Składniki
2 białe kiełbasy
60 dag kiszonej kapusty
liść laurowy
ziele angielskie
sól pieprz
garść majeranku
2 op. białego barszczu
3 ząbki czosnku
20 dag śmietany 18-proc
6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie
Do garnka z wodą(ok.1,5l) wkładamy liść laurowy ,kiełbasę, solimy.Gotujemy na małym ogniu ok.20 minut .Wyjmujemy kiełbasę , a do wywaru wkładamy kapustę, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy ok. 30 minut . Odcedzamy ,wywar zostawiamy. Barszcz rozdrabiamy w ok. szklance wody .Wlewamy do wywaru i doprawiamy. Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek. Gotujemy 5 minut . Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.
Kapustę można wykorzystać do krokietów jako nadzienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz