piątek, 1 czerwca 2012

sałatka z duszonymi pieczarkami

Składniki

70 dag pieczarek, 5 jajek, 6 dużych korniszonów, 2 duże cebule, 1 duża puszka groszku, duży majonez /łagodny -odradzam kielecki/, sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

pieczarki płuczemy, osączamy i tniemy w plasterki, kroimy w kostkę jedną cebulę. Cebulę i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na niewielkiej ilości oleju aż będą miękkie. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka i kroimy w kostkę korniszony i cebulę. Jaja po przestudzeniu i obraniu też kroimy w kostkę, dodajemy osączony groszek. Pieczarki, kiedy już będą miękkie, wykładamy na sitko żeby dobrze ociekły i przestudziły się. Następnie dodajemy je do reszty produktów i mięszamy z majonezem. Ta sałatka doskonale smakuje ze schabem, wędlinką lub śledzikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz