poniedziałek, 18 czerwca 2012

Babeczki drożdżowe

Składniki



500g mąki
100g cukru
1 szklanka (250ml) ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
szczypta soli

do posmarowania wierzchu:
1 jajko+1łyżeczka mleka

do dekoracji:
lukier lub cukier puder



Przygotowanie

Do miski wlać mleko, dodać drożdże, 100g mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, sól  i rozpuszczony (ostudzony) tłuszcz. Wyrobić spiralkami miksera (można ręcznie).
Znów przykryć i odstawić  na ok. 30 minut.
Blaszkę na muffinki wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości.
Przykryć i odstawić na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posmarować jajkiem zmieszanym z 1 łyżeczką mleka.
Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.



Po wyjęciu i ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

niedziela, 17 czerwca 2012

Pasta z rzodkiewkami

Składniki

25dkg białego sera
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
10dkg żółtego sera
śmietana, sól



Przygotowanie

Biały ser rozgnieść widelcem,zetrzeć na tarce (drobne oczka) rzodkiewki i żółty ser, posiekać drobno szczypiorek. Wszystko wymieszać ze śmietaną, dodać sól.Odstawić na godzinę. Jeść z chlebem - naprawdę pyszne!

TorcikOwocoSzok

Składniki

3 serki bieluch po 150 gramgalaretka gruszkowa + 1 duża miękka zmiksowana gruszkagalaretka malinowa + 3 łyżki zmiksowanych malingalaretka brzoskwiniowa + 2 zmiksowane brzoskwinie



Przygotowanie

Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody; przestudzić , po czym dodać zmiksowany owoc, serek bieluch i całość jeszcze raz dobrze zmiksować najlepiej w blenderze.Wylać masę do tortownicy i wstawić do lodówki. Analogicznie postępować z następnymi galaretkami. Ale wylewać na poprzednią warstwę dopiero po jej całkowitym stężeniu.Torcik w tej postaci jest idealnym lekkim i pożywnym deserem na upały .           Zachęcam do wypróbowania          Smacznego!!

Błyskawiczna Babka Haliny

Składniki


-5 jaj,


-1 szklanka cukru,


-1,5 szklanki mąki,


-1łyżeczka proszku do pieczenia,


-pół szklanki oleju,


-olejek waniliowy,migdałowy badz cytrynowy,


-bakalie,


-szczypta soli







Przygotowanie

-Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać szklankę cukru,żółtka i ubijać dalej.Dodać 1,5 szklanki mąki z łyzeczką do pieczenia,zmiksować.na Na koniec dodać pół szklanki oleju,olejek,bakalie,zmiksować.-

-ciasto wlać do nasmarowanej masłem lub margaryną blachy, wysypanej bułką tartą bądz kaszą manna. blacha okragła 24 cm.-

-piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.-

-nie byłabym sobą gdybym tego przepiu nie zmieniła po swojemu:) do wszystkiego dodaję mały słoiczek lub pół duzego konfitur z jabłek i duzo cynamonu, ciasto nie jest tak babkowato suche i aromatycznie pachniei jest mięciutkie i przepyszne, na koniec posypuję cukrem pudrem- NIEBO W GĘBIE!!!!-

Conchiglioni nadziewane farszem szpinakowym

Składniki


 -  paczka mrożonego szpinaku;
-  cebula;
-  opakowanie sera ricotta
( równie dobrze może być zmielony tłusty twaróg)
- ok. pół kostki masła;
-  bazylia;
-  ser żólty;
-  dwa ząbki czosnku;
-  gałka muszkatołowa, sól, pieprz
AAAA
i oczywiście duże muszle makaronowe ( ok. pół opakowania )



Przygotowanie

Paczkę szpinaku podgrzewamy aby odparował. Następnie schładzamy
i łączymy z podsmażoną cebulką i opakowaniem sera ricotta (250 g). Przyprawiamy czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy ugotowane makaronowe muszelki i układamy na talerzu. Polewamy roztopionym masłem z dodatkiem bazylii i posypujemy parmezanem.



Jak widać ja jeszcze zapiekałam je w piekarniku

 

 

 

 

sobota, 16 czerwca 2012

Gołabki po meksykansku-szybciutkie

Składniki

PRZYGOTUJ SOBIE OD RAZU:

1/2 kg mięska mielonego( może być mieszane)
1/2 główki białej kapusty, średniej wielkości
3 torebki ryżu- nie gotowanego
4-5łyżek kaszy mannej
2 jaja całe
przecier pomidorowy
2 kostki rosołkowe
1-2 ząbeczki czosnku
1 większa cebulka
bułka tarta, olej
pierz, ciut keczupu
wegeta do smaku




Przygotowanie

no i zabieramy się do pracy:-):

Kapustę poszatkuj do dużej miski, w odzielnej misce wymieszaj wszystkie składnik tj. ryż, kasza,mięsko,czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, wciśnij keczup i wrzuć jaja - do tego dodaj kapustę. Waszystko razem porządniej wymieszaj, najlepiej łapkami.
Na patelni rozgrzej olej. Z masy formujemy okrągłe kule jak kotlety mielone, lekko uciskając i spłaszczając obtaczamy w bułce tartej i na oleju szybciutko rumienimy na złoty kolorek.
Następnie do sporego garnka układamy kolejno,warstwa po warstwie zrumienione z ubu stron kotleciki. Gdy już skończymy, rozcieńczamy w 1,5 litra wody kostki rosołowe i dodajemy przecier pomidorowy -cały. Zalewamy całość tak ,aby zakryły te gołabki. Koniecznie przykrywamy pokrywką-szczelnie aby się dusiły. Na malusieńkim ogniu musimy je tak dusić przez około 45-60 minut. Można je podawać z ziemniakami lub chlebkiem..
Z zalewy zrobi się gęsty sosik a nasze gołabeczki powiekszą się i juz są gotowe do wszamania:-))
Potrawa bardzo łatwa i smaczniutka, u mnie ją uwielbiają a co najważniejsze- mam gotowy obiadek nawet na 2-3 dni.

Gorąco zachęcam do spróbowania...SMACZNEGO

czwartek, 14 czerwca 2012

Zupa zimowa wykwintna

Składniki

1 opakowanie mrożonki Zupa jarzynowa zimowa Hortex
1 kostka rosołowa
100 g boczku wędzonego
100 g wieprzowiny bez kości (łopatka, szynka)
1 cebula
2 pomidory
1-2 łyżki oleju
1 pęczek posiekanej natki
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie

Zawartość opakowania zupy zimowej (bez rozmrażania) wsypać do 1,5 l wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać pokrojone w paski mięso i dobrze wysmażyć, na koniec przecisnąć czosnek, wymieszać. Do zupy dodać mięso z boczkiem, pomidory i cebulę. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką.

Sernik IZAURA

Składniki

Ciasto: 1,5 szkl mąki, 1,5 szkl cukru, 3 łyżki kakao, 1 p margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 5 łyżek wody.



Przygotowanie

Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotowac 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać 0,5 szkl.
Do reszty dodać mąke, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Ser: 1 kg sera, 1 p masła + 0,5 p margaryny roztopione, 8 - 10 jajek (białka oddzielić od żóltek) żółtka utrzeć z 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę lub zapach pomarańczowy.
Ser zmieszać mikserem z tłuszczem,  żółtkami i mąką i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek.
Piec 60 min w 200 st.
Wystudzone poleć odlaną masa i posypać wiórkami kokosowymi

3 Bit szwagra

Składniki

8 paczek herbatników, każda po 100g
mleko skondensowane słodzone w puszce 400g

Masa I : 
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
1 łyżka cukru
0,5 l mleka
250 g masła śmietankowego


Masa II :
0,5 l śmietanki kremówki 30%
1 łyżka żelatyny (rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody)
2 śnieżki (2x60g)




Pozostałe :
czekolada mleczna lub gorzka ok. 50g





Przygotowanie

Mleko słodzone w zamkniętej puszce gotować w rondelku, pod przykryciem, przez trzy godziny na małym ogniu, pamiętając by puszka była całkowicie zanurzona w wodzie.Po upływie trzech godzin, mleko wyjąć z wrzątku i wystudzć.

MASA I.  Z 0,5 l zimnego mleka odlać 3/4 szklanki, w której rozprowadzić dwa proszki budyniowe. Resztę mleka zagotować z 1 łyżką cukru i dodać rozprowadzony budyń w 3/4 szkl. zimnego mleka. Ponownie zagotować. Wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.  

MASA II. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić i dodać do niej dwie śnieżki. Ubijać do czasu, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po trochu rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Połączyć.

PRZEŁOŻENIE W BLASZE 22X33 CM :
- herbatniki
- masa z mleka - karmel
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa ze śmietany
- starta czekolada

Gotowy 3Bit wstawić do lodówki conajmniej na 2 godziny. Smacznego!

                              

Ratatouille

Składniki

1 spory bakłażan,
2 małe cukinie,
czerwona i zielona papryka,
4 średnie pomidorki,
cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, bazylia,
oliwa



Przygotowanie

Bakłażana kroimy w półplastry grubości ok 1 cm, cukinię w plasterki podobnej grubości. Solimy je i odstawiamy na pół godzinki. Następnie wycieramy ściereczką. Pomidory sparzamy i kroimy w grubą kostkę. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i tniemy warzywo w kosteczkę. Cebulę piórkujemy, a czosnek siekamy drobniutko. Na patelni smażymy czosnek i cebulę zeby sie zeszkliły i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu (+ jeszcze sporo bo bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka) obsmażamy bakłażana i cukinię tak żeby były rumiane. Przekładamy je do rondla z cebulą. Dodajemy pomidory i paprykę, solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny. Jemy z bułeczką :)

Ciasteczka z kardamonem

Składniki

125 g masła
70 g cukru trzcinowego
5 g cukru waniliowego
220 g mąki
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu


1 łyżeczka= 5 ml



Przygotowanie

Masło (w temperaturze pokojowej) ubić przy pomocy miksera razem z cukrem. Następnie dodać jajko, ponownie wyrobić. Po dosypaniu mąki, proszku do pieczenia i kardamonu wyrabiać ciasto ręcznie - łatwiej wtedy określić właściwą konsystencję - nie powinno przyklejać się mocno do dłoni (w razie potrzeby można ostrożnie dosypywac mąki). Z ciasta wyrabiać kuleczki o średnicy ok. 2 cm, ułożyć je, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej folią aluminiową. Każdą z kuleczek lekko spłaszczyć. Piec od. 15 minut w 180 st. C.



Do upieczenia ciasteczek zainspirował nas przepis zamieszczony
w miesięczniku KUCHNIA (3/2010), ale jako że nie posiadałyśmy w domu wszystkich składników przepisu oryginalnego, więc razem z Nieletnimi dostosowałyśmy go sobie do własnych potrzeb.
A potrzeba ciasteczek do herbaty była ogromna ;)

sałatka teściowej

Składniki

2 średnie pory
2 słoiczki selera
¾ puszki ananasa w kawałkach
¾ puszki kukurydzy
1 średni jogurt naturalny (szklankę)
2 łyżki majonezu (płaskie)
2 jajka



Przygotowanie

Pora przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pociąć go w półtalarki, jak najcieniej. Dodać selera (uprzednio odsączonego z zalewy), ananasa, kukurydzę, ugotowane na twardo i poszatkowane jajka, majonez i jogurt. Dokładnie wszystko wymieszać i gotowe. Sałatki nie trzeba doprawiać, dobrze dać jej się przegryźć ze 2 godzinki w lodówce ale i bez tego jest pyszna a przede wszystkim nie tucząca.

Śledzie w zalewie w diabelskim wydaniu - kasiuli

Składniki

1 małe wiaderko solonych śledzi (filety)
2 duże cebule
1 biała część pora
4 pieczarki
4 ziarna jałowca
6 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
1 papryczka chilli
ok 1 szklanki dobrej oliwy
1 cytryna
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku







Przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie przez ok. 3 h (można skrócić ten proces poprzez częstą zmianę wody). Odcedzamy, kroimy na większe kawałki. Cebulę, pora, papryczkę i grzyby drobno siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oliwy  przez ok 2 min. Studzimy. Do miski wkładamy rybkę, dodajemy podsmażone warzywa, wszystkie przyprawy, oraz wyciśnięty sok z cytryny. Zalewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
Taki śledzik może spokojnie leżeć przez parę dni w naszej lodówce.

środa, 13 czerwca 2012

Sernik gotowany

Składniki

ok. 60 sztuk herbatników
1 kg twarogu sernikowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kostka palmy
2 jajka
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
mleko do rozrobienia budyniu
polewa czekoladowa





Przygotowanie

Roztopić w garnku 3/4 kostki palmy, wsypać szklankę cukru, dokładnie wymieszać, zdjąć naczynie z ognia, dodać dwa jajka. Mieszając, stopniowo łączyć z twarogiem, wlać rozrobiony budyń, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do zagotowania masy. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę, przykryć drugą warstwą herbatników i polać polewą czekoladową. Zostawić na noc do wystygnięcia w lodówce.
Smacznego!

Risotto z rybą w sosie cytrynowym

Składniki

250 g ugotowanego ryżu
375 ml bulionu
400 g ryby mrożonej
375 ml mleka
liść laurowy
1 łyżka tłuszczu
sok i skórka z cytryny
1 czerwona papryka
1 łyżka mąki
1 żółtko
sól
3 plasterki cytryny



Przygotowanie

Rybę zalać 2 szklankami wody i 1/2 szklanki mleka, dodać liść laurowy, posolić, gotować 10 min. Rybę osączyć, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Tłuszcz rozgrzać, zrumienić mąkę, wlać bulion, resztę mleka, zagotować. Żółtko połączyć z 2 łyżkami sosu. Sok, skórkę z cytryny i żółtko dodać do sosu, osolić, zagotować. Dodać ryż, rybę i paprykę, wymieszać. Ozdobić cytryną.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

pierożki z jajkiem

Składniki

1/2 kg.mąki,jajko,100 ml oleju,200 ml ciepłej wody,sól,pieprz Farsz-4 jajka,2 pęczki szczypiorku,sól i pieprz



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto,takie,żeby wyszło gładkie.Przykryć lnianą ściereczką by nie wyschło i odstawić na pół godziny.Jajka ugotować na twardo,obrać i drobno posiekać.Szczypiorek posiekać i wymieszać z jajkami.Doprawić solą i pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować,wykroić koła.Na każdym kłaść po łyżeczce farszu.Brzegi dokładnie zlepić.Krawędzie lekko docisnąć  widelcem.Pierożki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

niedziela, 10 czerwca 2012

leczo błyskawiczne

Składniki

             składniki

 
1kg. kiełbasy np.śląskiej
  2 dosyć duże pory
  słoik marynowanej papryki
  ketchup   
  pieprz,sól



Przygotowanie

                         wykonanie
    
 
kiełbasę pokroic w dużą kostkę i wrzucić na rozgrzany olej na
  patelnię,
  por pokroić na drobniutkie talarki,dołożyć do kiełbasy-smażyć aż
  zmięknie,
  niewielkie paseczki papryki wraz z odrobiną zalewy ze słoika dodać
  do reszty skladników i chwilkę poddusić,
  na koniec wlać ketchup(ja daję ok. 150ml.) i niecałą szklankę wody,
  posolić,ew.popieprzyć-całość zagotować.
     
           To jest bardzo szybkie i proste danie!!!

     SMACZNEGO   

Tort smietankowo-brzoskiwiniowy

Składniki

Biszkopt:

8 jaj
8 lyzek cukru
8 lyzek maki tortowej
1 lyzecza proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olejek zapachowy smietankowy-kilka kropek

Do dekoracji:

750 ml smietany 30%,
lyzka cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego

1 puszka brzoskwin
truskawki
1 kiwi

wiorki kokosowe
orzeszki mielone



Przygotowanie

Witam,
dzis proponuje wam tort,calkiem prosty.A do tego mysle ze leciutki i pyszny.Zrobilam go na moje dzisiejsze imieniny.

Z podanych skladnikow upiec biszkopt.Najlepiej dzien  wczesniej,ja zawsze pieke wieczorkiem.Dla mniej wtajemniczonych:najpier ubijamy na sztywno bialka i dodajemy po jednej lyzce cukru dalej ubijajac az uzyskamy lsniaca mase.Nastepnie dodac po jednym zoltku i dalej ubijac.Potem wsypujemy delikatnie przesiana make ,zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszysko wymieszac lyzka.Zeby nie stracic tej puszystosci.Piec jakiec 30-40 min,tem. 160 C.Na zloty kolor.

Zchlodzona smietane ubic w wysokim nachyniu,pod koniec ubijania dodac lyzke cukru pudru i troszke cukru waniliowego dla smaku.

Ciasto przekroic na 3 czesci.Dolna odwrocic do "gory nogami" tak zeby zrumieniona czesc byla w srodku ciasta.Ale to tylko dla ewektu wizualnego.Nasaczyc sokiem z puszki brzoskwin.posmarowac smietana,ulozyc trosze cieniutkich plasterkow brzoskwin,znowu trosze smietany.Drugi placek,i powtorka.Na koniec wierzchni kawelek ciasta,tez zarumienieniem do srodka.Posmarowac cale ciasto smietana,obsypac boki wiorkami zmieszanymi z orzeszkami.Zrobic na wieszku rozetki ze smietany,i udekorowac owocami wedle wlasnej fantazji.

Zycze wam powodzenia,i smaczenego przedwszyskim.
U mnie ten tort robi zawsze furore!

A tu dla pewnosci pare fotek:

zupa neapolitańska

Składniki

5 l wody,
0,5 kg pieczarek
1 duża marchew,
25 dag sera żółtego( gouda  lub edamski),
pół paczki makaronu świderki, muszelki lub kokardki
2-3 kostki rosołowe,
1 łyżeczka oregano, majeranku i pieprzu koniecznie białego,
200 g śmietany 12%
sól do smaku



Przygotowanie

Zagotować wodę, wrzucić kostki i przyprawy, pogotować 10 min. Następnie wrzucić obrane i umyte pieczarki pokrojone w plasterki oraz startą na grubych oczkach marchew. Pgotować 10 min i wrzucić  ser żółty: połowa starta na tarce a połowa pokrajana w małe kosteczki.Gotować wszystko jeszcze 20 min, doprawić śmietaną i posolić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron na pół twardo.Makaron posolić podczas gotowania. Odcedzić, przelać wodą i dodać do zdjętej z gazu zupy. Zamieszać, przykryć pokrywką i poczekać 10 min, aż makaron przejdzie i zmięknie.
Podawać posypaną świeżym cząbrem, esragonem lub oregano (ale nie koniecznie). Smacznego!

Moja rodzinka ostatnio się nią zajada a przepis krąży po ciotkach i sąsiadkach.

placuszki groszkowo-kukurydziane

Składniki

1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
2 jajka
sól, pieprz do smaku
mąka
olej



Przygotowanie

Osaczyć kukurydzę i groszek i odstawić. Jajka rozbełtać z płynem z puszek, posolić, popieprzyć, dodać tyle mąki alby powstało ciasto o konsystencji gęstej smietany. Wsypać kukurydzę i groszek, wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem na dwie strony, ale krótko.

Podawać na gorąco z sosikiem czosnkowym do chipsów (wg. mojego przepisu)
Świetnie smakują też z innymi wyrazistymi dipami i sosami.

Naleśniki z twarogiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi

Składniki

Ciasto:


0,25 kg- mąka pszenna


3 szt- jaja


0,25 l- mleko 2%


0,2 l- wody


olej do smażenia


cukier


 


Nadzienie:


0,25- twaróg


1/2- opakowania cukru wanilinowego


25 g- rodzynek


25 g- wiórki kokosowe


25 g- śmetana 18%





Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę, jaja, mleko, wodę, cukier wymieszać ze sobą (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Rozgrzać olej i usmażyć cieńkie naleśniki.

Nadzienie:

Twaróg i cukier wymieszać ze śmietaną, następnie dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Nadzienie rozsmarować na naleśnikach, zawinąć i gotowe!

 

 

Smacznego!!!

sobota, 9 czerwca 2012

Oponki

Składniki

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki śmietany
3 żółtka
5 dag drożdży
1 łyżka masła miękkiego
cukier waniliowy


olej do smażenia
cukier puder



Przygotowanie

Drożdże rozdrobić w śmietanie, dodać pozostałe składnik i dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośniecia. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykroić kółka, a z ich środka mniejsze. Smażyć do uzyskania złotej barwy. Posypać cukrem pudrem lub udekorować bita śmietaną.

piątek, 8 czerwca 2012

Fasolka po bretońsku na szybko

Składniki

1 puszka fasoli białej (ok. 400-500 g)
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g kiełbasy
pieprz, sól,
do smaku:
majeranek,
papryka słodka w proszku,
cukier,
przyprawa do zup lub kostka rosołowa






Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można ją posłodzić w trakcie smażenia, wówczas puści sok. Dodać pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę. Smażyć do zarumienienia. Do garnuszka wlać całą zawartość puszki (fasolę razem z zalewą) i zagotować. Ja dodaję jeszcze do tego 1/2 kostki rosołowej. Koncentrat zagotować z odrobiną wody, doprawić szczyptą cukru. Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kilka ziaren i rozgnieść je na miazę, po czym dodać ją do koncentratu i wymieszać.
Do patelni z cebulą i kiełbasą dodać fasolę oraz masę pomidorową. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Gdyby było za gęste, rozcieńczyć odrobiną wrzątku.
Podawać z dodatkiem świeżego chleba.


schab w soli

Składniki

1 kg mięsa (karkówka, schab, od szynki)6 średnich kartofli (nie obierać)około 4-5 kg soli gr€bej kamiennej




Przygotowanie

Mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy (nie mieszankami z solą). Zostawić na noc w lodówce. Do gęsiarki wsypać 2 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa.Osuszyć ściereczką, ułożyć schab i kartofle. Zasypać solą. Wyrównać. Piec około 2 godzin. Nie podlewać wodą. W temperaturze 160 stopni. z temperaturą to jest różnie. Na wierzchu utwoży się skorupa solna.

czwartek, 7 czerwca 2012

Wafel z masą śliwkową

Składniki

-2 wafle
-1 kg suszonych śliwek
-0,5 szklanki wody
-1 szklanka cukru
-1 cytryna
-10 dag orzechów



Przygotowanie

Śliwki najpierw płuczemy, a następnie osączamy, zalewamy zimną wodą i czekamy chwilę aż zmiękną. Wówczas musimy je wydrylować i pokroić w paseczki. Całą tą procedurę można sobie ułatwić, kupując śliwki bez pestek. Wówczas przepis czytamy od słów "(...)pokroić w paseczki" :)
Wodę z cukrem zagotowujemy, wrzucamy do niej śliwki i trzymamy całość na małym ogniu aż śliwki rozpadną się i będą przypominać powidła. Nie zapomionamy, że śliwki trzeba od czasu do czasu zamieszać!
Do masy śliwkowej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz drobno posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy wafel, przykrywamy drugim. Obciążamy całość czymś ciężkim i odstawiamy na kilka godzin (2 to absolutne minimum).

Wafel jest naprawdę nieprzyzwoicie dobry, dlatego naprawdę namawiam do spróbowania :) Wierzch można udekorować polewą czekoladową.

Karpatka z boskim i lekkim śmietankowym kremem

Składniki

Ciasto:

1 szkl. mąki
4 - 5 jajek

1 szkl. wody
1/2 kostki margaryny

Krem:

400 ml śmietanki 30%
1 opakowanie budynu śmietankowego
1 i 3/4 szkl mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
Brzoskwinie z puszki lub galaretka sporządzona w 400 ml wody i pokrojona w kostkę
cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ciasto:
Margarynę i wodę zagatować i do gotujących się składników wsypac mąkę i trochę pogotować. Ostudzić i dodawać kolejno jajka. wymieszać i podzielićna 2 części. Piec w tenp. o. 180-190°C.
PRZY PIECZENIU NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA.
Krem:Budyń ugotować wedle przepisu na opakowaniu, tylko z ilością mleka podaną w przepisie. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier waniliowy. Zmiksować zimny budyń. Następnie dodawać go po trochu do smietanki, dosłodzić do smaku. Wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć dodać pokrojoną w kostkę galaretkę lub brzoskwinie. Krem wyłożyć na na jeden karpatkowy blat i przykruć drugim. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
SMACZNIUSIEGO ! ! !

środa, 6 czerwca 2012

Ciasto Cappuccino znikające w mig

Składniki

Biszkopt:


4 jajka


3/4 szkl. cukru


3/4 szkl. maki pszennej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa cappucciono:


2 saszetki cappucciono


2 szkl. mleka


1/2 szkl. wody


3 kopaste łyżki mąki


1 szkl. cukru


1 kostka masła wyją wcześniej by było w temp. pokojowej


Masa śmietanowa:


1/2 l śmitany 30% (używam zawsze Łaciatej)


1 cukier waniliowy


śmitan fixy





Przygotowanie




Wykonanie biszkoptu:

Ubijamy białka następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając aż masa będzie bardzo pulchna. Teraz po troszku dodajmy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy dużą łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach na termoobiegu.

 

Wykonanie masy cappuccino:

Do 1 szklanki mleka i 1/2 szkl. wody wsypa mąkę i cappuccino - dobrze wymiesza i wla do gotującej się 1 szklanki mleka z 1 szklaną cukru. Ciągle mieszamy na małym ogniu aż masa zgęstnieje - można dodac mąkę jeszcze mąkę (maxymalnie 2łyżki). Po wystygnięciu dodac 1 kostkę masła i miksowa, aż masa będzie puszysta. Następnie wyłoży ją na biszkopt.

 

Wykonanie masy śmietanowej:

Śmietanę ubi z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłoży na masę cappuccino.

 

Górę posypujemy płatkami migdałowymi.

Kurczak - yummy yummy

Składniki


Ogladalam kiedys program kulinarny w ktorym Nigella Lawson robila kurczaka marynowanego w mleku. Troszke bylam zaskoczona polaczeniem kurczaka z mlekiem ale postanowilam sprobowac. Zrobilam kurczaczka  ale z pewnymi zmianami i musze stwierdzic ze zaskoczylam sama siebie. Kurczaczek jest fenomenalny!!!  Chrupiacy z zewnatrz, soczysty w srodku - miodzio!!! Dzieci po pierwszym gryzie powiedzialy ze ten kurczak jest pycha a maz stwierdzil ze kurczak jest super i musi byc "powtorka z rozrywki". Wiec postanowilam podzielic sie przepisem. Moze Wam tez przpadnie do gustu
Oto moja wersja:



8 nozek z kurczaka przekrojonych na pol
1 1/2 litra mleka
1 lyzka soli
1 lyzeczka papryki w proszku
1 lyzeczka granulowanego czosnku
1/2 lyzeczki pieprzu
Przyprawa cayenne, jesli ktos lubi ostrzejszy smak

Panierka plynna:
1 jajko
1/2 szklanki mleka


Panierka sucha:
1 szklanka maki
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka granulowanego czosnku
1 lyzeczka papryki w proszku
1 lyzeczka suszonej pietruszki
1/2 lub 1 lyzeczka pieprzu
Olej do smazenia (tyle zeby przykrylo dno patelni)




Przygotowanie

> Nogi kurczaka wlozyc do naczynia plastikowego, zalac mlekiem tak zeby przykrylo udka, dodac sol, papryke w proszku, granulowany czosnek i pieprz. Wymieszac i wstawic do lodowki na cala noc.
> Nastepnego dnia przelozyc wszystko do garnka i gotowac na malym ogniu do miekkosci miesa okolo 35 minut od chwili zagotowania. Udka nie moga sie rozpadac.
> Ugotowane nozki odcedzic, przelac zimna woda i zostawic do ostygniecia
> W misce roztrzepac jajko z mlekiem (plynna panierka)
> W sredniej torebce foliowej wymieszac wszystkie skladniki suchej panierki
> Porcje nozek jedna po drugiej maczac w plynnej panierce a nastepnie wrzucac do torebki z sucha panierka, potrzasac do calkowitego obtoczenia.
> Smazyc kurczaka z obu stron na srednim ogniu na zloty kolor.
Kurczak jest bardzo pyszny!!! Podawac na obiad z czym lubicie a nawet mozna go wcinac z kawalkiem chlebka!!!
Goraco polecam, przepis jest godny wyprobowania

wtorek, 5 czerwca 2012

Fafkulce jeżowe

Składniki

1 kg piersi z kurczaka
vegeta
sół cebulowa
1 śmietana 30% kremówka /kubek-250mil/
6 bułek /kajzerki/
tłuszcz do smażenia lub olej


wcześniej
bułki należy rozkruszyć wysuszyć żeby powstały grzanki/nie można robić z tartej bułki-brak efektu/

można przygotować z 1/2 podanej porcji




Przygotowanie

Mięso z piersi kurczaka przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa
-----dodać śmietanę vegetę sól cebulową do smaku
-----formować kształtne kotleciki - kuleczki otoczyć w cześniej zrobionych grzankach z bułki
-----wrzucić na tłuszcz w głębokim rondlu smażyć jak frytki na złoty kolor
-----udekorować sałatą


podawać z ryżem lub ziemniakami  posypać zieleninką

PYCHA PALCE LIZAĆ

do zobaczenia   SMACZNEGO

Placek z Rabarbarem - Pyszniutki i Prosciutki

Składniki



1/2 szklanki masla
1 1/3 szklanki brazowego cukru
1 jajko (roztrzepane)
1 lyzeczka aromatu waniliowego
1/8 lyzeczki soli
1 szklanka maslanki
1 1/2 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 szklanki rabarbaru (pokrojonego w kostke)

Posypka na wierzch:



1/2 szklanki orzechow wloskich (drobno posiekanych)
1/3 szklanki cukru brazowego
1/3 szklanki cukru bialego
1/2 lyzeczki cynamonu

Cukier puder do posypania





Przygotowanie

> Maslo i cukier ubic na puszysta mase
> Dodac jajko, wanilie, sol i dobrze wymieszac
> Dodac maslanke, make i sode
> Chwile miksowac
> Dodac rabarbar i lekko wymieszac
> Mase przelozyc do foremki wysmarowanej tluszczem


Zrobic posypke:

> Orzechy,cukry i cynamon razem zmieszac


> Mase w foremce posypac posypka


> Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C okolo 45-50 minut.


Zycze smacznego!!!

Placek jest wilgotny, smaczniutki i pelen rabarbaru....mmniam!!!

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Szybka sałatka

Składniki

1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1/4 pory
Majonez (wedle uznania)
Pieprz do smaku



Przygotowanie

Wsypać kukurydze i groszek do miski. Pora pokroić w cieniutkie kółeczka. Dodać majonez, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka jest szybka i nadaje się do obiadu.

Marmoladka Klaudii

Składniki

      
  
                                składniki:


  szklanka wiśni bez pestek
  2 nektarynki bez pestek
  1 mała morelka bez pestki
  5 łyżek cukru
  1 galaretka wiśniowa



Przygotowanie

 Owoce  wrzucić do miski i zmiksować blenderem.
 Do papki dodać cukier i galaretke w proszku.
 Po czym zagotować , aż do prawie jednolitej rzadkiej
konsystencji. po ostudzeniu wstawić do lodówki.
 Można  zapasteryzować jakby ktoś chciał zrobić zimowe zapasy.                                         


                                                           smacznego

Filet z kurczaka z serem i żurawiną

Składniki


2 pojedyńcze piersi z kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
4 plastry sera żółtego
4 łyżeczki żurawiny ze słoika
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
1 łyżka przyprawy typu "Vegeta"
olej




Przygotowanie

czosnek obieramy i drobniutko kroimy z vegety, soku i czosnku robimy marynatę z każdej piersi robimy po dwa kotlety mięso mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na noc smażymy mięso na oleju na każdym kotlecie kładziemy połowę plastra ananasa i plasterek sera zapiekamy w 180 st C aż ser się roztopi i apetycznie zarumieni podajemy z żurawiną

Smacznego!

niedziela, 3 czerwca 2012

Protal - cukiniowe łódeczki z mięsem

Składniki

                na dwie łodeczki :

* 1 mała cukinia / nie ma pestek /
      
* 25 dkg mięsa drobiowego
* 1 białko
* 2 łyzeczki otrąb pszennych
* 4 krople sosu sojowego

* 0,5 większej pieczarki
* 0,5 małej cebulki
* 2 plasterki papryki
* 2 łyzeczki szczypiorku ; wystepuje on często w moich przepisach, gdyż hamuje uczucie głodu
* 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
* przyprawy :  sól, pieprz, papryka mielona

 Będzie także potrzebny 1 worek do pieczenia / piekarnik foliowy / z zapinką


Kaloryczność jednej mojej łódeczki : ok.195 cal.



Przygotowanie

Kolejna potrawa, która może urozmaić dietę Protal.
Łódeczki wykonujemy jak zawsze, bez uzycia tłuszczu - sok z cukinii zamkniętej w piekarniku foliowym świetnie nawilża potrawę.Jako dodatek proponuję ogóreczki konserwowe - dla mnie pychota.

* nastawiamy piekarnik na 180 sy.C

* pieczarkę, cebulkę i paprykę trzemy na grubych oczkach, szczypiorek szatkujemy drobno

* do miski wkładamy mięso mielone, białko, otręby, sos sojowy i przyprawy wg gustu - mieszamy dokładnie, jak każde mielone
                  
* cukinię wydrążamy łyżeczką, uważając, aby nie przeciąć ścianek na wylot / miąższu nie wyrzucamy , zuzyjemy go jutro do papryki faszerowanej /
                 
                
                
* dwoma łyzeczkami jogurtu smarujemy rowki w cukiniach , leciutko przyprawiamy a następnie wykładamy starte pieczarki

* na pieczarki wykładamy mięso mielone  i smarujemy pozostałymi dwoma łyżkami jogurtu
               
* wkładamy łódeczki do piekarnika foliowego i zapinamy
               
                
* pieczemy ok.35 min. w temp.180 st.C / termoob./ ; cukinia ma być wyraźnie miękka, ale nie ma rozmięknąć
                

                       Smacznego chudnięcia !

bakłażan z pomidorami (i ew. z mięsem)

Składniki

1-2 bakłażany
1-2 cebule
2-4 pomidory (mogą być z puszki, bez skórki)
1-2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
oregano
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa
ew. piersi z kurczaka lub schab



Przygotowanie

Bakłażany pokroić w słupki, posolić i odstawić na 30 min. Odsączyć, wytrzeć, smażyć partiami na oliwie, odłożyć.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo posiekać. Cebulę pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać pomidory i cebulę. Dusić aż powstanie sos. Dodać koncentrat, sól, pieprz, słodką paprykę, wymieszać. Dodać bakłażany i dusić aż będą dostatecznie miękkie.
Potrawę można przyrządzić także z mięsem, dodając podsmażone paski piersi z kurczaka albo schabu i dusić razem z ww warzywami.

sobota, 2 czerwca 2012

Karkówka grzechu warta

Składniki

-  ok.  1 kg  karkówki  b/k
        tu   80 dkg.  -   plaster grubości ok.  7 cm.
-  20  dkg  mięsa mielonego -  nie więcej
-  przyprawa do karkówki
-  sól,  pieprz
-  majeranek
-  mini - kostka Knorr   " pietruszka "
-  małe papryki -  czerwona,  żółta i zielona
   ( może być  tylko czerwona )
-  1  mały ogórek kiszony
-  duża cebula ,   mały  ząbek czosnku
-  jajko
-  bułka tarta
-  wykałaczki  i  grube nici
-  tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

    Wersja   obiadowa

Dzień wcześniej  w karkówce  nacinamy dużą kieszeń  i   marynujemy.         W środku nacieramy tylko pokruszoną kostką  pietruszki,  a z wierzchu  posypujemy solą,  pieprzem,  przyprawą i majerankiem.     ( powiem brzydko,  -  dajemy trochę  " czadu " )
Na dłonie lejemy olej i mięso natłuszczamy,  wciskając przyprawy  " w zakamarki " mięsa.         Na noc do lodówki.

Mielone przyprawiamy jak na typowe kotlety,  plus  ćwiartki trzech papryk, -  krojonych w kosteczkę jak do sałatki.
Resztę cebuli i papryki kroimy w grubszą kostkę.

Kieszeń karkówki  wypełniamy mielonym  i  zamykamy
jak niżej, -    to jest najłatwiejszy sposób zaszywania mięsa  -

( także   kaczek,  gęsi .itd )      

        W mięso  " na styku "   wbijamy wykałaczki,  i grubą nicią  sznurujemy.    Po upieczeniu,   -  wykałaczki wyciągamy
-  i  nitka sama odpada.

Mięso wkładamy do rondla na b. gorący tłuszcz  ( ja użyłam margaryny z olejem     pół - na pół )  i mocno rumienimy ze wszystkich stron.    Dodajemy  cebule i paprykę,  i gdy zobaczymy że cebula jest już dość mocno zrumieniona
-  podlewamy wrzątkiem,  przykrywamy.
Gdy pokrywka zacznie  " podskakiwać " -  zmniejszamy ogień.
W połowie duszenia dodałam ogórek.
       -   moja karkówka wymagała  1,5 godz. duszenia.



Gotowe mięso wyjmujemy,   a  jeśli chcemy sos krewmowo - gładki,    przelewamy  do wyższego naczynia i miksujemy.
Od cebuli,  papryki i ogórka ,  sos jest już nieco zagęszczony,  ewent.  można dodać płaską łyżeczkę mąki lub kartoflanki w odrobinie wody.     Kroimy w  grube plastry. ( mi wyszło  7 )

         SMACZNEGO !

-----------------------------------------------------------------------------------------------

  Wersja  na zimno :

Karkówkę przygotowujemy identycznie.
W garnku odpowiedniej wielkości  gotujemy wodę.
Mięso  chwytamy dwoma widelcami, -  i zanurzamy we wrzątku
na kilkanaście sekund -  aż zrobi się wyraźnie białe.

Wkładamy do rękawa foliowego,  dodajemy  masełko lub olej
-  i do piekarnika nagrzanego  200 st,  w połowie pieczenia temp. zmniejszam do 180 - 170.
Po zupełnym wystudzeniu kroimy w cieńkie plastry -
-  wychodzi  duży  półmisek.

Przepis,  -  żadna nowość !
Ale  ma ta  karkóweczka  w sobie   " to coś "  ( a ten sos !!!..... )
- więc warta  jest przypomnienia co jakiś czas.

piątek, 1 czerwca 2012

sałatka z duszonymi pieczarkami

Składniki

70 dag pieczarek, 5 jajek, 6 dużych korniszonów, 2 duże cebule, 1 duża puszka groszku, duży majonez /łagodny -odradzam kielecki/, sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

pieczarki płuczemy, osączamy i tniemy w plasterki, kroimy w kostkę jedną cebulę. Cebulę i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na niewielkiej ilości oleju aż będą miękkie. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka i kroimy w kostkę korniszony i cebulę. Jaja po przestudzeniu i obraniu też kroimy w kostkę, dodajemy osączony groszek. Pieczarki, kiedy już będą miękkie, wykładamy na sitko żeby dobrze ociekły i przestudziły się. Następnie dodajemy je do reszty produktów i mięszamy z majonezem. Ta sałatka doskonale smakuje ze schabem, wędlinką lub śledzikiem.

cebulowa sałatka

Składniki

1,5 kg cebuli,
10 jaj,
garsc natki pietruszki,
duzy majonez,
groszek,
zalewa:1,5 l wody,pól szkl octu,3 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,1 liscie,4 ziela ang.,
sól,pieprz





Przygotowanie

1. Cebulkę skroić(najszybciej w malakserze)jajka ugotowac.Zagotować zalewę ,wrzucic cebule i gotowac ok 6 min(zeby nie byla twarda lub rozgotowana)Odcedzić i ostudzić.

2. Jajka pokroić drobno lub zetrzeć na tarce,dodać cebulkę,groszek,majonez ,natke,doprawić do smaku.

Sałatka z kapusty pekińskiej i kełków

Składniki

-mała główka kapusty pekińskiej
-2 pomidory
-ogórek świeży
-czerwona cebula
-2 łyżki kiełków ( rzodkiewki , lucerny itp )
Sos winegret :
-3 łyżki oliwy z oliwek
-łyżka octu winnego
-sól , pieprz



Przygotowanie

Pomidory umyć , obrać ze skórki i pokroić w ósemki .Ogórek obrać ze skórki i pokroić w półplasterki .Kapustę umyć i pkroić w drobne paski .Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę .Kapustę włożyć do miski , posypać kiełkami , dodać ogórek i cząstki pomidora , wszystko posypać posiekaną cebulą .Tuż przed podaniem dokładnie wymieszać składniki i polać sosem winegret.