piątek, 23 marca 2012

gotowanie ryżu

Składniki

Najlepszy jest tajski ryż jaśminowy, taki jak sprzedają w 5-cio kilogramowych lub większych torbach (można kupić np. w Galerii Mokotów w chińskim sklepiku na dole, 27 zł).

Może być prawie każdy ryż, ale nie nadaje się ryż do gotowania na parze (są takie czasami), bo ma za dużo "osadu" i się spali gotowany w ten sposób.



Przygotowanie

Ryż (małą filiżankę) wsypuję do garnka i tylko raz spłukuję wodą. Następnie nalewam do ryżu tyle wody, żeby objętość ryżu była równa objętości wody nad nim (mniej więcej). Nie dosypuję soli, nie dolewam oliwy. Ryż przykrywam i gotuję na wysokim ogniu, aż do zagotowania wody, później tylko zmniejszam ogień. Ryż dalej gotuję ciągle pod przykryciem dopóty, dopóki z garnka wydobywa się para (tzn. w środku jest woda). Kiedy woda się kończy, ryż wyłączam i zostawiam na 5 minut pod przykryciem (b. ważne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz