niedziela, 17 czerwca 2012

Błyskawiczna Babka Haliny

Składniki


-5 jaj,


-1 szklanka cukru,


-1,5 szklanki mąki,


-1łyżeczka proszku do pieczenia,


-pół szklanki oleju,


-olejek waniliowy,migdałowy badz cytrynowy,


-bakalie,


-szczypta soli







Przygotowanie

-Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać szklankę cukru,żółtka i ubijać dalej.Dodać 1,5 szklanki mąki z łyzeczką do pieczenia,zmiksować.na Na koniec dodać pół szklanki oleju,olejek,bakalie,zmiksować.-

-ciasto wlać do nasmarowanej masłem lub margaryną blachy, wysypanej bułką tartą bądz kaszą manna. blacha okragła 24 cm.-

-piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.-

-nie byłabym sobą gdybym tego przepiu nie zmieniła po swojemu:) do wszystkiego dodaję mały słoiczek lub pół duzego konfitur z jabłek i duzo cynamonu, ciasto nie jest tak babkowato suche i aromatycznie pachniei jest mięciutkie i przepyszne, na koniec posypuję cukrem pudrem- NIEBO W GĘBIE!!!!-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz