poniedziałek, 19 marca 2012

Sernik na zimno aksamitny i delikatny

Składniki

POTRZEBUJEMY:
- spód biszkoptowy z 2 jajek albo niecała paczka okrągłych biszkoptów
- tortownica ok. 22 cm

A POZA TYM:
- 1/2 l smietanki 30 lub 36%
- 1 szklanka cukru pudru (ew. zwykłego cukru)
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 20 g żelatyny
- 1 opakowanie ulubionej galaretki



Przygotowanie

1. Żółtka ucieramy  lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, kremową masę.
2. Śmietanę podgrzewamy z żelatyną ale nie gotujemy! Następnie dodajemy utarte żółtka i nadal leciutko podgrzewamy, cały czas wolno mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy tak się staje wyłaczamy ogień i odstawiamy masę żeby ostygła i zaczęła zastygać- można wstawić do lodówki.
3. Galaretkę przygotowujemy z 400 ml wody. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy na to tężejącą masę i wstawiamy do lodówki żeby całkiem zastygła. Następnie, na zastygnietą masę wylewamy galaretkę.

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz