środa, 21 marca 2012

Sałatka węgierska

Składniki

250 g kabaczka,
4 strąki zielonej papryki,
4 pomidory,
1 cebula,
150 g parówek,
50 g octu z dowolnej marynaty (najlepiej z ogórków),
papryka w proszku,
sól, cukier, pieprz    



Przygotowanie

Pokrajany w drobną kostkę kabaczek ugotować w osolonej i zaprawionej lekko octem wodzie na półmiękko, a następnie wrzucić na kilka minut do zalewy (marynaty), wyjąć i ułożyć w piramidkę na środku talerza, na którym będzie ta sałatka podawana. W tym czasie wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika strąki papryki, aby nieco zmiękły, i następnie po oczyszczeniu z pestek - pokrajać w krążki, które układa się wokół kostek kabaczka. Następnie ułożyć wieniec z plastrów pomidora przeplatanych krążkami cebuli. Posypać wszystko pokrajanymi w cienkie plasterki parówkami. Posolić, popieprzyć, dodać jeszcze minimalną ilość cukru, skropić zalewą (marynatą) i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać dla dekoracji papryką w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz