niedziela, 10 czerwca 2012

Tort smietankowo-brzoskiwiniowy

Składniki

Biszkopt:

8 jaj
8 lyzek cukru
8 lyzek maki tortowej
1 lyzecza proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olejek zapachowy smietankowy-kilka kropek

Do dekoracji:

750 ml smietany 30%,
lyzka cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego

1 puszka brzoskwin
truskawki
1 kiwi

wiorki kokosowe
orzeszki mielone



Przygotowanie

Witam,
dzis proponuje wam tort,calkiem prosty.A do tego mysle ze leciutki i pyszny.Zrobilam go na moje dzisiejsze imieniny.

Z podanych skladnikow upiec biszkopt.Najlepiej dzien  wczesniej,ja zawsze pieke wieczorkiem.Dla mniej wtajemniczonych:najpier ubijamy na sztywno bialka i dodajemy po jednej lyzce cukru dalej ubijajac az uzyskamy lsniaca mase.Nastepnie dodac po jednym zoltku i dalej ubijac.Potem wsypujemy delikatnie przesiana make ,zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszysko wymieszac lyzka.Zeby nie stracic tej puszystosci.Piec jakiec 30-40 min,tem. 160 C.Na zloty kolor.

Zchlodzona smietane ubic w wysokim nachyniu,pod koniec ubijania dodac lyzke cukru pudru i troszke cukru waniliowego dla smaku.

Ciasto przekroic na 3 czesci.Dolna odwrocic do "gory nogami" tak zeby zrumieniona czesc byla w srodku ciasta.Ale to tylko dla ewektu wizualnego.Nasaczyc sokiem z puszki brzoskwin.posmarowac smietana,ulozyc trosze cieniutkich plasterkow brzoskwin,znowu trosze smietany.Drugi placek,i powtorka.Na koniec wierzchni kawelek ciasta,tez zarumienieniem do srodka.Posmarowac cale ciasto smietana,obsypac boki wiorkami zmieszanymi z orzeszkami.Zrobic na wieszku rozetki ze smietany,i udekorowac owocami wedle wlasnej fantazji.

Zycze wam powodzenia,i smaczenego przedwszyskim.
U mnie ten tort robi zawsze furore!

A tu dla pewnosci pare fotek:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz