środa, 6 czerwca 2012

Ciasto Cappuccino znikające w mig

Składniki

Biszkopt:


4 jajka


3/4 szkl. cukru


3/4 szkl. maki pszennej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa cappucciono:


2 saszetki cappucciono


2 szkl. mleka


1/2 szkl. wody


3 kopaste łyżki mąki


1 szkl. cukru


1 kostka masła wyją wcześniej by było w temp. pokojowej


Masa śmietanowa:


1/2 l śmitany 30% (używam zawsze Łaciatej)


1 cukier waniliowy


śmitan fixy





Przygotowanie




Wykonanie biszkoptu:

Ubijamy białka następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając aż masa będzie bardzo pulchna. Teraz po troszku dodajmy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy dużą łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach na termoobiegu.

 

Wykonanie masy cappuccino:

Do 1 szklanki mleka i 1/2 szkl. wody wsypa mąkę i cappuccino - dobrze wymiesza i wla do gotującej się 1 szklanki mleka z 1 szklaną cukru. Ciągle mieszamy na małym ogniu aż masa zgęstnieje - można dodac mąkę jeszcze mąkę (maxymalnie 2łyżki). Po wystygnięciu dodac 1 kostkę masła i miksowa, aż masa będzie puszysta. Następnie wyłoży ją na biszkopt.

 

Wykonanie masy śmietanowej:

Śmietanę ubi z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłoży na masę cappuccino.

 

Górę posypujemy płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz