niedziela, 3 czerwca 2012

bakłażan z pomidorami (i ew. z mięsem)

Składniki

1-2 bakłażany
1-2 cebule
2-4 pomidory (mogą być z puszki, bez skórki)
1-2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
oregano
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa
ew. piersi z kurczaka lub schab



Przygotowanie

Bakłażany pokroić w słupki, posolić i odstawić na 30 min. Odsączyć, wytrzeć, smażyć partiami na oliwie, odłożyć.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo posiekać. Cebulę pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać pomidory i cebulę. Dusić aż powstanie sos. Dodać koncentrat, sól, pieprz, słodką paprykę, wymieszać. Dodać bakłażany i dusić aż będą dostatecznie miękkie.
Potrawę można przyrządzić także z mięsem, dodając podsmażone paski piersi z kurczaka albo schabu i dusić razem z ww warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz