poniedziałek, 11 czerwca 2012

pierożki z jajkiem

Składniki

1/2 kg.mąki,jajko,100 ml oleju,200 ml ciepłej wody,sól,pieprz Farsz-4 jajka,2 pęczki szczypiorku,sól i pieprz



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto,takie,żeby wyszło gładkie.Przykryć lnianą ściereczką by nie wyschło i odstawić na pół godziny.Jajka ugotować na twardo,obrać i drobno posiekać.Szczypiorek posiekać i wymieszać z jajkami.Doprawić solą i pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować,wykroić koła.Na każdym kłaść po łyżeczce farszu.Brzegi dokładnie zlepić.Krawędzie lekko docisnąć  widelcem.Pierożki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz