piątek, 4 listopada 2011

niby sajgonki

Składniki

    na ciasto:1/2kg maki;1-2 jajka 5 dkg drozdzy 1 lyzeczka soli 2 dkg masla lub 2 lyzki oleju250 ml letnij wody.Na farsz;1 piers z kurczaka 3 grzybki munga/moga byc pieczarki/1 lyzeczka ziarno sezamowe,1 lyzeczka sosu sojowego 1/2 lyzeczki przyprawy fix knora do chinszczyzny,1 zabek czosnku,1 duza cebula1 lyzeczka maki ziemniaczanej,odrobina ostrej papryki.1 lyzka oleju do smazenia.




Przygotowanie

kilka godzin wczesniej:piersi porwac na cienkie paski wdluz wlokien,dodac sos sojowy posiekany czosnek i przyprawy,1 lyzke oleju dokladnie wymieszac przykrac odstawic do lodowki.Ciasto przygotowac jak zwykle drozdowe/ja to robie w specjalnej misce/zagniesc wszystkie skladniki do jednolitej masy,przykryc folia i odstawic do wyrosniecia.w tym czasie przygotowac farsz:cebule posiekac w drobna kostke i namoczone grzybki munga/lub pieczarki/.olej rozgrzac na patelni wlozyc zapeklowane miesko mieszajac obsmazyc dodac make ziemniaczana cebule i grzybki wymieszac,przykryc pokrywa i dusic na malym ogniu ok 10 min.Ciasto rozwalkowac na 1 cm szklanka wyciac krazki.kazdy lekko rozciagnac wlozyc po lyzce farszu i zamknac.widelcem ucisnac bedzie ladny brzeg pedzlem posmarowac rozkluconym jajkiem posypac ziarnem sezamowym.wstawic do zimnego piekarnika na 100 st na ok 10 min nastepnie piec 20min na 180 st.powinno wyjsc ok 18 szt sa pyszne jako samodzielne danie lub przystawka  / mozna mrozic/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz