Składniki
40 dkg czekolady białej20 dkg masła z orzeszków ziemnych
50 dkg czekolady ciemnej- ja dałam deserową30 dkg masłamargaryna do formysiekane orzechy lub migdały w płatkachlub pokruszone herbatniki
Przygotowanie
Formę 25/25 nasmarować margaryną.
Cała wyłożyć folią aluminiową - boki również.
Czekoladę biała pokruszyć i rozpuścić w kapieli wodnej,następnie odstawić na chwile (ok.5-7 minut) a następnie wymieszać z masłem orzechowym nagładką masę.Można dodać do masy białej siekane otrzechy.
Podobnie rozpuścić czekoladę ciemną ale razem z masłem.Również odstawić na ok.5 minut.Można dodać do masy pokruszone herbatniki.
Do przygotowanej foremki wkładać na zmianę ciemną i jasną czekoladę,aż do wykończenia składników.Dalikatnie potrząsnąć aby się dokładnie połaczyły i wyrównały.Patyczkiem od szaszłyków przemieszać masy aby powstał - marmurek.
Całość można posypać płatkami migdałowymi - poprawi smak na .
Odstawić na ok.2-3 godziny w chłodniejsze miejsce - nie do lodówki i potem pokroić na kwadraty.
Jeszcze nikt się nie oparł temu smakołykowi...
Przepis dostałam od znajomej kuchareczki (domorosłej),ale uważam ze jest suuuper smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz