czwartek, 31 maja 2012

Karkówka na obiad

Składniki

6-8 plastrów karkówki2-3 cebulepuszka ananasów3 kolorowe paprykisos w torebce np. myśliwski, cygański.jajkobulka tarta



Przygotowanie

Karkówkę solimy i pieprzymy.
Obtaczmy w jajku i bułce tartej jak na zwykle schabowe.
Smażymy na oleju lub innym tłuszczu.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni dusimy pokrojona w grube piórka cebule, ja kroilam cebule na 6, przez okolo 10 minut.
Cebule kładziemy na karkówke w naczyniu.
Na cebule układamy pokrojone w duża kostkę anansy z puszki.
Na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę (taka sama jak ananasy) papryki i zalewamy sokiem ananasowym z puszki.
Dusimy okolo 10 minut w soku z ananasów.
Układamy papryke w naczyniu na ananasach.
W garnuszku robimy sos z torebki używajac połowe wody niż jest podane w przepisie.
Posypujemy wszystko wegeta lub polewamy sosem sojowym i zaostrzamy ja użyłam pieprzu cajene, można papryka ostra, jak kto lubi.
Zalewamy wszystko sosem i resztą soku z anansa.
Wsadzamy naczynie do pieca na okolo 130 -150 stopni i czas dowolny. Im dłużej tym lepiej, ja piekłam około 1,5 godziny ale godzina też będzie dobrze. Im dłużej pieczemy tym mięso i warzywa będą bardziej miękkie.
Jeszcze jedna rada: można nie panierowac kotetów jajkiem i bułką, ja panierowałam, ale nastepnym razem nie będe, tylko lekko obtoczę w mące.
Mam nadzieje, że ktoś się skusi, bo naprawde warto.
Aha ja to podawalam z ryżem smakowym i sałatka z mieszanki sałat i kiełków w sosie vinigrete.
Pyszne było.
Bardzo prosze o opinie i pytania.
A teraz w skrócie:
1. mięso

2. cebula
3. ananas
4. papryka
5. doprawiamy na słoność i ostrość
6. sos z torebki i sok z ananasow
Pieczemy.

Kremowa pomidorowa Dżoanki

Składniki

Słoiczek gęstego przecieru pomidorowego
Puszka pomidorów
Garść włoszczyzny
1 mozzarella
3 plasterki szynki konserwowej
Kostka rosołowa
Ziarenka smaku Winiary
Sól, pieprz, ostra papryka
Odrobina zielonej pietruszki do dekoracji
Śmietana do zabielenia (wg uznania)



Przygotowanie

Rozpuszczamy w gotującej wodzie kostkę rosołową i dodajemy włoszczyznę. Gdy włoszczyzna jest już prawie miękka dodajemy pomidory z puszki wraz z całą jej zawartością oraz cały słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawiamy do smaku ziarenkami smaku, solą, pieprzem, ostrą papryką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Miksujemy wszystkie składniki (ja to robię w garnku blenderem) i na koniec dodajemy pokrojone w kostkę mozzarellę i szynkę. Przelewamy na talerze i dekorujemy pietruszką. Jeśli ktoś lubi, można dodać kleksik śmietany.

Ponieważ zupka ma wyrazisty smak, nie dodaję ani ryżu ani makaronu, ale jeśli ktoś tak woli, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodał ulubiony składnik :) Szynka też nie jest obowiązkowa.

Smacznego :)))

środa, 30 maja 2012

Moja surówka z czerwonej kapusty

Składniki

Jedna główka czerwonej kapusty
1 marchewka
pół jabłka
1 mała cebula
2 łyzki majonezu
sól
cukier
sok z cytryny



Przygotowanie

Kapuste poszatkowac na drobno,marchewke jabłko i cebule obrac i zetrzec na grubych oczkac...Wszysko wymieszac posolic dodac szczypte cukru,troche soku z cytryny i majonez!!!odstawic na 15 minut

wtorek, 29 maja 2012

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Składniki

4 filety matiasy
4 ugotowane ziemniaczki
2 jabłka lub 1 duże
3 ogórki korniszonki
2 ugotowane jajka
majonez
sól, pieprz




Przygotowanie

1. Fileciki moczymy w zimnej wodzi ok. 60 minut - wodę często zmieniamy
2. Potem ugotowane ziemniaczki, wymoczone fileciki, ogórki, jajka i jabłka kroimy w kosteczkę.
3. Dodajemy majonez  kto ile lubi, solimy, pieprzymy i gotowe.

Przed podaniem najlepiej schłodzić, no i najlepiej, żeby się trochę "przegryzła"

Możemy też dodać kukurydzę.

Sałatka jest pyszniutka i taniutka ;)

poniedziałek, 28 maja 2012

Ciasto Toffi z herbatnikami

Składniki

BISZKOPT:
6jaj
1szkl cukru,
1łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4szkl mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao

MASA:
*1,5 kostki masła,
*puszka masy krówkowej,
*7 paczek herbatników
*szklanka mleka,
*zapachrumowy.



Przygotowanie

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem,na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec ok. 30-40minut w temp. 160-180*C

MASA:
1/4masy rozsmarować na przekrojonym biszkopcie, potem ułożyć warstwę herbatnikóe namoczonych w mleku itd. (masa herbatniki na przemian). Mają być 4 warstwy. Na wierzch biszkopt i polewa czekoladowa.

niedziela, 27 maja 2012

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

Składniki

Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Farsz:
- ok. 80 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 5 dag masła
- 20 dag fety
- ok. 15 dag sera trzykrotnie mielonego lub tłustego białego sera
- sól, pieprz

Poza tym:
- ok. 200 ml śmietany 18%
- 1/3 szklanki tłustego mleka
- 1 jajko
- 20 dag startego żółtego sera



Przygotowanie

1. Z podanych składników przygotować ciasto nalesnikowe i usmażyć naleśniki.
2. Szpinak oczyścić z ogonków, umyć i wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody, wyjąć, dosyć grubo posiekać.
3. Na patelni roztopić masło, dodać olej. Zeszklić psiekany czosnek, dodać szpinak i smażyć 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem.
4. Fetę i twaróg wymieszać razem rozgniatając widelcem, wymieszać ze szpinakiem.
5. Naleśniki smarować farszem, zwijać i układać w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu.
6. Zalać polewą z mleka, jajka, śmietany, soli i piperzu.
7. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. 

     

S M A C Z N E G O!!!

Grzyby marynowane Izabeli

Składniki

1 szkl octu 10%
3 szkl wody
kilkanaście ziren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
1 cebula 2 łyżki cukru, sól



Przygotowanie

Składniki zagotować i zalać ugotowane grzyby.

Dżem z malin z czarną czekoladą

Składniki

750 g świeżych malin
565 g cukru kryształu
45 g soku z cytryny
5 g laski wanilii
135 g dobrej czarnej czekolady (70% - 85%)
2 g kwasku cytrynowego





Przygotowanie

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarna. Wyskrobane laski posiekać bardzo drobno ostrym nożem.
Wydusić sok z cytryny i zważyć.

W garnku stalowym albo teflonowym pomieszać maliny z wanilią, cukrem i sokiem cytrynowym. Gotować na średnim ogniu do 106 stopni C (jak się nie ma termometru żywnościowego, robić próbę na talerzu, jak dżem się nie rozpływa jest gotowy).
Zdjąć z ognia, dołożyć kawałki czekolady i kwasek cytrynowy. Zmiksować.

Gorący dżem nakładać do gorących, wysterylizowanych słoików. Zakręcać i zostawić do ostudzenia do góry nogami.

Zrobiłam też eksperyment :

Zamiast cukru kryształu dałam jasny cukier trzcinowy muscovado 500 g.
Dodałam 1/3 część drobniutko posiekanej, czerwonej  papryczki chili (bez pestek i ścianek)
80 g czekolady z chili z Ekwadoru 81%,  

Smacznego

sobota, 26 maja 2012

Muffiny jabłkowe

Składniki

200 g maki
50 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
80 ml oleju
300 g kwaśnej gęstej śmietany
2 duże jabłka





Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Resztę składników wymieszać, dodać jabłka. Nakładać do formy i piec w temperaturze 180’C ok. 15-20minut. Dużych wychodzi 12 sztuk a małych powyżej 20 szt.
Można posypać cukrem pudrem, nie są za słodkie. Ulubione muffinki dzieciaków

Przepis skopiowawałam kiedyś z netu ale nie pamietam z jakiej strony.


tarteletki czekoladowe

Składniki

CIASTO
15dag maki
10dag masla
25dag cukru pudru
2zółtka
MASA
15dag czekolady 90%
10dag masła
szczypta soli
nasiona z 1laski wanili lub lyzeczka ekstraktu z wanilii
3zółtka
jajko
15dag truskawek



Przygotowanie

CIASTO
mąke posiekac z zimnym maslem cukrem pudrem i zółtkami szybko zagniesc wlozyc na 30min do lodowki, po tym czasie rozwalkowac wyciac kółka i wylepic foremki przygryc pergaminem wsypac fasole podpiec 10min w temp 200s
MASA
czekolade maslo sczypte soli wanilie rozpuscic w kąpieli wodnej
zółtka i jajo rozmącic widelcem powoli stale mieszajac wlewac ciepla czekoade
mase wlac do foremek na wierzchu ulozyc truskawki w calosci  obnizyc temp do 190s piec 10min


ZAMIAST TRUSKAWEK MOZNA UZYC INNYCH OWOCOW A CIEMNA CZEKOLADE ZASTAPIC BIAŁĄ:)

Budyniowo-galaretkowe Basi

Składniki

2,5 paczki herbatników "Petit" (25 sztuk)
   1 l mleka
   3 budynie czekoladowe z cukrem
   3 galaretki

 



Przygotowanie

blaszka 25/40
Na dno blaszki poukładac herbatniki jeden obok drugiego.
Budynie ugotowac w litrze mleka. Gorący budyń wylac na herbatniki - wystudzic.
Galaretki rozpuścic w 1 l. wody - wystudzic i wylac na zimny budyń, wstawic do lodówki do stężenia.

Sos bolonski - prawdziwy

Składniki

500 g dowolnego miesa mielonego
500 ml czerwonego wina
500 ml wody
1 duza puszka obranych pomidorów
2 cebule
3 listki laurowe
3 marchewki
1/2 selera-malego
2 zabki czosnku
2 kostki rosolowe
Tymianek, oregano
sól, pieprz
2 kostki rosolowe



Przygotowanie

Cebule pokroic w kostek i zaszkolic na oleju ostroznie tak zeby nam sie cebula nie przypalila, dodac pokrojona w kostke marchewke i razem poddusic. Natepnie dodac mieso mielone, rozdrobnic widelcem dodac pokrojony w kostke seler i czosnek, wszystko razem podsmazyc az do wyparowania wody. Kiedy to juz nastapi wlac cale wino, wode dodac kostki rosolowe, lisc laurowy oraz przyprawy. Teraz pomidory z puszki nalepiej zmiksowac i dodac do gotujacego sie miesa. Sos powinien sie na malym ogniu gotowac conajmniej 2 godziny ! Poniewaz przez powolne gotowanie sie tego sosu z czasem bedziemy mieli gesty sos bez zageszczania. Zreszta ten sos im dluzej sie go gotuje tym bardziej jest smaczny.
Sos podaje sie oczywiscie do makaronu spaghetti. A na sam koniec koniecznie posypac startym serem parmezan.

Zycze smacznego

piątek, 25 maja 2012

Gołąbki po amerykansku

Składniki

500g mięsa mielonego wieprzowego
mała kapusta ok500 g
6łyżek suchego surowego ryżu
6łyżek kaszy manna
4-5 jajek
przyprawy do smaku jak kto lubi
vegeta
koncentrat pomidorowy
bułka tarta



Przygotowanie

Kapustę siekamy bardzo drobno i porzadnie nasalamy a następnie odstawiamy na 30 min.Po tym czasie odciskamy wode z kapusty i dodajemy do niej mięso ryż,kasze,jajka i przyprawy i wyrabiamy jak normalne mielone.Formujemy kotleciki i obsmażamy w bułce tartej na złoty kolor z obu stron.Gotowe kotleciki wkładamy do żaroodpornego naczynia i całość zalewamy wodą zmieszaną z vegetą i koncentratem pomidorowym tak aby całość była przykryta płynem .Pieczemy w 180C ok.1godz od czsu do czsu przewracając kotlety na wierzchu .Smacznego.

Zupa gulaszowa wg M&Ł

Składniki


40 dag mięsa wieprzowego na gulasz
włoszczyzna
papryka czerwona i zielona
cebula
ziemniaki
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, 
kostka rosołowa miesna
1 łyżeczka sosu sojowego
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

mięso pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na tłuszczu, przyprawiśc solą i pieprzem, dodać cebulę i delikatnie zalać wodą i dusić aż cebula zmięknie przełożyć wszystko do garnka, dodać obraną i pokrojona włoszczyznę i papryki, dodać kostkę rosołową dolac wody i gotować aż warzywa i mięsko będa miękkie dodać łyzkę koncentratu pomidorowego ziemniaki ugotować osobno przyprawić zupę podanymi przyprawami, można zageścić łyżką mąki do talerza włorzyć pokrojone ziemniaki z zalać zupą. Smacznego!

pierniczki katarzynki

Składniki

500 g mąki pszennej
150 g cukru
250 ml mleka
10 g sody oczyszczonej
150 g miodu
15 g przyprawy do piernika








Przygotowanie

Zrumienić na patelni 50 g cukru aż powstanie karmel, dodać resztę cukru, przyprawy i miód oraz mleko. Zagotować. Jeśli powstaną nam grudki z nierozpuszczonego karmelu należy przecedzić przez sitko.
Mąkę wymieszać z sodką(lub sodkę rozpuścić w niewielkiej ilosci mleka, a resztę zagotować z cukrem). Do mąki dodawać gorące mleko z cukrem i miodem i mieszać widelcem, po czym wyrobić ciasto i odstawić na 2 godziny.
Rozwałkować ciasto na ok 1cm nie mniej i wycinać foremką. Układać na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiać spore odstępy bo rosną. Piec ok 20 min w temp. 180'C. Czas pieczenia oraz temperatura zależy od piekarnika, najważniejsze żeby nie spiec za bardzo ciasteczek. Zaraz po wystygnięciu czuć trochę sodkę w pierniczkach, ale nastepnego dnia są przepyszne. Jak wszystkie pierniczki długo zachowują świeżość.

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki polskiego stołu" Marka Łebkowskiego pod tytułem: Pierniczki korzenne.
Pozwoliłam sobie zmienić tytuł bo smakują jak prawdziwe Katarzynki

czwartek, 24 maja 2012

Risotto z pieczarkami i ziel groszkiem

Składniki

300 g ryzu arborio 5-6 pieczarek

1 cebula

800 ml bulionu warzywnego z kostki

3/4 szkl zielonego groszku



50 g startego parmezanu

50 g orzeszkow piniowych

1 zabek czosnku

200 ml bialego wytrawnego wina

oliwa z oliwek











Przygotowanie


1. Pokrojona cebule zeszklic na oliwie

Dodac posiekany czosnek + pieczarki ( plasterki ), podsmazyc ok 5 minut.

2. Dodac ryz i skropic wszystko odrobina oliwy.

3. Nastepnie wlac goracy bulion i mieszac od czasu do czasu az ryz wchlonie bulion

4. Dodac zielony groszek i wlac wino

5. Wymieszac wszystko i gotowac jeszcze jakies 5 minut

6. Na koncu dodac parmezan i orzeszki piniowe ( mozna je wczesniej podprazyc na suchej patelni )

Zupa rybna POLECAM

Składniki


10 dkg. dorsza (filet)
10 dkg. sandacza (filet)
10 dok. mintaja (filet)
10 dkg łososia (filet)
kostka bulionowa
cebula
papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych
włoszczyzna
2 ziemniaki
czosnek
liśc laurowy
masło
koncentrat

UWAGA: Ryby można dobrać wg uznania , ja na podstawie doświadczeń dobrałam taki zestaw i go naprawde polecam.





Przygotowanie

CZAS PRZYGOTOWANIA Ok 60min  PORCJA 4-6 OS

W 2,5  litrach wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe , dodajemy liśc laurowy , do wrzątku wkładamy rybę pociętą na średnie kawałki, gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu.

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz(masło), podsmażamy w kolejności dodając: cebyla w "piórka" , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, porę i pietruszkę ( tej ostatniej mało), smażymy ok 10 min, dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, smazymy ok 3 min , dodajemy pomidory w puszcze( w wersji pikantnej a taką lubię w tym miejscu dodaję 10 papryczek chilli) , smażymy a raczej dusimy wszystko ok 10 min. Następnie wlewamy wszystko do wywaru z ryby , dodajemy łyżkę koncentratu, gotujemy ok 20 min.

Zupę można zabielić śmietaną , podawać z makaronem , lub bez
MEGA SMACZNA , NIE ZNAM OSOBY KTÓREJ NIESMAKOWAŁA!!!!!!

Traditional Irish Coddle

Składniki

1/2 kg marchewek
2 cebule
1/2 kg pieczarek
1/2 kg mięsa (może być wieprzowe, wołowe lub cielęcina)
1/2 kg parówek (każdy typ jest dobry :), my używaliśmy takich grubiutkich wieprzowych serdelków)
2 paczki zupy warzywnej albo bulion warzywny w kostkach
1/2 kg ziemniaków



Przygotowanie

Ten przepis dostałam od irlandzkiej przyjaciółki, z którą mieszkałam w Portugalii. :) Po obejrzeniu całokształtu na początku podeszłam do tego dania dość sceptycznie. :D Szczerze, nie wygląda dość apetycznie. Skończyło się tym, że dosłownie wchłonęłam trzy porcje. :D

1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić, tak samo pokrójcie mięso i kiełbaski oraz włóżcie wszystkie składniki do garnka z wodą i gotujcie.

2. Ziemniaki ugotować w oddzielnym garnku.

3. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy dodać przypraw (według własnego uznania)

4. Po jakichś 45 minutach, zmieszajcie zupę w proszku bądź bulion (koło 3 kostek) w jakimś kubku i powoli dodajcie do gotującego się wywaru z warzyw i mięsa.

5.Po kolejnych 45 minut gotowania danie powinno być gotowe. :) Dodajcie ugotowane ziemniaki i rozkoszujcie się smakiem.:)

środa, 23 maja 2012

Kalafiorek Tupany

Składniki

Tak wiec zamieszczam ten przepis bo widze ze wiele babek tu
chce isc na diete a ten kalafior jest zdrowym i niskokalorycznym
zastepem gniecionych ziemniakow.
Moja rodzinka po posmakowaniu nie chce wiecej jesc ziemniakow.

Skladniki;
*jeden duzy kalafior
*troche veggety lub kostka rosolowa
*starty zolty ser-jak na diecie to niskokaloryczny ser
*okolo szklanki wody



Przygotowanie

Sposob wykonania;
-umyc kalafior i pokroic na wieksze kawalki
-wzucic do garnka wlac wode dodac veggety
-przykryc i gotowac az kalafior bedzie bardzo miekki i woda odparuje,
(czasami sie zdaza ze kalafior jest miekki a woda nie odparuje calkowicie-
wtedy odcedzic wode i troche odparowac kalafiorek)
-no i teraz potraktowac jak ziemniaczki ugniesc , dodac ser i wymieszac

Swietny dodatek do wszelkiej potrawy nawet mozna polac sosem.

SMACZNEGO!

wtorek, 22 maja 2012

ciasto jabłkowo-orzechowe kk

Składniki

- 6 średnich jabłek
- cukier waniliowy
- szklanka cukru
- garść rodzynek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- troszkę oleju i bułki tartej do posypania blachy










Przygotowanie

1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę , zasypujemy rodzynkami,cukrem wanilioweym i cukrem, Odstawiamy na pół godziny i czekamy,aż jabłka puszczą sok.


2.Orzechy włoskie rozdrabiamy. Do jabłek dodajemy mąkę tortową , 3 żółtka, olej i sodę. Mieszamy z orzechami,olejkiem ( ja polecam dawać niewiele) i piana ubitą z 3 białek.

3.Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie ,posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.





Rolada mięsna z omletem

Składniki

Omlet:
3 jajka
15 dag sera żółtego
1/2 słoika majonezu (ok. 400 ml. )

Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
2 żółtka
sól , pieprz , vegeta
2-3 ząbki czosnku
piana z 2 białek
natka pietruszki





Przygotowanie

Omlet: ubić jajka całe, dodać starty na dużych oczkach ser i majonez . Wszystko wymieszać . Wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę .Piec 20 min. w piekarniku w 200 st.C.

Farsz : Wszystkie składniki farszu wymieszać razem .Upieczony - gorący- omle twyłożyć na deseczkę i wyłożyć na to przygotowame mięso .Można w środek dać ugotowane na twardo jajko .Zwinąć jak roladę .Wyłożyć na blaszkę wyściełaną papierem . Upiec w piekarniku 1 godz. w temp. 200st.C.

poniedziałek, 21 maja 2012

Torcik z owocami

Składniki

3 żółtka
1/2 szkl.cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka



1/2 l mleka
1 cukier waniliowy


25 dkg masła
10 dkg cukru pudru


biszkopty lub upieczony cieńki biszkopt


truskawki
galaretka truskawkowa



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać.







Mleko z cukrem zagotować i wlać do żółtek.Gotować do gęstości. Ostudzić.



Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po troche ostudzonego budyniu.Ucierać.



średnią tortownicę wyłożyć biszkoptami lub upieczonym biszkopem- nasączyć .Wyłożyć 1/2 masy na masę wyłożyć truskawki jedna obok drugiej.Przykryć drugą częścią masy.
Na wierzchu również ułozyć truskawki i zalać galaretką.
Włożyć do lodówki do stężenia.

niedziela, 20 maja 2012

różyczki ruskie

Składniki

Przepis na 40 pierogów


3 szklanki mąki przesianej przez sitko
3/4 wrzącej wody
sól

Farsz:


kostka sera półtłustego (200 g)
4 duże ziemniaki przeciśnięte przez praskę
1 średnia cebula drobno pokrojona
łyżka masła
1 jajko
sół, pieprz

Sos pomidorowo-paprykowy Amino
łyżka oleju i sól do wody na pierogi



Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę posolić i zalać wrzącą wodą. Odczkać ok. 10 min i zagnieść ciasto.

Farsz:
Na maśle usmażyć cebulę i dodać ją do ziemniaków, wymieszać. Ser rozkruszyć widelcem, wbić jajko, posolić, połączyć z ziemniakami z cebulą, dodać jeszcze pieprzu do smaku.


Uformować pierogi. Mój sposób:




Zagotować wodę, posolić i wlać łyżkę oleju, wrzucić pierogi i gotować na małym ogniu/ temp. W międzyczasie ugotować sos Amino (proszek rozprowadzić w zimnej wodzie i zagotować, ciągle mieszając). Wyjąć pierogi-różyczki na talerz i zalać sosem :)

Pozdrawiam!

Milky way Palusia62

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżecz.proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao


Masa mleczna

1/2 szkl.mleka
1/2 szk.cukru
2 opak.cukru waniliowego
25 dag. margaryny
2 szkl.mleka w proszku (pełnego)


Polewa
15 dag. czekolady mlecznej
6 łyżek mleka



Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić dodać cukier i nadal ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną i kakao.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 mni. w 170C.Ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa mleczna

Mleko zagotowć z cukrami.Ostudzić.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu.Polać na wierzch.


Życzę smacznego Palusia62

Sprawdzone pączki

Składniki

2 szklanki mąki tortowej
6 żółtek
6 płaskich łyżek cukru pudru
4 łyzki masła
4 dag drożdży
8 łyżek tłustego mleka
szczypta soli
2 łyżeczki skórki z cytryny
4 łyżki wódki
słoik dżemu śliwkowego z jak największymi kawałkmyi owoców lub śliwek kompotowych
4 kostki smalcu po 25 dag
olej ok szklanki



Przygotowanie

W letnim mleku rozcieramy drożdże  posypujemy odrobiną cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce do zbulbonienia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę, wyrośnięty zaczyn, akohol i dokładnie mieszamy. Przesiewamy do tego mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto na pulchne i jednolite. Dodajemy ciepłe, roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość nabieramy łyżką porcję na jeden pączek, rozkładamy na dłoni, nakładamy śliwkę w temperaturze pokojowej i zlepiamy. Szwem do dołu układamy tak wykonane pączki na posypanym maką blacie i zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy w gorącym smalcu wymieszanym z olejem. Rumienimy z obu stron. Po wyjęciu i osączeniu na papierowym ręczniku posypujemy cukrem pudrem.
Z tych proporcji wychodzi ok 24 niewielkich pączków.

Zupa ogórkowa.

Składniki

2 l wody
2 kostki rosołowe
1 pietruszka
2 marchewki
1 seler
1 por
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
pół kilo ogórków kiszonych
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki posiekanego koperku
150 ml śmietany (12%)
2 płaskie łyżki mąki
łyżka oleju





Przygotowanie

















1. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi.
2. Zetrzeć na tarce (duże oczka): pietruszkę, marchewkę, seler.
3. Wrzucić do gotującego się wywaru pietruszkę, marchewkę, seler, cały por, liście laurowe i ziele angielskie.Gotować aż warzywa będą miękkie.
4. Zetrzeć na tarce (duże oczka) ogórki i podsmażyć je na patelni wysmarowanej olejem.
5. Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy oraz ogórki wraz z sokiem, chwilę gotować.
6. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy (najlepiej przez sitko, żeby nie powstały grudki). Wymieszać i dodać koperek do smaku.
7. Gotować aż śmietana całkiem się połączy z konsystencją zupy.

Zupę można podawać z ziemniakami (ok.6 ziemniaków pokrojonych dodajemy wraz z marchewką, pietruszką, selerem i porem). Wtedy zupę podajemy np. z dodatkiem białego pieczywa. Drugi sposób to podanie zupy z makaronem (świderki) - ja tak podaje

Życzę wszystkim SMACZNEGO !

sobota, 19 maja 2012

Cuba Libre 1

Składniki

100 ml rumu
250g coca-coli
10ml soku z cytryny



Przygotowanie

wymiesza, dodać 5-6 kostek lodu.Udekorować plasterkiem cytryny.

Galareta z kurczaka

Składniki

1/2 kurczaka,
20 dag włoszczyzny bez kapusty,
3 dag żelatyny,
2-3 białka,
5 dag cytryny,
6-8 dkg groszku konserwowego,
2-3 jaja ugotowane na twardo,
5 dkg papryki konserwowej,
natka pietruszki,
pieprz, koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) i sok z cytryny do smaku. 



Przygotowanie

Oczyszczonego kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do kurczaka pod koniec gotowania. Po ugotowaniu wyjąć, usunąć skórę i kości, pokrajać mięso w kostkę. Wywar (400 ml) wymieszać z koncentratem pomidorowym i bialkami, zakwasić, zagotować ciągle mieszając trzepaczką. Potem dodać namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić. Do filiżanek lub foremek nalać po łyżce galarety, pozostawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć dekoracyjnie cytrynę i paprykę, nalać tężejącą galaretę w takiej ilości, aby przykryta była dekoracją, pozostawić do zastygnięcia. Foremki dopełnić mięsem, groszkiem, połówkami jaj i natką pietruszki, zalać pozostałą galaretą. Foremki wstawić do chłodziarki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć galaretki, ułożyć na półmisku i udekorować zieloną sałatą.
 

piątek, 18 maja 2012

Cudaczki

Składniki

2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżka wody,
ok 1/4 szklanki oleju do smażenia cudaczków 
cukier puder do posypania




Przygotowanie

Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszać. Łyżką wrzucać ciasto na, rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane.
Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem. Smacznego!!!

Mufinki z dredami

Składniki

ciasto:
0,7 kg maki
60 g drozdzy
1,5 szklanki mleka
1 jajko
1/5 kostki masla
1/4 szklanki cukru
3 lyzki kwasnej snietany
szczypta soli
cukier waniliowy

Nadzienie:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
0,5 sloiczka dzemu jaki kto lubi
Ewentualnie  moze byc tez marmolada, mak, ser..
 
dodatkowo papilotki do mufinek



Przygotowanie

Przygotowac ciasto.
Drozdze rozetrzec z lyzka cukru i lyzka maki.Zalac 0,5 szklanki lekko cieplego mleka.Odstawic rozczyn do wyrosniecia.
Make wsypac miski,dodac sol,jajko,smietane i wymieszac.Zalac to wszystko szklanka podgrzanego mleka,dodac wyrosniety rozczyn i dokladnie wyrobic.Maslo rozpuscic wraz z cukrem i cukrem waniliowy,przestudzic i dodac do ciasta.Ponownie krotko wyrobic i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia.

W tym czasie przygotawac nadzienie:
czekolade i dzem wlozyc do garneczka i powoli podgrzewac na malutkim ogniu caly czas mieszajac.Nalezy doprowadzic do ich polaczenia.Przestudzic.

Przygotowanie:
Ciasto wylozyc na stolnice ,krotko wyrobic.Rozwalkowac na 0,5 cm i pokroic w paski o dlugosci 25-30cm i szerokosci 5 cm.Wzdluz jednego dluzszego brzegu zrobic 2 cm naciecia (dosc gesto).Nie pocieta czesc paska posmarowac cienko nadzieniem i zawinac paseczki w rulonik.Nastepnie wstawic gotowe ciasteczko w mufinkowa papilotke pocietymi paseczkami do gory..Pozostawic aby troche podrosly, posmarowac rozkloconym jajkiem albo mlekiem i siup do piekarnika.Piec w temp ok 160° 20-30 minut.

Mufinki maja bardzo ladny wyglad.Moja corka stwierdzila,ze "one maja dredy" wiec tak je zatytulowalam.Polecam i zycze smacznego

Chleb tostowy o aromacie pizzy z maszyny

Składniki

szklanka (250ml) letniego mleka
100g rozpuszczonego masla (albo margaryny)
1 jajko rozkłócone
1 czubata lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka plynnego miodu
500 g mąki typ 650
1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 25 g żywych*
1 plaska lyzeczka cukru
5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę (myślę, że można zastąpić płaską łyzeczką koncentratu)
2 łyżeczki przyprawy do pizzy (ważne żeby było oregano i bazylia)



Przygotowanie

Przepis skopiowany z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5265&st=0
 
Włożyć wszystko do maszyny i włączyć program ,,samo wyrabianie" a kiedy program się skończy, włączyć ,,samo pieczenie". (Wprowadziłem lekką modyfikację do przepisu : program dla clatronic 3 weissbrot-do przygotowania szczególnie pulchnego chleba pszennego i mieszanego czas 3:40 min.) Nie dodaję pomidorów i wychodzi też dobry.

*jeśli drożdże zywe, 15 minut wcześniej zrobić rozczyn z tej łyżeczki cukru, drożdży i łyzeczki mleka i mąki)

Placuszki zbożowe z owocami

Składniki



2 - 3 jabłka


2 nektarynki lub brzoskwinie

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 stołowe łyżki masła lub margaryny
płatki owsiane (1 szklanka)
otręby (1/2 szklanki)
3 żółtka i 3 białka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki cukru
łyżka stołowa miodu
olej




Przygotowanie

       Do naczynia wsypać mąkę, otręby, płatki owsiane i masło. Wbić 3 żółtka. Wymieszać wszystko.
Po chwili dodać starte na tartce z dużymi oczkami owoce. Wlać mleko z wodą i wymieszać. Po trochu zacząć dodawać bułkę tartą.
Z białek z odrobiną soli ubić pianę i dodać do reszty składników. Lekko zamieszać. Wsypać cukier i dodać łyżkę miodu.

Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać więcej platków owsianych, jesli za gęsta należy dolać mleka.

Masę wlewać łyżką stołową na rozgrzany olej. Smażyć w głębokim oleju z obu stron aż się zrumienią. Po czym wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

         Najlepiej podawać z lodami lub łyżką jak kto woli kwaśnej lub słodkiej śmietany.

Polecam wszystkim, szczególnie dzieci powinny polubić te zdrowe zbożowe placuszki.
 SMACZNEGO.



czwartek, 17 maja 2012

mrożona kawa

Składniki

3 filiżanki mocnej kawy
2/3 litra mleka
cukier do smaku



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Mielone z brukselka (zapiekanka

Składniki

Na kotlety:
0,5 kg mielonego
1 jajko
cebulka(podsmazona)
1 namoczona bulka
sol, pieprz

Reszta skladnikow:
30 dkg brukselki
pomidory w puszce( duza puszka)
kubek smietany
20 dag sera startego
2 jajka
sol, pieprz, galka muszkatalowa, papryka w proszku



Przygotowanie

Z podanych skladnikow usmazyc male kotlety. Brukselke ugotowac na pol twardo. Jajka roztrzepac, polaczyc z serem , smietana, dodac przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszac. Forme wysmarowac maslem, wysypac bulka tarta. Nastepnie wlozyc brukselke, kotlety, pomidory i wszystko zalac sporzadzonym sosem. Zapiekac w piekarniku, az sos sie zrumieni.

               SMACZNEGO!

marchewka z serkiem topionym;))

Składniki

marchewka ok 1kg
serek topiony 190g(tyżycki lub śmietankowy)                      
łyżka mąki
ziele angielskie
liść laurowy
ziele angielskie
kostka rosołowa lub vegeta (warzywko,kucharek:)))
sól
pieprz
troszkę wody







Przygotowanie

Marchewkę ścieram na grubym tarle,dodaje wody tak aby 0.5cm wystawała nad marchewkę,dodajemy ziele angielskie,kostkę rosołowa lub łyżeczke vegety (ja osobiście daję vegetę zamiast kostki rosołowej)liść laurowy, szczyptę soli. Marchewkę gotujemy do zmiękczenia na małym ogniu od czasu do czasu trzeba ja przemieszać. Gdy marchewka będzie już miękka dodajemy serek topiony (można dodać łyżkę śmietany aby było łagodniejsze) i posypujemy mąką. Mieszamy co jakiś czas i gotujemy aż się serek roztopi . Można dodać odrobinę pieprzu wtedy będzie pikantne.

Życzę smacznego;))  dajcie znac czy smakowalo:))

Moja roczna córa ja uwielbia(jeśli powstaną grudki wystarczy troszkę dłużej pogotować wtedy serek się roztopi)

Sałatka z brokułem

Składniki

- 1 brokuł,


- 3 ugotowane jaja,


- 1 pomidor,


- 1 świeży ogórek,


- ser feta,


-papryka czerwona,


-"kucharek".


Do sosu czosnkowego:


- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%,


- 3 łyżki majonezu light,


- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce na małych oczkach.





Przygotowanie

1. Brokuł umyć, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do wrzątku z dodatkiem "kucharka". Gotować około 10 min (nie dłużej). Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.

2. Jaja pokroić w kosteczkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek, paprykę i ser feta również pokroić w kostkę. Dodać ostudzone brokuły. Wymieszać.

3. Przygotować sos czosnkowy. Śmietanę, majonez i czosnek wymieszać. Zostawić na 15 min żeby się "przegryzł". Dodać do sałatki i wymieszać.

Jeśli chcemy żeby sałatka była bardziej pożywna, możemy dodać około 100g ugotowanego makaronu świderki. Mi jednak bardziej smakuje bez makaronu.

Smacznego!

brokuły z feta i fasolka

Składniki

1 opakowanie sera feta
1 świezy brokuł lub 1 opakowanie mrożonego brokuła
1 puszka fasolki czerwonej
1 majonez
opcjonalnie trochę jogurtu
2-3 ząbki czosnku
pieprz
szczypta soli
troche vegety

garnek
durszlak
deska
noz
salaterka



Przygotowanie

zblanszowane brokuły (w wodzie z odrobina vegety) oddzedzic i ułozyc na dnie salaterki... czekamy aż ostygna... przygotowując w tym czasie sos...

majonez opcjonalnie wymieszac z jogurtem i posiekanym czosnkiem, popieprzyc...

wystudzone brokuły polac sosem - ok. 1/43całego sosu
fete pokroic w kostke i ułozyc na brokułach
polac sosem...
opłukana fasolkę ułożyc na fecie i polac sosem

smaczna, syta... i do zjedzenie od zaraz... po 24 godz w lodówce jest juz "za  słona" i "za czosnkowa"

wtorek, 15 maja 2012

sałatka z papryki ala nilunia

Składniki

1 kg papryki
1kg cebuli

sos:
6-8 łyżek przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
5 łyżek cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
1/2 litra wody
sól i pieprz doprawić do smaku



Przygotowanie

Papryke i cebule pokroić i posolić odstawić aż puszczą sok.Papryke odstawić na 8 godz. a cebule na 6 godz.
Sos zagotowaćdodać paprykei cebulepogotować 15 min.doprawic do smaku.Gorącą wkładać do słoików i odwrócic. NIE PASTERYZOWAĆ

poniedziałek, 14 maja 2012

sałatka grecka

Składniki

Składniki:
* 4-5 Parę listków sałaty lodowej
* 1 łyżeczka oregano
 * 1 mała kostka pietruszki Knorra
* ½ łyżeczki soku z cytryny
* 1 – 2 ząbki czosnku świeżego
* ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin * ok. ½ słoiczka czarnych oliwek bez pestek
* 1 ogórek zielony świeży
* 2 średnie pomidory
 * 1 łyżeczka bazylii




Przygotowanie

Najpierw przygotować sos, żeby miał czas się przegryźć. Do szklanki z oliwą dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, kosteczkę Knora, oregano i bazylię. Potem porwać sałatę, pomidory pokroić w ósemki, obrany ogórek w plasterki, czarne oliwki kroję na pół i dodaję pokrojony ser feta. Wszystko zalewam wcześniej przygotowanym sosem. Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. świetna jest do wielkanocnego obiadu.

Murzynek śliwkowy wg Maminki

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
20 dag masła lub margaryny
25 dag cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60-70 dag śliwek

1 szklanka = 250 ml



Przygotowanie

Margarynę, cukier, olej, kakao, wodę, podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż utworzy się jednolita masa, zestawić z ognia, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście rozcięciem na zewnątrz. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C na dolną grzałkę. na ostatnie  10 min można włączyć górną grzałkę. piec około 1h.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

niedziela, 13 maja 2012

Proste sosy do makaronu - serowy

Składniki

Na 500 g makaronu:


mały kubek śmietany (22% wzwyż)
starty ser żółty (ze dwie garście - im więcej, tym gęstszy sos)
pokruszone ostre sery pleśniowe z wewnętrzną pleśnią (brie czy camembert się raczej nie nadają)
sól, pieprz, zielenina
ew. szyneczka lub wędzony boczek - ale niedużo!

Sos do długiego makaronu - najlepiej wstążek. Ładnie się komponuje z zielonymi tagliatelle.



Przygotowanie

Do rondelka lub na patelnię wlewamy śmietanę, wsypujemy od razu ser i mieszamy, aż się rozpuści. Podczas topienia można już nastawić makaron. Można dodać szynkę, jeśli nie uznajemy obiadu bez dodatków mięsnych :) doprawiamy, posypujemy zieleniną - sos jest gotowy! Smaczny sposób wykorzystania wyschniętych końcówek serów. Jeśli ktoś chce dobrze skomponować ten sos, zmiesza parmezan z gorgonzolą i ricottą :)

Szybka sałatka z tuńczykiem

Składniki

Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 torebka ryżu
5 jajek
puszka kukurydzy
ok. 5 sztuk ogórków kiszonych
1 średnia cebula
majonez
sól,pieprz



Przygotowanie

Sposób wykonania:
Ugotowac ryż i jajka (na twardo:)), W tym czasie pokroić w kostkę ogórki i cebulę. Odcedzić kukurydzę i tuńczyka. Jak juz jajka sie ugotują pokroic je w kostkę:) Dodac gotowy ryż. Wszytsko razem wymieszac z ok. trzema łyżkami majonezu. Dodac pieprzu i soli według uznania:) Smacznego!!!

Idealne placuszki z jabłkami

Składniki

5-6 jabłek4 szklanki mąki2 szklanki mlekamały kubeczek śmietana 30%100 gr masła3-4 jajka15 gr drożdży1 łyżka startej skórki z cytryny




Przygotowanie

Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Połowę mąki wymieszac z mlekiem i drożdżami, odstawic w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie dodać jajka, jabłka, masło, pozostała mokę, starta skórkę z cytryny i odrobine cukru (do smaku, chociaz ja robię bez cukru). Wszystko wymieszać, następnie połączyć z ciastem śmietanę. Piec placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z dżemem jabłkowym.

TE PLACUSZKI SĄ WYJĄTKOWE. GORĄCO POLECAM!!!

sobota, 12 maja 2012

Metrowiec świekry

Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody 2 szklanki cukru 16 łyżek oleju 3 szklanki mąki tortowej
8 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Masa:
2 szklanki mleka 4 łyżeczki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 op. cukru waniliowego 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru Polewa:
1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko
2 łyżki kakao




Przygotowanie

Ciasto:
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do wystudzonej wody dodać najpierw żółtka, potem pozostałe składniki (oprócz kakao) i na końcu wymieszać delikatnie z pianą. Ciasto podzielić na dwie równe części: do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao. Piec oba placki w jednakowych formach do metrowca ok. 45 minut w temperaturze 200 st.

Masa:
Z mleka i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyć z ostudzonym budyniem. Można dodać kilka kropli aromatu arakowego.

Polewa:
Wszystkie składniki polewy podgrzewać na bardzo małym ogniu (nie gotować!) aż do całkowitego rozpuszczenia, mieszając.

I na koniec:
Upieczone cisto pokroić na kromki. Smarować je masą i sklejać na przemian jasne i ciemne. Po zlepieniu polać polewą.

UWAGA: kroić ukośnie!!!

Deserek owocowy z bitą śmietaną

Składniki

bita śmietana w spray-u,
1  kiwi,
2-3 mandarynki,
1 banan,
małe opakowanie wafelków,





Przygotowanie

Do wysokich kieliszków wsypać pokrojone na średnie kawałki owoce (wcześniej obrane/umyte).
Polać bitą śmietaną.
Udekorować owocami i wafelkiem oraz wg uznanią posypać startą czekoladą.
Smacznego!

piątek, 11 maja 2012

Francuskie koperty wg Magdy

Składniki

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (polecam mrożonkę firmy Frosta)
- 0.5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 20 dag żółtego, startego sera
- 1 białko



Przygotowanie

Cebulę, paprykę i pieczarki obrać, drobno pokroić i usmażyć na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto rozmrozić, każdy płat lekko rozwałkować. Na środku układamy farsz, posypujemy serem. Całość składamy i dokładnie zlepiamy. Gotowe koperty smarujemy białkiem i układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Należy zachować spore odstępy, ponieważ ciasto francuskie mocno się rozrasta. Pieczemy około 40 minut.

Szczególnie polecam ze "sałatką kombinowaną" mojego autorstwa.

                                                    SMACZNEGO

gulasz z indyka

Składniki

500 g filetu z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kukurydza w puszcze
pomidory krojone w puszce
200 ml śmietany
natka pietruszki
przyprawa do mięs i innych potraw
papryka słodka i pikantna
majeranek
pieprz
olej

dodatkowo: ryż, kasza gryczana, lub makaron



Przygotowanie

Filet z indyka pokroić w kostkę, doprawić i schować na jakies pół h do lodówki, po czym wyjąć i przesmażyć wraz z posiekaną cebulą i  czosnkiem przepuszczonym  przez praskę. Do podsmażonego mięsa dodać kukurydzę z puszki i pomidory - dusić do miękkości. Następnie dodać śmietanę- zagotować. Danie podawać z ryżem, kasza gryczaną, lub makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.

Kotlety z karkówki z oscypkiem

Składniki

4 kotlety z karkówki
pół niedużego oscypka albo 2 małe
2 łyżki ostrego sosu paprykowego, najlepiej chili
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
sól, pieprz, majeranek, kilka kulek ziela jałowca
spora marchewka pokrojona w kostkę
pietruszka pokrojona w kostkę
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
wegeta
3 łyżki musztardy
łyżka miodu
mała garstka posiekanego szczypiorku
olej
mąka



Przygotowanie

Kotlety rozbić jak na schabowe, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Oscypki zetrzeć na tarce jarzynowej. na każdy kotlet kłaść plaster boczku, łyżkę oscypka i łyżeczkę sosu chili. Zwijać jak na zrazy, przekłuć wykałaczką, obsypać mąką i podsmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku. W garnku zagotować pół litra wody, wsypać wegetę, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i pietruszkę. Gotować pod przykryciem 30 minut. Odlać pół szklanki wywaru - dodać do odlanego wywaru musztardę, miód i łyżeczkę mąki, zmiksować i dolać do garnka z mięsem, pogotować chwilkę, wsypać szczypiorek, wymieszać i podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlety mielone z farszem w środku

Składniki

mięso mielone z łopatki ewentualnie z szynki

jajko

1 ziemniak

pieprz sól
przyprawy

na farsz pieczrki+cebulka

do optoczenia kotletów wyłuskane ziarno ze słonecznika

nie podaję proporcji - wedle uznania gospodyni



Przygotowanie

wykonanie

wyrobić mięso  tak jak do kotletów mielonych, ja osobiście dodaję jeszcze dodatkowo jeden starty ziemniak nie wyciskając wody z niego

farsz z pieczarek robię podsmażając pokrojone drobniutko pieczarki + d drobno pokrojoną cebulkę chwilę podsmażę aż zeszkli się cebulka

formuję kotlety w środek kotleta wkładam farsz z pieczarek

gotowe kotlety optaczać w wyłuskanym ziarnie ze słonecznika, ziaraenka winne być całe -  nie rozdrabniać

smażyć kotlety tak jak frytki w wysokim garczku z większą ilością oleju czy tłuszczu na którym kotlety smażymy

Gotowe kotlety dusimy pod przykryciem kilka minut
no i gotowe
smacznego
pozdrawiam kamaxyz

czwartek, 10 maja 2012

Marynata do karkówki z grilla

Składniki

Przepis na 3-4 plastry karkówki (ok. 3 cm).
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 cebula (mała fi ok. 4 cm)
1 łyzka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku)
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek.



Przygotowanie

Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegete i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca również rozgnieść.
Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na kilka godzin w chłodziarce (najlepiej przygotować wieczorem przeddzień smażenia).

NIE ZAWIJAĆ W FOLIE.

środa, 9 maja 2012

Szybka surówka z papryką konserwową i cebulką

Składniki

1 słoiczek papryki konserwowej
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
pęczek koperku
pęczek pietruszki
świeżo mielony pieprz
olej





Przygotowanie

Cebulę kroimy, posypaną majerankiem podsmażamy na oleju. Przestudzamy. Paprykę kroimy na paseczki. W misce mieszamy paprykę, cebulę, posiekaną pietruszkę oraz koperek. Doprawiamy pieprzem.


Zapiekanka z bakłażanów i nie tylko

Składniki

3 średnie bakłażany ( ew. zamiast 1 bakłażana - cukinia lub kabaczek pozbawiony nasion )
1,5 kg pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
15 dkg żółtego sera
3-4 plastry chudej szynki
sól
pieprz
oregano
bazylia
oliwa z oliwek





Przygotowanie

Bakłażany pokroić w 1 cm plastry , posolić , poczekać , aż puszczą sok , osuszyć , a następnie przez  ok.10 minut grilować w piekarniku ( 250 st.C ). Pomidory obrać ze skórki , pokroić, posolić  ,cebulę pokroić w drobną kosteczkę .
Pomidory i cebulę dusimy na patelni z oliwą, aż do uzuskania w miarę jednolitego sosu .  Jeśli pomidory były mało soczyste , można dodać trochę wody bądź gotowego soku pomidorowego z kartonu . Pod koniec gotowania dodajemy bazylię , oregano , zmiażdzony czosnek - zostawiamy na małym ogniu jeszcze prze kilka minut .

Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno sos pomidorowy , następnie układamy warstwę bakłażanów , znowu sos , warstwa zółtego sera , sos , szynka, bakłażany , sos i na 20-30 minut do piekarnika
( 200-220st.C ).

W ostatnich minutach zapiekania mozna górę obłożyć żółtym serem i zapiec do momentu jego roztopienia .





Bardzo dziękuję Kasi d , która nauczyła mnie , jak traktować bakłażana:))))

pascha z sera ktory samemu sie robi bardzo prosto

Składniki

2 litry mleka  2%
500 mil smietany 18%
6 jajek
0,5 skorki pomaranczowej
0,5 opakowania moreli
cale opakowanie srednich rodzyne
1 laska wanili
opakowanie fig
2 gazy metrowe.
250 gr masla
350gr cukru pudru





Przygotowanie

Mleko z wanilia doprowadzic do wrzenia.
Wymieszac jajka ze smietana,
Kiedy mleko zagotuje sie wlac ,jajka ze smietana, w trakcie
gotowania mieszac az mleko sie  zetnie
jakies 25 minut.Calosc przecedzic przez sito z gaza. potem
calos porzadnie odcisnac,zostawic,najlepiej na cala noc.
Pokroic wszystkie bakalie. ostudzony ser rozdrobnic .
Dodac maslo Nie zmrozone,cukier puder. Miksowac ser z maslem i cukrem tyle aby masa byla w miare gladka.polaczyc wszystkie skadniki razem,i przelac do miski wylorzonej gaza.Wlorzyc do lodowki na 1,5 godziny.
Mozna zrobic odrazu bez zostawiania na noc , ale trzeba poczekac, az bedzie zimne.

Konfitury dyniowo - śliwkowe

Składniki

- 500 g śliwek,
- 300 g miąższu dyni,
- 500 ml soku z pomarańcz
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
500 g cukru żelującego (2:1)



Przygotowanie






Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski.
Miąższ dyni kroimy w duże kawałki.
laskę wanilii przekraiwujemy wzdłuż i wyjmujemy miąższ.
Przygotowane składniki dokładnie mieszamy, dodajemy miąższ i laskę wanilii, wlewamy sok pomarańczowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodajemy imbir oraz cukier żelujący, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 4 minuty.
Wrzący płyn wlewamy do słoików, zamykamy szczelnie i studzimy.

wtorek, 8 maja 2012

Pasztet z pomidorami

Składniki

1,5 kg mięsa mieszanego (kurczak, wieprzowina, wołowina )
0,5 kg brzucha lub chudego podgardla
30 dkg wątróbki drobiowej
15 dkg pomidorów suszonych w zalewie
1 czerstwa bułka
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
3 jaja
ziele angielskie 5 szt
liść laurowy 2-3szt
pieprz czarny 1łyżeczka
papryka słodka i ostra po 1 łyżeczce
sól
masło 1 łyżeczka
bułka tarta 1 łyżka



Przygotowanie

Mięsa zalewamy niezbyt dużą ilością wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucamy wątróbki, gotują się szybko. Ugotowane mięso, wątróbki i cebulę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy. Mielimy mięso na sitku drobnym lub średnim, zależnie od upodobań.
Do zmielonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, pokrojone pomidory suszone, pieprz, paprykę słodką i ostrą, namoczoną w wywarze mięsnym bułkę. Wyrabiamy na jednolitą masę. W tym momencie sprawdzamy czy masę trzeba dosolić lub dopieprzyć. Następnie wybijamy jajka, żółtka do masy, a białka osobno. Ubijamy pianę z odrobiną soli i dokładamy do masy mięsnej, mieszamy. Foremki wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą napełniamy farszem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170°C na ok. 70 minut. Gdy wierzch jest rumiany, pasztet gotowy. Wyjmujemy do ostygnięcia, najlepszy z lodówki na następny dzień. 

poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto babkowe cytrynowe

Składniki

Porcja na forme wiencowa:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:
- 250 g masla lub margaryny (o temperaturze pokojowej)
- 2 szklanki cukru krysztalu
- 4 duze jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pare kropli aromatu cytrynowego
- 1 lyzka startej skorki cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 i 3/4 szklanki maki pszennej
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody

Syrop:
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru krysztalu
- 1/4 szklanki wody

Lukier:
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- 4-5 lyzek mleka

Dodatkowo:
- tluszcz i maka do formy do pieczenia






Przygotowanie

Forme do pieczenia smarujemy cienko tluszczem i sypiemy maka.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Make ze skladnikow na ciasto mieszamy z proszkiem do pieczenia i soda.

Maslo lub margaryne ucieramy na tzw. smietane. Dodajemy stopniowo cukier caly czas ubijajac (ok. 12 min). Nastepnie wbijamy po jednym jajku i po kazdym ubijamy po 1 minucie. Dodajemy aromat, jogurt i reszte skladnikow. Calosc mieszamy na niskich obrotach.

Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i wyrownujemy powierzchnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na 12 minut. W tym czasie skladniki syropu wlewamy do rondelka, zagotowywujemy, zmniejszamy ogien i w odkrytym rondelku trzymamy tak, aby 'pykalo' - czesc plynu odparuje.

Po ok. 12 minutach od wyjecia z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy i jeszcze cieple smarujemy powstalym syropem (ja uzylam pedzelka). Zostawiamy do calkowitego ostygniecia.

Przygotowywujemy lukier mieszajac w kubku cukier puder z mlekiem. Cukru pudru moze wydawac sie duzo, ale po wymieszaniu z mlekiem znacznie zmniejszy on objetosc. Lukier ma byc dosc gesty i nie moze byc przeswitujacy - oznacza to, ze jest zbyt rzadki - dodano za duzo mleka. Gotowym polewamy ciasto.

A dalej to zostaje juz tylko degustacja;)))

Ciasto wychodzi pulchne, mieciutkie, lekkie, a jednoczesnie wilgotne. Ma bardzo ladna barwe i rowniutki przekroj. I smakuje wybornie. Nie jest ciastem ani ciezkim ani zbyt slodkim. Wszyscy sie nim zajadaja. Robi sie je szybko i latwo.

Polecam, zachecam do wyprobowania i czekam na komentarze.

Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym

Składniki

Składniki:
 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa do drobiu
Sól,pieprz,
1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oleju

Do panierowania:
mąka ziemniaczana
2 jajka,vegeta

Olej do smażenia

Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1/2 małego ketchupu pikantnego
2 łyżki dżemu żurawinowego
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz

Sos czosnkowo-ziołowy:
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
1/2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
sól ,pieprz
suszony koperek ,pietruszka




Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę (kęski ),posypać przyprawami ,dodać olej,czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki na 1/2 godz.może być dłużej.
Panierować najpierw w mące,a później w jajku (UWAGA:nie zmieniać kolejności panierki, jeżeli zrobisz odwrotnie to wyjdą kamyczki), wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Odstawić w chłodne miejsce.





Podawać jako zimną przystawkę z sosem żurawinowym lub jak kto woli z czosnkowym.

Przygotować sosy:

Wszystkie składniki na sos żurawinowy dać do miski, wymieszać, doprawić i schłodzić w lodówce.Sos ma ciekawy słodko - ostry smak.

Wszystkie składniki na sos czosnkowo-ziołowy dać do miski,wymieszać,doprawić i schłodzić w lodówce.





Tatar ze śledzia

Składniki


2 solone filety śledziowe,
1 jabłko, najlepiej zielone,
1 kromka chleba pszennego,
1 jako,
3 cebulki szalotki,
mleko,
olej słonecznikowy,
sok z cytryny,
ocet jabłkowy (w moich przepisach),
cytryna do dekoracji.




Przygotowanie

Obrany i oczyszczony filet śledziowy namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Filety ze śledzia osączyć i posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka.
Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.



"Norge/Kirill GOLITSKIY"

Salata lodowa z korczakiem

Składniki

1(sredna) glowka salaty lodowej , duza piers z kurczaka,6 lyzek oleju ze slonecznika lub zwyklego oleju, puszka kukurydzy, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 pomidory, 20-30 dkg pieczarek, 4 zabki czosnku, przyprawa do kurczaka, sos salatkowy koperkowo- ziolowy, 8 lyzek oliwy z oliwek, 2 lyzki majonezu, sol, pieprz.



Przygotowanie

Piers z kurczaka puczemy kroimy w koste i na patelnie, smazymy podlewamy zwyklym olejem. Jak piers z kurczaka zacznie sie rumienic dodajemy przyprawe do kurczaka i smarzymy az sie zrumieni,odstawiamy. Pieczarki puczemy, kroimy i na patelnie dusimy dolewajac troche zwyklego oleju jak sie poddusza zestawiamy z ognia.Salate lodowa rwiemy nie kroimy wrzucamy do salaterki, dodajemy podduszone pieczarki ,podsmarzona piers z kurczaka, kukurydze, pomidory pokrojone w talarki, jajka ugotowane na twardo,4 zabki czosnku przecisniete przez praske do czosnku. Wszyko razem wymieszac dodac sos salatkowy koperkowo-ziolowy, oliwe z oliwek,sol, pieprz, majonez i wymieszac.                          SMACZNEGO

niedziela, 6 maja 2012

słodziudkie i zdrowe frytki dla dzieci

Składniki


6 średnich ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
sól lub wegeta
jako doatek może być keczup lub kwaśna śmietana




Przygotowanie

obierz ziemniaki i jarzyny,pokrój jak na frytki,nastaw olej wrzuć najpierw ziemniaki po paru minutach jarzyny,usmaż.wyjmij,lekko posól.zjedzcie jak lubicie.smacznego.

Kurczak z cukinią i pieprzem kajeńskim

Składniki

Na 2 osoby:
2 filety z kurczaka
1 cebula czerwona
1 cukinia
oliwa z oliwek
maly sloiczek oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych (niekoniecznie)
koper wloski (ja daje suszony)
1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka masła
sol, pieprz do smaku
mini kosteczka czosnkowa Knorr



Przygotowanie

Cukinie dokładnie umyj, osusz recznikiem papierowym. Odkrój ich końcówki, przekrój je w zdłuż na poł, potem na ćwiartki. Zdejmij nożem pestki z cukini, skórkę zostaw. Pokrój cukinie w słupki. Wlej 3 łyżki oliwy do garnka, następnie dodaj cukinie i cebule pokrojona w talatki, wymieszaj. Podsmaż całość. Dodaj łyzeczke kopru włoskiego i sól. Sól spowoduje, że cukinia szybciej straci wodę. Przykryj garnek pokrywką i mieszaj co jakiś czas. Na osobnej patelni roztop lyzeczke masła, dodaj lyzeczke pieprzu kajeńskiego, dodaj do tego pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i podsmaż. Następnie dodaj na patelnię oliwki zielone i czarne. Zostaw na 1 minutkę. Teraz do garnka z cukinią dodaj kurczaka. Gotuj całość ok 10 min. Jeśli woda z cukini nie odparowała, odlej pozostałość. Na końcu rozkrusz mini kosteczkę knorr.
Podawaj z ryżem.

Smacznego

sobota, 5 maja 2012

gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki

duża główka kapusty włoskiej
ok. 80dag mieszanego mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
30dag pieczarek
30dag marchewki
2 średnie cebule
2 duże pęczki natki pietruszki
1 jajko
tłuszcz do smażenia
łyżka gęstej kwaśnej śmietany
łyżka mąki
sól
pieprz cayenne



Przygotowanie

    Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb. Włożyć całą główkę na 3-4 minuty do garnka z wrzątkiem, wyjąć, oderwać kolejne liście. Osączyć, ściąć płasko „zgrubienia” liści.
       Przygotować farsz:
  Namoczyć bułeczkę. Cebulę obrać, posiekać. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką i cebulą, doprawić na pikantnie solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Na każdym liściu kapusty rozłożyć farsz, posypać natką. Liście zwinąć, formując roladki.
  Resztę kapusty poszatkować. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na grube plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić na grube plastry. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć roladki 10 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Wrzucić na patelnię poszatkowaną kapustę, marchew oraz pieczarki, smażyć 5-10 minut ,przełożyć na roladki. Posypać solą oraz pieprzem, podlać 2 szklankami (zależy od wielkości garnka) wody, dusić pod przykryciem 30-40 minut. Jarzynkę zaprawić śmietaną z mąką, jeszcze raz doprawić do smaku.
  Można jeść z gotowanymi ziemniakami lub
pieczywem.


                                   
             SMACZNEGO!!!

Kokosowo-Herbaciane Ciastko Śniadaniowe

Składniki


1 szklanka mocnej czarnej herbaty
1/3 szklanki płatków owianych błyskawicznych
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru (można więcej dla bardziej wyrazistego smaku)
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2 łyżki (patrz przepis)




Przygotowanie

W oryginale Coconut Chai Breakfast Cake to danie bardzo popularne w Azji. Przerobiłam je trochę tak, by składniki można było dostać w Polsce. Jest mało pracochłonne, a efekt jest zaskakujący !Przepis na 9 porcji. Każda porcja - 179 kcal.

Przygotować herbatę (do szklanki wrzątku wrzucamy 2 szaszetki herbaty i zostawiamy do ostygnięcia) Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (moje jest owalne, w najdłuższym miejscu ma 25cm). W misce zmieszać suche składniki. Dodać wystudzoną herbatę (oczywiście bez saszetek), sos jabłkowy, ocet, zapachy i 2 łyżki wiórków kokosowych. Wymieszać wszystko dobrze i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami (1/2 szklanki). Piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Serwować ciepłe albo w temp. pokojowej.

Sałatka „Zośka

Składniki

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kiełków soji
20 dag kabanosów
30 dag sera żółtego
średni słoik majonezu
pieprz, sól



Przygotowanie

Fasolę, kukurydzę, groszek, soję odcedzić. Kabanosy pokroić na 1 cm kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać i doprawić.

piątek, 4 maja 2012

Kolorowy makaron z mozarellą i pomidorami

Składniki


opakowanie makaronu kolorowe wstążki (jest taki pomidorowo - szpinakowy)
mozarella kulki opakowania 150g
pomidory suszone w oleju, pół słoiczka
pomidorki koktaliowe 500g
pestki słonecznika, garść
2 kostki oregano knorr,
szynka parmeńska opakowanie (może być dowolna szynka surowa, dojrzewająca, ja użyłam śniadaniowej)

Sos:


sos knorra koperkowo ziołowy
3 łyżki oleju
łyżka wody
łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru




Przygotowanie

Nastawić makaron do gotowania według przepisu na opakowaniu. Pokroić pomidorki koktaliowe na pół, jak są trochę wieksze do na cztery. Pokroić mozarellę na pół i pomidory suszone w paseczki. Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Pokroić szynkę parmeńską w paski, podsmażyć chwilkę, dodać słonecznik i jeszcze chwilkę podsmażyć (dosłownie minutkę, tylko aby sonecznik się zarumienił) Dodać szynkę i słonecznik do pomidorów i mozarellii i wymieszać wszystko. Po ugotowaniu makaronu pomieszać wszystko razem. Polać sosem. Podać i zajadać się :)

Danie jest błyskawicze, sycące i ładnie wygląda. Idealne na imprezki, kiedy trzeba nakarmić czymś gości ;)

sałatka nicejska

Składniki

Składniki:

puszka tuńczyka
100g fasolka szparagowa(konserwowa)
świezy ogórek
3 ugotowane ziemniaki
150g pomidorów koktajlowych(tych małych)
50 g czarnych oliwek
pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
opakowanie włoskiego sosu sałatkowego KNORR
3 łyzki oleju



Przygotowanie

Ziemniaki,ogórek,pomidory i oliwki pokroić w jednakowej wielkosci plasterki.Szczypiorek i natkę pietruszki bardzo drobno posiekac.Włoski sos
sałatkowy KNORR przygotować według przepisu na opakowaniu.
Odsączonego z zalewy tuńczyka rozłozyć na 4 talerzach.Do kazdej porcji dodać fasolkę,ziemniaki,pomidory,ogórki i oliwki.Całość posypać szczypiorkiem i natką,a bezpośrednio prze podaniem polac sosem sałatkowym.

                                            PYCHA!

czwartek, 3 maja 2012

ostra surówka z pora

Składniki

2 pory (biała część)
2 ogórki kiszone
2 jabłka

SOS:
3 łżki musztardy
3 łyżki oleju
cukier ok.1/2 łyżeczki
sól



Przygotowanie

pory kroimy w półplasterki , solimy i odstawiamy na ok 0,5h.
Ogórki i jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Pora odciskamy, łączymy z jabłkiem i ogórkiem. Robimy sos łącząc składniki i mieszamy wszystko razem.

Czerwona kapusta z winem

Składniki





1 kg czerwonej kapusty
80g smalcu gésiego lub zwyklego
125ml czerwonego wina
1 cebula
ok. 1/2 litra bulionu
4 lyzki galaretki z czerwonych porzeczek lub borowek




sol
pieprz
szczypta cukru
gozdziki
jalowiec
2 mniejsze jablka





Przygotowanie

Kapuste obrac z wierzchnich lisci i poszatkowac. Cebule pokroic w kostke i zeszklic na smalcu w dosyc duzym garnku. Na to wrzucic poszatkowana kapuste.Dobrze wymieszac.Dodac przyprawy. Zmniejszyc ogien i przykryc kapuste na ok 20 min. Pilnowac zeby sie nie przypalila, po tym czasie zmniejszy znacznie swoja objetosc. Teraz odparowac ja przez dluzsza chwile i zalac bulionem, na tyle aby ledwo co byla przykryta.. lepiej troche za malo..niz za duzo. Dodac jablka pokrojone w male kawaleczki, (bez skorek) dodac czerwone wino i galaretke porzeczkowa lub borowki. (Galaretka ta wystarcza do zakwaszenia kapusty, nie daje juz innych kwasnych przypraw) Po dodaniu wszystkiego calosc dobrze wymieszac i na najmniejszym ogniu dusic ok. godziny. Nadaje sie wspaniale do pieczonej gési, kaczki, dziczyzny.. itd.

Przepraszam za slaba jakos zdjecia, ale to duze powiekszenie.
Przy okazji zrobie porzadne zdjecie. :)

lekka zapiekanka

Składniki

makaron wstążki
1 brokuł surowy
1 papryka czerwona
20 dkg pieczarek
2 marchewki
2 piersi z kurczaka
2 serki topione hochland wg uznania
szkl. bulionu



Przygotowanie

Marchew pokroić w talarki i podgotować razem z brokułem.Pieczarki i paprykę pokroić a pierś z kurczaka podsmażyć oczywiście uprzednio krojąc w kostkę.
Na ugotowany makaron kładziemy reszte składników.Wszystko zalewamy serkami topionymi rozpuszczonymi w bulionie.
Dobra rada serki lepiej zmiksować i wówczas dodać do bulionu.

Piec ok 30 min. w temp. 175


Smacznego

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Składniki

Składniki:
75 dag twarogu
25 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
5dag kaszy manny
opakowanie budyniu waniliowego
aromat rumowy
skórka starta z 1/2 cytryny
łyżeczka proszku dopieczenia
5dag rodzynek
szczypta soli
biały lukier
polewa czekoladowa
tłuszcz i mąka do formy





Przygotowanie

Wykonanie:
Twaróg zemleć.Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami,aromatem rumowym i skórką z cytryny.Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem, dodać do masy maślanej,dokładnie wymieszać.Nie przerywając ucierania ,dodawać po trochu zmielony twaróg.Na koniec dodać rodzynki .Z białek i soli ubić pianę,połączyć z masą serową.Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy .Piec około godziny w tem.175 st,ostudzić.Lukier i polewę czekoladową przygotować według przepisów na opakowaniu,udekorować ciasto.

KARKÓWKA pikantna-MUSZTARDÓWKA

Składniki

około 1,5 kg karkówki
słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy
ketchup
kieliszek czerwonego wina- 250 ml (najlepiej czerwone wytrawne lub pólwytrawne)
kostaka rosołowa pieczeniowa
czosnek w proszku
papryka słodka
papryka ostra
grobo zmielony pieprz
sól
cukier
olej




Przygotowanie

1. Zalewa do mięska

kostkę rosołową rozpuśc w szklance wody, poczekaj aż przestygnie
do przestudzonej kostki dodaj kieliszek czerwonego wina, słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy, 5 łyżek ketchupu pikantnego, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, szczyptę soli i cukru do smaku

2. przygotowaną zalewą zalewamy nasz kawałek karkówki i zostawiamy na noc lub dłużej w lodówce

3. wyjmujemy mięsko z zalewy,zdejmujemy z niego częśc ziaren gorczyce i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz aż sięlekko zarumieni

4. wrzucamy mięsko na blaszke i pieczemy w emperaturze 180 stopni ponad godzinkę, co jakis czas polewamy mięsko zalewą w której leżało






środa, 2 maja 2012

Sałatka Gratka z Sosami

Składniki


sałata lodowa
pomidor
ogórek świeży
kukurydza konserwowa
żółty ser tarty
szynka  
paluchy/bagietka/pita/pieczywo czosnkowe do wyboru                                                                  
Sos czosnkowy:                   

  śmietana lub jogurt(najlepszy grecki lub lub bohuna)
czosnek,sól,pieprz,cukier(szczypta) cytryna .Do jogurtu,lub śmietany(ja zwyklę mieszam np.2łyż śmietany,2 jogurtu )wycisnąć przez praskę lub posiekac czosnek,doprawić do smaku i schłodzić w lodówce,podawać osobno w sosjerce.



Sos vinegret:                                                  oliwa z oliwek lub olej palmowy(lub inny z 1 tłoczenia),sól, pieprz,cukier,czosnek(tu opcjonalnie),cytryna lub  ocet balsamiczny.Oliwę utrzeć z sokiem cytryny lub octem na gładką masę i doprawić do smaku .Postępować j/w.


         
Sos majonezowo śmietanowy / jogurtowy  z bazylią:
majonez, jogurt  j/w,sól cukier pieprz cytryna(odrobinę) świeża bazylia.Majonez wymieszać z jogurtem dodać przyprawy i drobno posiekaną koniecznie świeżą bazylią.Można też dodawać inne najlepiej świeże zioła.Na tej samej bazie można przygotować sos koperkowy czy koperkowo-pietruszkowy.
                                                                          
Oliwa z oliwek z ziołami   :
wysokiej jakości oliwę  wymieszać ze świezymi drobno usiekanymi ziołami,kompozycja dowolna np.: bazylia tymianek oregano mięta itp.                      




Przygotowanie

Sałatę drobno pokroić,ułozyć na niej pokrojone w kostkę pomidory,dookoła poukładać ogórka w plasterkach posypać wszystko  kukurydzą Całość obficie obsypać  drobno pokrojoną a najlepiej grubo zmieloną szynką i startym żółtym serem.Podawać z sosami i podgrzanymi paluchami,pieczywem czosnkowym zarumienionymi kromkami bagietki.



Gorąco polecam tą sałatkę!Jadłam taką w jednej z nadmorskich restauracji i była przepyszna!Mi najlepiej smakowała z sosem czosnkowym i vinegretem,ale z innymi też z pewnością będzie dobre.

dietetyczna przekąska otręby z jogurtem i owocami

Składniki

składniki potrzebne do przygotowania przekąski dietetycznej:
trzy łyżki granulowanych otrębów np. z dodatkiem śliwek
kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru i o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 1,5% tłuszczu)
trzy łyżki dowolnych owoców o niskim indeksie glikemicznym np.  morele świeże i suszone, grejpfrut śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, kiwi, maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki

czas przygotowania:

błyskawicznie


potrzebne do przygotowania przekąski:



miseczka
łyżka




Przygotowanie

przepis na Otręby bz jogurtem i owocami: do miseczki wsypać trzy łyżki otrębów, polać je kubkiem jogurtu i posypać dowolnymi owocami o niskim indeksie glikemicznym (ja wybrałam borówkę)

rady dotyczące przepisu:

a) otręby granulowane są smaczne i zdrowe, bo mają dużo błonnika, który ułatwia trawienie - najlepiej wybrać na początku otręby smakowe (dostępne są otręby min. ze śliwkami, jabłkami, żurawiną) i rozpoczynać ich jedzenia od 2-3 łyżek
b) cała paczka otrębów ma 510 kcal i starcza na przygotowanie ok. 6 porcji - otręby są więc niskokaloryczne i bardzo sycące - taka porcja wystarczy nam na przekąskę na drugie śniadanie i na pewno nie będziemy głodni aż do obiadu
c) podane składniki wystarczą na wykonanie jednej porcji
d) taka przekąska jest również idealna na dietetyczny deser a ponieważ można zmieniać składniki (np. użyć otrębów jabłkowych i innych owoców) długo się nie znudzi

wtorek, 1 maja 2012

Ptasie mleczko jak z cukierni

Składniki

Śmietana 30%
4 łyżki cukru
torebeczka cukru waniliowego
4-5 tabliczek czekolady
5 łyżeczek żelatyny



Przygotowanie

Śmietanę ubić z cukrami na gęstą bitą śmietanę. Żelatynę rozpuścić w neiwielkiej ilości letniej wody, do mieszaniny dodać 1 łyżkę bitej śmietany, wymieszać, dodać do bitej i wymieszać na jednolitą masę. Mleczko wylać do płaskiego, prostokątnego naczynia (np. na blachę), pozostawić do stężenia. Gdy już ptasie mleczko stężeje, jescze w naczyniu pokrajać na małe prostokąciki wielkości oryginalnego ptasiego, położyć na tależ, byśmy mieli naczynie wolne. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, naczynie odwróćić do gory denkiem, i każdą /EDIT/ kosteczkę cieńko posmarować roztopioną czekoladą , kłaść na naczynie.