wtorek, 27 marca 2012

Ciasteczka migdałowe

Składniki

2 szklanki mąki,
1szklanka cukru,
10 dag migdałów,
2 jaja,
1125 g masła,
1 łyżeczka rumu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 sól.



Przygotowanie

Migdały przez ok. 30 minut moczyć w mleku, wyjąć i drobno posiekać.
Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wbić jaja, dodać roztopione masło, wlać rum i ciasto dobrze wyrobić. Uformować z ciasta wałeczki o grubości ok. 1,5 cm, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć, wałeczki pokroić na bardzo cienkie plasterki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec 5 minut w temperaturze ok. 200°C.
 Blachę wyjąć z piekarnika i pozostawić na niej ciasteczka aż do ostygnięcia — dopiero wówczas przełożyć je na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz