środa, 6 czerwca 2012

Kurczak - yummy yummy

Składniki


Ogladalam kiedys program kulinarny w ktorym Nigella Lawson robila kurczaka marynowanego w mleku. Troszke bylam zaskoczona polaczeniem kurczaka z mlekiem ale postanowilam sprobowac. Zrobilam kurczaczka  ale z pewnymi zmianami i musze stwierdzic ze zaskoczylam sama siebie. Kurczaczek jest fenomenalny!!!  Chrupiacy z zewnatrz, soczysty w srodku - miodzio!!! Dzieci po pierwszym gryzie powiedzialy ze ten kurczak jest pycha a maz stwierdzil ze kurczak jest super i musi byc "powtorka z rozrywki". Wiec postanowilam podzielic sie przepisem. Moze Wam tez przpadnie do gustu
Oto moja wersja:



8 nozek z kurczaka przekrojonych na pol
1 1/2 litra mleka
1 lyzka soli
1 lyzeczka papryki w proszku
1 lyzeczka granulowanego czosnku
1/2 lyzeczki pieprzu
Przyprawa cayenne, jesli ktos lubi ostrzejszy smak

Panierka plynna:
1 jajko
1/2 szklanki mleka


Panierka sucha:
1 szklanka maki
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka granulowanego czosnku
1 lyzeczka papryki w proszku
1 lyzeczka suszonej pietruszki
1/2 lub 1 lyzeczka pieprzu
Olej do smazenia (tyle zeby przykrylo dno patelni)




Przygotowanie

> Nogi kurczaka wlozyc do naczynia plastikowego, zalac mlekiem tak zeby przykrylo udka, dodac sol, papryke w proszku, granulowany czosnek i pieprz. Wymieszac i wstawic do lodowki na cala noc.
> Nastepnego dnia przelozyc wszystko do garnka i gotowac na malym ogniu do miekkosci miesa okolo 35 minut od chwili zagotowania. Udka nie moga sie rozpadac.
> Ugotowane nozki odcedzic, przelac zimna woda i zostawic do ostygniecia
> W misce roztrzepac jajko z mlekiem (plynna panierka)
> W sredniej torebce foliowej wymieszac wszystkie skladniki suchej panierki
> Porcje nozek jedna po drugiej maczac w plynnej panierce a nastepnie wrzucac do torebki z sucha panierka, potrzasac do calkowitego obtoczenia.
> Smazyc kurczaka z obu stron na srednim ogniu na zloty kolor.
Kurczak jest bardzo pyszny!!! Podawac na obiad z czym lubicie a nawet mozna go wcinac z kawalkiem chlebka!!!
Goraco polecam, przepis jest godny wyprobowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz