szklanką cukru pudru, 1 i 1/3 szklanki mleka i 5 łyżkami kakao.
Gotować aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu.
Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, trzeba tylko dobrze zorganizować czas i pracę.
 
Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)

naleśniki z pieczarkami i z serem

Składniki

10 naleśników (każdy ma swój wypróbowany przepis)
30 dkg pieczarek
cebulka
jajko
ser żółty
olej
sół, pieprz



Przygotowanie

Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Dodać pieczarki i przesmażyć odparowując powstały sok.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wbić jajko i wymieszać.Powstanie świetna masa do smarowania naleśników.
Teraz można już smarować naleśniki,posypać startym żółtym serem,zwijać w rulony lub jak kto woli i obsmażać z obu stron.
Często podaję do tego barszczyk lub surówkę z porów.
SMACZNEGO!

Kruche serduszka walentynkowe

Składniki

220g mąki pszennej tortowej
130g mąki ziemniaczanej
90g cukru pudru
120g margaryny
1 żółtko
2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sól na czubku małej łyżeczki

marmolada
nutella
wiśnie z nalewki
dowolna konfitura



Przygotowanie

Dla Mamy, Chłopaka, Dziadka i młodszej Siostry, pani Kasi z ukochanego przedszkola, dla siebie samej z niepoprawnego apetytu na słodką kruchość do popołudniowej herbaty. Przez cały rok... ponieważ są bardzo smaczne i można je zrobić między pisaniem sprawozdania dla szefa a układaniem wełnianych skarpet w szafie.

Oba rodzaje mąki wymieszane z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem posiekać z zimnym tłuszczem. Zagnieść z żółtkiem i śmietaną. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Podsypując nieco mąką, wałkować cienki na kilka milimetrów placek i wycinać serduszka. W połowie serduszek wyciąć mniejszą foremką otwór w kształcie serduszka.
Ciasteczka ostrożnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Niczym nie smarować ani nie posypywać. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku w ustawieniu góra+dół około 15 minut.
Pełne serduszko sklejać z serduszkiem z dziurką za pomoca gęstej domowej konfitury, marmolady lub nutelli. Jeśli serduszka zostały sklejone marmoladą, dziurkę wypełnić po brzegi nutellą, jeśli sklejaliśmy ciasteczka nutellą, wypełnić otwór konfiturą lub włożyć wisienkę z alkoholem.
Przed podaniem ciasteczka posypać cukem pudrem.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Skrzydełka na ryżu

Składniki

-1kg skrzydełek
-2 ząbki czosnku
-2 szklanki ryżu
-3 cebule
przyprawy
-tymianek
-bazylia
-oregano
-estragon
-słodka papryka,2 łyżki oleju,sól , pieprz
sos
-ząbek czosnku
-5szklanek wody
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 łyżki vegety
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 kostka masła
-2 łyżeczki cukru
-6 łyżeczek keczupu



Przygotowanie

Skrzydełka myjemy i osuszamy.Przyprawy wsypujemy do miski ,dodajemy czosnek pokrojony w kosteczkę,wlewamy 2łyżki oleju i mieszamy.Skrzydełka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Surowy ryż wsypujemy na blachę,na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule a następnie skrzydełka.Przygotowujemy sos;masło rozpuszczamy na małym ogniu,mieszamy z posiekanym czosnkiem,vegetą,pieprzem ,papryką,cukrem i keczupem, wlewamy wodę.Skrzydełka zalewamy połową sosu,resztę sosu dolewamy w trakcie pieczenia.Blachę wkładamy do gorącego piekarnika 180-190 stopni i pieczemy 1godzinę i15minut.Gdy skrzydełka są zrumienione przewracamy na drugą stronę.
Do chrupiących skrzydełek z ryżem wystarczy tylko dodać dowolną surówkę i pyszny obiad gotowy.

Makaron na zimno a la Luiza

Składniki

skladniki:
-makaron swiderki
-czerwona papryka
-szynka
-ser gouda lub inny wg uznania
-czosnek,(ja lubie bardzo duzo czosnku w tym daniu)
-olej
-nac pietruszki



Przygotowanie

sposob przyzadzenia:to danie jest bardzo latwe do przyrzadzenia.a wiec tak,ugotowany makaron laczymy z pokrojonym w paseczki serem oraz pokrojona w paseczki szynka.dodajemy do tego swieza papryke czerwona drobno pokrojona,swiezy czosnek potarty oraz posiekana natke pietruszki do tego kilka lyzeczek oleju aby wszystko bylo dobrze rozmieszane z czosnkiem.danie jest bardzo dobre na cieple letnie dni jako danie obiadowe jak i podwieczorek czy kolacja.zycze smacznego!!!

Schab w sosie serowym wg M&Ł

Składniki




4 kotlety schabowe
300 g pieczarek
150 g sera zółtego
bulion (może być z kostki rosołowej)
śmietana 18%
4 ząbki czosnku
masło
mąka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pietruszka, majeranek




Przygotowanie

kotlety schabowe lekko rozbić, opruszć solą i pieprzem z dwóch stron kotlety podsmażyć na rozgrzanym maśle przełożyć mięso do rondla, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i rozgnieciony czosnek i zalać bulionem dusić ok. 20 min śmietane zmieszać z ciepła woda i dodać tak aby się nie zważyła dodać do sosu starty na tarce żółty ser dusić co najmniej 30 min az ser się rozpuści sos przyprawić według upodobań podanymi przyprawami 2 łyżki maki zmieszać z zimna woda, rozrobić i zagęścić tym sos. Danie ma specyficzny serowy posmaczek, a czosnek i pieczarki dodają mu wyrazistości. Polecam.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Torcik z lekkim kremem

Składniki

- 2 placki biszkotowe w okrągłej formie(26): jeden ciemny, jeden jasny


Krem:
- 400 g jogurtu kokosowego
- 500 g kremówki + 100 g do dekoracji
- posiekana drobno mleczna czekolada (100 g)
- 5-7 łyżeczek żelatyny w 1/2 szkl wody


- paczka podłużnych biszkoptów ( bez wgłębień po środkach)
- czekoladowe listki


Poncz:
- 3/4 szkl wody
- łyżeczka cukru waniliowego
- kieliszek likieru kokosowego lub rumu



Przygotowanie

1. Ubić kremówkę i dodac do niej delikatnie miskując jogurt.

2. Wsypac czekoladę i wlać żelatynę.

3. Ciemny placek włożyć do tortownicy 28 cm i wokół kołnierza poukładac pionowo biszkopty. Nasączyć biszkopt 1/2 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim plackiem, nasączyć wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki.

4. Ubic 100 g kremówki do dekoracji, zrobić na torcie rozetki, udekorowac czekoladowymi listkami.

 Torcik wykonała Basia19 ;)

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

grochówka ziołowa, lekka

Składniki

25 dag łuskanych połówek grochu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
10-15 dag czosnkowej kiełbasy
kawałek skóry z wędzonego boczku (niekoniecznie)
2 - 3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela ang.
4 ziarenka jałowca
łyżeczka zielonej bułgarskiej czubrycy (lub naszego cząbru),
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
łyżeczka nasion kopru,
kilka listków świeżej szałwii
sól, pieprz




Przygotowanie

Grochówka w zimne dni - wiadomo dobra rzecz, tylko potem te wzdęcia .....
Proponuję mało tłustą wersję grochóweczki z mocno ziołowymi akcentami i niekoniecznie z majerankiem, którym ją przeważnie przyprawiamy.



Groch płuczemy, zalewamy 1,5l wody i tradycyjnie moczymy minimum ok. godziny. Po tym czasie dorzucamy do wody  zmiażdżone ziarenka jałowca i ziela ang. oraz listki laurowe i łyżkę soli i jeśli mamy, dla zapachu,  skórkę z wędzonego boczku - nastawiamy na mały ogień.
Po 20 minutach dodajemy startą na duzych oczkach tarki marchewkę, seler, pietruszkę, pokrojone w drobna kostke ziemniaki, roztarty czosnek, łyżeczkę czubrycy, lubczyk, koper i kilka posiekanych listków szałwii. Gotujemy do miękkości warzyw. Drobno pokrojoną kielbasę i cebulke podsmażamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy wg smaku pieprzem i ew. solą.

Szybka i łatwa sałatka warstwowa

Składniki

20-25 dkg startego na dużych oczkach sera  żółtego
1 puszka kukurydzy
4-5 jajek na twardo
2 pęczki szczypioru
ketchup
majonez



Przygotowanie

Na dnie miski układamy warstwowo;
ser żółty
ketchup
odsączona kukurydza
majonez
jajka ( ja trę na tarce osobno białko i żółtko ,układam najpierw białko a potemżółtko fajnie to wygląda ) a można dać posiekane
i na wierzchu dużo szczypiorku
i gotowe

zdjęcie jest trochę niewyraźne bo robione telefonem i ja robiłam sałatkę w pucharkach na lody ;)

pod pierzynką

Składniki

opakowanie śledzia w oleju
2 ugotowane ziemniaki
2 cebule
2 ugotowane marchewki
3 jajka na twardo
szczypiorek lub natka pietruszki 
puszka kukurydzy



Przygotowanie

Śledzie i ziemniaki pokrój w kostkę,cebulę i  jaja posiekaj
Marchewkę zetrzyj na jarzynowej tarce.Układaj warstwami;śledzie, cebula, ziemniaki ,marchew, jaj  ,majonez .Wierzch posyp kukurydzą i zieleninką . SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

piątek, 13 kwietnia 2012

Proste i ostre udka z kurczaka

Składniki

3 udka

marynata:

2 lyzki oleju
3 lyzki Ajvaru  http://www.wielkiezarcie.com/przepis21804.html
2 lyzeczka dzemu pomaranczowego
1 lyzeczka ostrej papryki w proszku
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 wycisniety zabek czosnku
sol, pieprz



Przygotowanie

1. Udka umyc i wysuszyc.

2. Z podanych skladnikow zrobic marynate i wymoczyc w niej udka. Ukladamy je w formie do pieczenia i polewamy pozostala marynata i pieczemy w 200°C przez ok. 45-60 minut.

Mozemy rowniez przygotowac je z dodatkiem ziemniakow pokrojonych w szpalty. Ziemniaki moczymy razem z udkami w marynacie, ukladamy na dnie formy a na nie kladziemy udka. Czas pieczenia nie zmienia sie. Ilosc: na 3 udka ok. 750 g ziemniakow.


                         

Przepis sama wymyslilam, probujac wykorzystac resztke ajvaru i dzemu pomaranczowego. Wynik zaskoczyl mnie i dlatego dziele sie nim z wami.

bomby witaminowe (koktajle)

Składniki

KOKTAJL CZERWONY
1 duży dojrzały ananas
paczka mrożonych truskawek
kilka listków świeżej mięty

KOKTAJL ZIELONY
3 bardzo dojrzałe banany
4 pęczki natki pietruszki
1 cała cytryna
2 płaskie łyżki miodu
1 szklanka wody
4 mrożone truskawki





Przygotowanie

KOKTAJL CZERWONY
Ananasa podzielic na pozbawione skórki cząski.
Do miksera włożyc rozmrożone lub częściowo rozmrożone truskawki z sokiem i cząstki ananasa.
Zmiksowac, rozlac do szklanek, podawac ozdobione listkiem mięty.

KOKTAJL ZIELONY
Pietruszkę umyc, przekroic każdy pęczek w 2-3 miejscach.
Banany i cytrynę obrac ze skórki.
Z cytryny skroic biały miąższ.
Przekroic ją na 2-3 kawałki.
Przekroic banany.
Do miksera włożyc pietruszkę, cytrynę, banany, miód, wlac szklankę wody.
Zmiksowac.
Podawac udekorowane mrozoną truskawką.

Aby koktajl pietruszkowy miał jedwabistą konsystencję, nalezy miksowac go nieco dłużej niż koktajle z miękkich owoców.

Banany do koktajli muszą byc bardzo dojrzałe, zciemnymi plamkami na ciemnożółtej skórce.
Banany niedojrzałe,o skórce zielonkawo-żółtej, mają posmak surowych ziemniaków.

Ciasteczka błyskawiczne

Składniki

Składniki ;


1 szklanka płatków owsianych


1 szklanka płatków kukurydzianych


3/4 szklanki cukrru


200g masła


10 dkg orzechów


4 łyżki mleka lub wody


2 łyżki kakao


kilka kropli olejku migdałowego





Przygotowanie

W większym garnku rozpuścić masło  , następnie dodać cukier,kakao , orzechy i wode ,gotować na małym ogniu mieszajac . Ggy rozpuści sie cukier zdjąć z ognia i dodać płatki dobrze wymieszać . Ciasteczka formować łyżką na foli . Najlepiej smakują zamrożone .

czwartek, 12 kwietnia 2012

surówka z kapusty pekińskiej

Składniki

- pół średniej wielkości kapusty pekińskiej,

- nieduży kawałek wędzonego kurczaka (np. połowa udka lub piersi),

- mały kubeczek jogurtu naturalnego,

- kopiasta łyżka majonezu,

- 2 ząbki czosnku,

- pieprz ziołowy,

- sól.



Przygotowanie

Kapustę umyć, osączyć i drobno poszatkować, wrzucić do salaterki. Obficie posypać pieprzem ziołowym.
Mięso wędzonego kurczaka oddzielić od kości (jeśli nie ma kości, to tym lepiej ;)) ), pokroić na małe kawałki. Dodać do kapusty, wymieszać.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli i wyciśniętym czosnkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zalać zawartość salaterki sosem, wymieszać, schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Surówkę podaję do obiadu, jest również znakomita jako małe danko z pieczywem.

SMACZNEGO!

Szynka duszona w żurawinie Marty na obiad

Składniki

1,2 kg mięsa szynka
3 cebule
3 marchewki
4 ząbki czosnku
1 garść żurawin
10 gożdzików
2 łyżeczki kminku
przyprawa gyros-kebab
5 ziaren ziela angielskiego
5 listków liści laurowych
vegeta
pieprz
0,5 szklanki oleju





Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć natrzeć oliwą. W mięsie ponacinać małe otworki i powbijać pocięty na słupki czosnek. Mięso posypać przyprawą kebab i kminkiem, odstawić na 1 godzoinę do lodówki.

W między czasie do garnka pokroić cebulę w talarki, marchewki 2 w talarki a jedną zetrzeć na grubej tarce, 2 ząbki czosnku pokroić, dodać ziele angielskie, liście laurowe, doprawić vegetą, dodać pół szklanki oleju oraz żurawinę i gożdziki, które dodadzą pięknego aromatu i lekko słodkiego smaku.

Wszystko razem dusić na małym ogniu ok 10 minut. Następnie dodać szynkę i dusić w całości ok. 1 godziny, podlewając co jakiś czas obficie wodą tak, aby z warzyw powstał sos, w którym będą zanurzone płaty mięsa.

Po godzinie wyciągnąć mięso z garnka i pokroić w plastry grubości 1 centymetra.
Z powrotem włożyć do gotującego się sosu z warzyw i dusić jeszcze tak, aby mięso zmiękło.

Podawać z ziemniakami lub ryżem.

CAłA POTRAWA JEST LEKKO SłODKA



Kurczak złocisty z jarzynką z grzybów wg Rózyczki

Składniki

1 duży kurczak
sól
przyprawa złocista do kurczaka
dodatkowo:
8 dużych pieczarek
2 szklanki kurek lub innych grzybów
3 jabłka (dałam malinówki)
sól
majeranek
pieprz cytrynowy
2 łyżki oleju do smażenia
zielona natka pietruszki
rękaw foliowy do pieczenia kurczaka



Przygotowanie

Kurczaka wymoczyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha,posolić,natrzeć złocistą przyprawą do kurczaka,odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
Uciąć odpowiednią ilość rękawa,wsadzić kurczaka,związać dobrze boki.
Piec w 200-220°C około 40 -45 min,sprawdzając długą wykałaczką.
wykonanie jarzynki:
Pieczarki pokroić ,wrzucić na rozgrzany olej ,dusić 5 min,następnie dodać grzyby,pokrojone w grubszą kostkę jabłka,posolić posypać majerankiem,dusić na małym ogniu 10 min,na końcu posypać pieprzem cytrynowym i natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.
Smacznego

Bardzo smaczny i szybki kurczak,polecam:)

Włoski placek

Składniki

Ciasto I:
7 żółtek,
20 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
20 dag mąki,
1 proszek do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
skórka pomarańczowa.

Ciasto II:
7 białek,
20 dag cukru,
15 dag stopionej margaryny,
15 dag mąki ziemniaczanej,
8 dag mąki pszennej,
olejek rumowy.

Ciasto III:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
10 dag mąki,
1 łyżka kakao.



Przygotowanie

CiastoI:margarynę,żółtka, cukier utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę z proszkiem, śmietanę, sok z cytryny i skórkę. Wszystko razem wymieszać. Wlać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.

Ciasto II: białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru, dodać obie mąki zmieszane razem, roztopioną margarynę i olejek. Lekko wymieszać i wlać na pierwsze ciasto.

Ciasto III: białka ubić na pianę, dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę z kakao. Lekko wymieszać i wlać na drugie ciasto. Piec 50-60 min.

środa, 11 kwietnia 2012

mielone

Składniki


1. ok. 500 g mięsa mielonego (np. 400 g wieprzowego z łopatki, z dodatkiem 100 g wołowego)
2. jedna średnia cebula starta na tarce jarzynowej
3. jedna średnia cebula pokrojona drobno podsmażona na maśle 
3. sól i pieprz
4. po 1/2 łyżeczki suszonych ziół (może być lubczyk, oregano, kolendra)
5. jedna łyżka musztardy
6. jedno jajko
7. dwa wyciśnięte ząbki czosnku
8. ok. 1/4 szkl. otrąb np. owsianych
9. 1 starty  surowy ziemniak
10. ziarna sezamu lub pestek ze słonecznika
11. olej do smażenia






Przygotowanie

Wpierw podsmażam celubę żeby przestygła przed dodaniem do mięsa. Wszyskie składniki (oprócz ziaren) mieszam i wyrabiam małe kotleciki. Następnie panieruję je w ziarnach sezamu lub pestkach ze słonecznika. Nie używam bułki tartej ani mąki.

wtorek, 10 kwietnia 2012

cykoria z owocami

Składniki

cykoria
różowy grejfrut
pomarańcza
mandarynki
kiwi
jogurt
bazylia (lepiej suszona)



Przygotowanie

Cykorię należy umyć i wyciąć spody, które są nadmiernie gorzkie, następnie posiekać w grube "talarki". Grejfruta obrać ze skórki, również tej bezpośrednio na miąższu, pokroić w kostkę (lepiej wybrać bardzo dojrzałe, miękkie owoce, można przed użyciem potrzymać kilka dni w lodówce - skutecznie pomaga). To samo (już bez skórki na miąższu) zrobić z pomarańczami, mandarynkami i kiwi. Wymieszać składniki. Do jogurtu wsypać bazylię, wymieszać a następnie zalać owoce.

Sałatka najlepiej smakuje do pieczonych mięs, szczególnie dobrej karkóweczki...

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Błyszcząca polewa czekoladowa mojej mamy

Składniki

10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao ( raczej czubate)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Do rondelka włożyć margarynę, cukier, kakao i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu połączenia się składników. Uwaga!!! - nie wolno zagotować! Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszać aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wylać na ciasto potrzebujące polewy np. królewiec. Polewa jest elastyczna i naprawdę błyszcząca, mnie zawsze wychodzi.

Spaghetti z tuńczykiem - bardzo szybkie

Składniki

makaron spaghetti
1 łyżka oliwy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 tytki sosów neapolitańskich lub pomidory z puszki
ser żółty do posypania



Przygotowanie

Makaron spaghetti ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
W rondelku przygotować sos napolitański (z tytki wg. instrukcji)
Do gotowego sosu dodać odcedzonego tuńczyka. Jeśli jest w dużych kawałkach można widelcem nieco rozdrobnić. Wymieszać, nie gotować.
Makaron polać sosem i posypać żółtym serem.

Uwaga: Sos oczywiście można przygotować samemu.

Smacznego!

bolero

Składniki

- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 kostki margaryny
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 jabłka
- 2 gruszk
- tłuszcz do smarowania blachy
- 1 opakowanie polewy czekoladowej



Przygotowanie

W większym rondelku rozpuścić margarynę, dodać oliwę i wodę. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Wszystko to podgrzać(nie gotować). Po wystudzeniu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić  w ćwiartki. Pokrojone owoce wrzucić do rozrobionego ciasta i lekko wymieszać. Blachę(10×35 lub 10×40) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką lub wyścielić papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Po ostygnięciu polać ciasto polewą czekoladową wg. przepisu na opakowaniu.
 
Ciasto jest bardzo dekoracyjne, długo "trzyma" wilgoć i świeżość poprzez zastosowanie owoców. Poza zaproponowanymi przeze mnie jabłkami i gruszkami można do ciasta dodać np. rodzynki, czy suszone śliwki. Ciemne ciasto świetnie smakuje i komponuje się z owocami. Gorąco polecam!

roladki z farszem ruskim

Składniki

Paczka wafli kwadratowych
Ziemniaki
Ser biały
cebula
masło
bułka tarta
olej do smażenia
pieprz sól magii



Przygotowanie

Z ziemniaków sera usmażonej na maśle cebuli i przypraw zrobić farsz,(taki jak na ruskie pierogi).Na desce położyć wafla i ciepłym farszem go dość grubo posmarować,chwilę odczekać,wafel trochę zmięknie,następnie zwinąć w roladę .Wykorzystać tyle wafli na ile wystarczy farszu.Następnie ostrym nożem pokroić na krążki o szer.2-3 cm.Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni i smażyć krążki obtoczone w bułce tartej.Jest to danie smaczne a szybsze od lepienia pierogów.SMACZNEGO!!!!!!!!!!!

niedziela, 8 kwietnia 2012

Krem do ptysiów również dla Diabetyków

Składniki



2 Budynie (smak wg gustu) 1/2 litra mleka 2 łyżeczki od herbaty płynnego słodzika, 2 śmietany kremówki ew. śnieżka ew. Rama Cremefine do ubijania, 4 śmietanofixy  1 łyżeczka od herbaty płynnego słodziku to odpowiednik 4 łyżek stołowych cukru.



Przygotowanie

Budynie ugotować, osłodzić słodzikiem, ostudzić wstawiając do zimnej wody z kostkami lodu lub wkładami do lodówek turystycznych, ciągle mieszając aby nie zrobił się kożuch, śmietany ubić na sztywno dodajac 4śmietanofixy, dobrze wystudzony budyń połączyć z ubitą śmietaną. Tak można przygotować kremy o przeróżnych smakach i o różnych smakach i różnych tłustościach w zależności jakiej śmietany sie użyło!

Piers z kurczaka z gorgonzola

Składniki

Piers z kurczaka
150 gram sera gorgonzola
200 gram tlustej smietany ( do gotowania )
maslo
sol
pieprz



Przygotowanie

Kotlety lekko osolić i przesmazyc na patelni, odstawić w cieple miejsce.
Odlać olej  ( zostawić minimalnie na patelni ) dodać lyzke masla, wlać smietane i pokrojony w kostke ser. Roztopić ser w smietanie na malym ogniu, popieprzyć, posolić  (ale minimalnie, gdyz gorgonzola jest slona ). Kotlet polać sosem, mozna udekorować natka pietruszki. Najlepiej smakuje z makaronem penne lub kopytkami ( oczywiscie umoczonymi w sosie )

Cheeseburger z mięsa mielonego

Składniki


bułki do hamburgerów
cebula
ser żółty (np Hochland cheedar w plastrach)
pomidor
sałata (ja użyłam lodowej bo jest krucha)
papryka czerwona
ogórek kiszony bądź konserwowy
ketchup, musztarda lub majonez


A do hamburgerów:


mięso mielone
cebula
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek




Przygotowanie

Mięso

Wyrabiamy mięso jak na kotlety mielone, z tym, żeby było o wiele cieńsze i o średnicy podobnej do bułki. Smażymy.


Bułki

Nagrzewamy  piekarnik do 180°C. W między czasie przecinamy bułki, sałatę płuczemy i odrywamy pojedyńcze liście, cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, paprykę natomiast w kostkę.

Układamy na bułce sałatę, ser, mięso i resztę składników, polewamy ketchupem, musztardą lub majonezem, zakrywamy górą od bułki i wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy za parę minut, kiedy bułka zrobi się lekko chrupiąca a ser zacznie sie topić.

Inne warianty

jak ktoś woli miękkie bułki nich da na mniejszą temperaturę piekarnik (żeby ser się zdążył zacząć topić zanim bułka zrobi sie chrupiąca) jeśli zostały nam kotlety mielone z obiadu to mozemy je użyć - przekrajamy na pół żeby były cieńsze, obsmażamy i dopiero wtedy układamy na bułce

 Na zdjęciu hamburger własnie z kotletów mielonych, które zostały mi z poprzedniego dnia dlatego nie jest zbyt ładne (duża bułka a małe kotleciki były)

jaskółcze gniazda 2

Składniki

* kostka masła
* 2 szkl. cukru
* 2 łyżki wody
* 3 łyżki ciemnego kakao
* 6 jajek o temperaturze pokojowej
* 1 szkl. mąki(0,5 ziemniaczanej i 0,5 pszennej)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 20 dkg wiórków kokosowych



Przygotowanie

Masło, szklankę cukru, wodę i kakako rozpuścić, przełozyć do osobnego naczynia i ostudzić. Następnie oddzielić biaka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić z 1 szklanką cukru. Do piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć do osobnego naczynia. Następne 3 białka ubić ze szczyptą soli i dodać do piany rozpuszczoną masę, 6 żółtek, szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszać. Ciemne ciasto wylać na blachę, a na nie nakładaćł łyżką kupki kokosowe. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.

sobota, 7 kwietnia 2012

Ananasek z delicjami

Składniki

Warstwa kokosowo-makowa:

5 białek,

3/4 szkl. cukru,

20 dkg. sparzonego i zmielonego maku,

20 dkg kokosu,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 puszka ananasów,

2 paczki ulubionych delicji,

2 galaretki cytrynowe,

2 galaretki w kolorze czerwonym,

5 żółtek,

masło,

1 budyń śmietankowy bez cukru,

1/2 litra mleka



Przygotowanie

Warstwa kokosowo-makowa:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, kokos, proszek z mąką i lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią.

Piec ok. 20 min. w temp. 1800C.


Masa:

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
2 galaretki czerwone rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.

W odrobinie mleka roztrzepać budyń i żółtka (dokładnie połączyć), resztę mleka zagotować i dodać budyń z żółtkami. Dokładnie wymieszać i zagotować. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń i tężejącą galaretkę cytrynową. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta:


warstwa kokosowo-makowa - jedna część masy - ułożyć ananasy w kawałkach - druga część masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką i wstawić do lodówki.


Smacznego

Przepis ten dostałam od koleżanki.

Ćwikła Wielkanocna

Składniki

* * 5 buraków
* * sól
* * pieprz
* * chrzan
* * cukier
* * cebula
* * oliwa
* * ocet
* * kwasek cytrynowy




Przygotowanie

Buraki wyszorować pod bieżącą wodą i w skórkach ugotować do miękkości. Ostudzić, zdjąć skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przyprawić solą,p ieprzem i odrobiną cukru. Dodać łyżeczkę chrzanu, łyżkę oliwy, pokrojoną drobno cebulę i 2 łyżki octu wymieszać. Pozostawić na 2 godziny, jeżeli trzeba doprawić buraczki wg. własnego smaku (pieprz, sól, zamiast octu odrobinę kwasku cytrynowego).

piątek, 6 kwietnia 2012

Karp zapiekany z pieczarkami

Składniki

- filety z karpia ok. 1 kg
- 30 dkg piecarek
- 1/2 opakowania sosu pieczarkowego np. Winiar
- 3-4 łyzki śmietany
- 1 cebula
- mąka do panierowania
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia



Przygotowanie

Filety pokroić na mniejsze kawalki, posolić,  popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać olej na patelni, panierować karpia w mące i smazyć na silnym ogniu na złoty kolor / ma być chrupiący /.
Odkładać do naczynia żaroodpornego.W międzyczasie pieczrki i cebule pokroic w plastry i udusić, wyłozyć na karpia.
Sos pieczarkowy wymieszać ze śmietaną i zalać pieczarki .
Zapiekać ok 20 min bez przykrycia w temp. ok. 180oC. Można zamiast sosu pieczarkowego dać suszone grzyby wczesniej ugotowane i pokrojone w paseczki i wtedy wywar łączymy ze śmietaną i zalewamy potrawę.
Do dekoracji - zielona pietruszka.

Polecam./

Sałatka z kapusty białej do słoików

Składniki

3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe



Przygotowanie

Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania. Najlepiej wychodzi na oko. Przepis od mojej szwagierki. 


środa, 4 kwietnia 2012

bananowe świderki

Składniki

makaron świderki na 1 talerz (2 szklanki makaronu)1 bardzo dojrzały banan



składniki na 1 osobęczas 5 - 15 minut /zależy od makaronu/



Przygotowanie

1) gotowanie - makaron zagotować al dente, odcedzić
2) ugniatanie - banan ugnieść na masę zaraz przed nałożeniem gorącego makaronu /bez nadwyrężania się - widelcem/
3) mieszanie - składniki połączyć
4) konsumowanie - SMACZNEGO!!


Można dodawać przyprawy jak cynamon. Gdy banan jest mało dojrzały mozna zastosować np. miód, syropy itd.
Ale ja polecam bez dodatków

Zapiekanka z ziemniaków I

Składniki

500g ziemniaków,
150g startego żółtego sera,
1 cebula,
125g wędliny (kiełbasa, szynka, parówki),
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
250ml mleka,
sól,
tłuszcz do smażenia,
produkty KAMIS: 1 łyżka Przyprawy do dań z ziemniaków, 1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowej mielonej.



Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na plasterki. Kiełbasę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać “Przyprawę do dań z ziemniaków”, gałkę i zagotować. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, cebulę z kiełbasą, połowę sera, ziemniaki. Zalać sosem z mleka i posypać resztą sera. Zapiekać 30 min. w temperaturze 220° C. 

Babka czekoladowa I

Składniki

5 jajek


1 szklanka mąki


1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


kostka masła roślinnego 250g



1,5 szklanki cukru


cukier waniliowy


1 czubata łyżka kakao


1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


posiekane orzechy lub migdały


polewa czekoladowa



Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodać obie mąki, proszek do pieczenia,kakao i stopione gorące masło. Dokladnie zmiksować, wylać ciasto do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 45-50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.
Przepis pochodzi z kalendarza z lat 80-tych.

Sernik wiedeński mojej mamy

Składniki

1,30 kg sera białego (półtłustego)
10 jajek
250 gram masła
1½ szklanki cukru
1 podwójny cukier waniliowy 38 gram
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 kropli olejku cytrynowego

szklanka = 250 ml






Przygotowanie

Do żółtek dodać masło, cukier, cukier waniliowy, zapach cytrynowy. Utrzeć na jednolitą masę (najlepiej mikserem). Ser zmielić przez maszynkę, dodać utartą masę jajeczną, dobrze wymieszać. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać umyte i wysuszone rodzynki (można je lekko obtoczyć w mące) i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek.
Blaszkę o wymiarach 40x25 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową. Piec w 180ºC około 60 min.


wtorek, 3 kwietnia 2012

Sałatka (pasta) z tuńczyka i kiełków rzodkiewki

Składniki

tuńczyk z puszki
ogórek kiszony (ewentualnie zwykły)
pomidor
kiełki rzodkiewki
majozen (1-2 łyżki)
sól
pieprz

Ilość składników zawszę daję na tzw "oko"



Przygotowanie

Tuńczyka odsączyć i przesypać do miski. Ogórek oraz pomidor pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z tuńczykiem. Dodać kiełki, majonez, przyprawy i dobrze wymieszać.

Moim zdaniem ogórek kiszony dodaje lepszego smaczku :)
Kiełki rzodkiewki dodają pikantnego smaku. Jeśli ktoś nie ma kiełków podobny smak uzyskamy dodając zamiast nich do sałatki pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

My tą sałatkę najczęściej jadamy na kanapce w zasadzie bardziej jako pastę. Aby uzyskać typową pastę wystarczy zmiksować wszystkie składniki (uważać aby pasta nie zrobiła się zbyt rzadka).

Smacznego!

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Selerowa surowka LUSIA

Składniki

Pól selera w korzeniu
rodzynki
slodka smietanka
troszke cukru lub slodzika

P.S. Ze slodzikiem - nadaje sie do spozywania w diecie cukrzycowej.
Nie zapomniec o slodkosci rodzynek.




Przygotowanie

Seler umyc i obrac.
Zetrzec na drobnej tarce.
Dodac garsc rodzynek i pól kubka (koniecznie slodkiej) smietanki.
Dosmakowac cukrem lub slodzikiem.
Ja dawalam slodzik w plynie ok. 5-6 kropli.
Wszystko kwestia gustu.
Dobrze wymieszac i zajadac.
Nadaje sie do obiadu, do kolacji, do grilowanego ... i do wszystkiego ... i wogóle jest
taka dobra, ze moglabym ja jesc bez konca!!!

Przepis jest od Lusi z Krakowa!!!

Lusiu Pozdrawiam serdecznie!!!


Papryka Faszerowana Mojej Mamy

Składniki

Papryka (dowolny kolor) ja robie z 4 lub 6 sztuk,
mięso mielone (drobiowe, wołowe, mieszane - takie jak lubisz) około 300 gram,
Ryż ugotowany w torebka lub troche mniej niz torebka,
sól, pierz, ulubione zioła,
mała cebulka,
2 ząbki czosnku
jajko, pomidory  zpuszki bez skórki lub przecier pomidorowy,
opcjonalnie tarty ser żółty



Przygotowanie

Papryki myjemy i ścinamy im sam szczyt papryki z zielonym ogonkiem, Papryke wewnątrz czyścimy z ziarek i białych "ścianek". zczyty papryki siekamy drobno.

W dużej miśce przygotowujemy Farsz - mięso mielone doprawiamy przyprawami i  dodajemy jajko i ryż , posiekaną cebule i wycisnięty czosnek. Wyrabiamy masę na koniec dodajemy posiekaną paprykę.

Strąki wypełniamy farszem i ustawiam w garnku. Zalewamy wrzątkiem tak by poziom wody znajdował sie około 1,5 cm poniżej linnii końca papryki i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowannia do wywaru dodajemy zmiksowane pomidory bez skórki lub przecier . Doprawiam do smaku i dusimy jeszcze około 5-10 minut. Można też wierzch papryk posypać odrobią tartego żółtego sera na te ostatnie 2-5 minut.

Serwujemy na ciepło ze świeżymi bułeczkami lub bagietką.

SMACZNEGO :)

grog rumowy

Składniki

-1/2 litra wody
-5 gożdzików
-1 laska cynamonu
-100 g soku cytrynowego
-4 łyżki cukru
-200g podgrzanego uprzednio rumu
-4 plastry cytryny




Przygotowanie

Do wody dodać gożdziki i laskę cynamonu.Doprowadzić do wrzenia. Wlać sok z cytryny. Wymieszać.
Do ogrzanej szklanki wsypać porcję cukru i wlać porcję rumu.
Następnie uzupełnić gorącą wodą z przyprawami. Do każdej szklanki włożyć plaster cytryny.

NA ZDROWIE!!

Ryba w sosie pieczarkowym z mikrofalówki

Składniki

Składniki:

4 filety rybne
1/2 łyżeczki vegety lub soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyzki masła
1 mała cebula
1,5 szkl. pokrojonych pieczarek w plasterki
1 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
natka pietruszki



Przygotowanie

Wykonanie:

Filety rozmrozić. Przygotować głębokie naczynie żaroodporne z przykrywką. Włożyć na dno masło i roztopić w mikrofali ok. 45 sekund (maksymalna moc). Ryby oprószyć przyprawami i odstawić. Do masła dodać posiekaną cebulę i pieczarki, wymieszać, przykryć i gotować 4 minuty w mikrofali 2 razy mieszając (maksymalna moc). Mąkę rozprowadzić ze śmietaną, wlać do pieczarek, przykryć i mikrofalujemy 4 minuty (raz przemieszać). Teraz powstały sos przelewamy na moment do innego naczynia. Układamy ryby na dnie i zalewamy powstałym sosem, mikrofalujemy przy maksymalnej mocy do 6 minut nie mieszając (osobiście nie bawię się w przelewanie tylko wkładam filety na dno od sosu, ale podaję oryginalnie jak jest w przepisie). Wyjąć naczynie posypać ryby pietruszką i na 2 minuty zostawić jeszcze pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub piuree i surówką.

Przepis pochodzi z "poradnika domowego", jest prosty,szybki i smaczny.

Buleczki z niespodzianka

Składniki

2 porcje

4 bulki (najlepiej kajzerki)
25 dag pieczarek
4 jajka
15 dag sera zoltego tartego
maslo
sol, pieprz



Przygotowanie

Skroic wierzchy z bulek, wydrazyc srodki. Kazda bulke smarowac maslem. Pieczarki i cebule drobno pokroic i usmazyc z sola i pieprzem. W zaglebienia powstale w kazdej bulce najpierw wlozyc troche nadzienia, nastepnie wbic po jednym jajku i posypac tartym serem. Wstawic do goracego piekarnika i piec 20 minut w 180°C.

niedziela, 1 kwietnia 2012

Omlet

Składniki

3-4 jajka
1 łyżka mąki

szczypta soli
4-5 plasterków ulubionej szynki
0,5- 1 pomidora
spora garść posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek)




Przygotowanie

Jajka roztrzepujemy z solą i mąką. Mieszamy w pokrojonym w kostkę pomidorem, szynką pokrojoną w paseczki i posiekaną zieleniną. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni aż jajko na górze omletu nam się zetnie. Smacznego.

kura w potrawce z grzybami

Składniki

Przygotowanie: około 3 godzin

Składniki: 2 cebule, 2 marchewki, 2 pory, 1 gałązka selera naciowego, 1 kura, sól, pieprz, 1 cytryna, 30 g masła
Sos: 250 g grzybów leśnych albo pieczarek, 40 g masła, 40 g mąki, pół litra rosołu, 2 żółtka, pół kubka śmietany, sól, pieprz



Przygotowanie

 Gotujemy wywar z warzyw: zalewamy wodą cebulę, marchewkę, 1 pora i selera. Doprowadzamy do wrzenia. Kurę nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wkładamy do wywaru. Gotujemy przez 2 i pół godziny. Pozostałego pora kroimy w krążki i przesmażamy na maśle, odstawiamy. W rondelku gotujemy w odrobinie wody pokrojone grzyby, dodajemy sok z cytryny, masło, sól. Gotujemy przez 5-10 minut i osączamy. Robimy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ucieramy. Dolewamy pół litra rosołu, posypujemy pieprzem. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i śmietanę. Łączymy sos z podsmażonymi porami. Kurę podzieloną na porcje rozkładamy na talerzach razem z ugotowanymi grzybami. Polewamy sosem. Podajemy z ryżem na sypko.

Sałatka z ananasem - warstwowa

Składniki

3 jabłka

15 dkg szynki

1 puszka kukurydzy

 1 słoik selera marynowanego

 10 plastrów ananasa z puszki

 6 - 7 łyżek majonezu

 15 - 20 dkg sera żółtego

sól, pieprz



Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.

 Kukurydzę, ananasa i seler odsączyć z zalewy.

Szynkę pokroić w krótkie paski, a ananasa w kostkę.

W salaterce układać kolejno warstwami:

jabłka

szynkę

seler

 kukurydzę

 ananasa.

Każdą warstwę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Całość posmarować majonezem i posypać grubo startym

serem.

Odstawić na godzinkę do lodówki.

RADA

 Szynkę można zastąpić polędwicą lub wędzonym

kurczakiem.




                                 SMACZNEGO!!! 

sałatka warzywna troszkę inna

Składniki

3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
6 ziemniaków
2 jabłka
4 kiszone ogórki
3 jajka
sól, pieprz, musztarda, majonez



Przygotowanie

Oskrobane i umyte warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadajace się. Odstawiamy do wychłodzenia.
Oskrobane jabłka kroimy w plastry a następnie kroimy w kosteczkę i wsypujemy do dużej miski.
Oskrobane ogórki kiszone kroimy w kostkę i wsypujemy do miski.
Ugotowane jajka na twardo i schłodzone także kroimy w kostkę i wsypujemy do miski.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kosteczkę i wsypujemy do pozostałych składników.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy musztardę (ja dodaję 1,5 łyżki łagodnej musztardy) i majonez. Składniki muszą się połączyć.
Jeżeli ktoś lubi to można wkroić kiełbaskę obraną ze skórki, jest także pyszna.
Sałatkę można modyfikować i dodawać rózne składniki np. groszek, kukurydzę

Kotleciki z kurczaka niebanalne

Składniki

- 2 piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki przennej
- 2 łyzki majonezu
- ząbek czosnku- zetrzeć
- 3 plastry żółtego sera
- sól, pieprz, wegeta
- olej lub planta



Przygotowanie

Cycki z kurczaka pokroić w kostkę:). Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Cebulę zetrzeć na tarce z duzymi oczkami.Ser zetrzeć.
Wszystkie składniki połączyć , wymieszczac, doprawic do smaku. Nakładac łyżką na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Samyć na złoty kolor.


Kotleciki są znakomite, każdemu smakuja, nawet wybrednym maluchom.W dodatku bardzo szybko się je robi i całośc wychodzi nie drogo. Do gotowej masy możemy również dodać sczypiorek :)