środa, 14 marca 2012

Pływające kruche rogaliki

Składniki

1/2 kg mąki
 25 dkg margaryny
1/2 szkl. śmietany
8 dkg drożdży
marmolada
jajko
cukier



Przygotowanie

Drożdże rozcieram z mąką dodaję margarynę i śmietanę. Zagniatam ciasto i formuję z niego kulę następnie wkładam do garnka z zimną wodą. Po ok. pół godziny ciasto powinno wypłynąć na wierzch.Wyjmuję je na wysypaną mąką stolnicę i dość cienko wałkuję.Potem wycinam trójkąty  każdy smarując marmoladą.Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce ,smarować rozmąconym jajkiem, a na koniec posypać cukrem.Piec na złoty kolor.
Smacznego.
U mnie znikają te rogaliki w mgnieniu oka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz