wtorek, 20 marca 2012

Zupa ogórkowa na maśle

Składniki

pęczek włoszczyzny,
3 ziarna ziela angielskiego,
5 ziarenek czarnego pieprzu,
liść laurowy,
2 łyżki masła,
5 ogórków kiszonych średniej wielkości,
5 ziemniaków,
1/2 szklanki śmietany 18 %,
1 łyżka mąki.





Przygotowanie

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w plasterki lub słupki. Zalej litrem wody, dodaj przyprawy, gotuj ok. 20 minut. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości.
Ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki, podduś na maśle. Wrzuć do zupy. Gdyby zupa była niesłona i mało kwaśna dosól odrobinę i dolej trochę soku z ogórków. Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj gorącą zupą i wlej do garnka.
Już na talerzach zupę posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz