piątek, 30 marca 2012

muffinki kawowe z kawałkami czekolady

Składniki


2 szklanki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki cynamonu
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina zapachu waniliowego
1 szklanka mleka
½ kostki masła rozpuszczonego
kilka kawałków czekolady deserowej

POLEWA


100 g gorzkiej czekolady
15 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)




Przygotowanie

W jednym naczyniu wymieszać składniki zielone, w drugim składniki niebieskie. Połaczyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto, w połowie wkładając do środka po kawałku czekolady deserowej.

Piec około 25 - 30 minut, w temperaturze 180ºC.

Wszystkie składniki roztopić w mikrofali lub kapieli wodnej, wymieszać. Wyłożyć na muffinki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz