środa, 23 listopada 2011

Rzeszowiak

Składniki

1.Ciasto:  250 g mąki pszennej, 150 g margaryny,
100 g cukru, 2 żółtka, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

2.Masa Makowa:  250 g maku, 1/2 szkl. cukru,  2 jaja,
kilka kropli aromatu migdałowego, 1 łyżka masła,
1 łyżka miodu.

3.Masa Orzechowa:  350 g orzechów włoskich, 3/4 szkl. cukru,
1 łyżka masła, 1/2 szkl. mleka, 2 białka.

4.Masa Serowa:  500 g białego sera, 200 g masła, 6 jaj,
400 g cukru pudru, 100 g rodzynek, 1 cukier waniliowy,
1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej.



Przygotowanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z margaryną. Dodać utarte żółtka, śmietanę i proszek. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.

2. Mak sparzyć i zmielić 2x, dodać masło, cukier, żółtka,miód i aromat. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.

3. Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połaczonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.

4. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń,mąkę i dalej ucierać. Dodać rodzynki, wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy. Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej- i tak aż całą formę.Wszystko przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w temp. 170-180 stop.C.

Żeby prace soie ułatwić, zamiast ubijać pianę 3x, wystarczy wszystkie białka ubić razem (dodać szczyptę  soli) i wmieszać pianę do 3 mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego co zostanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz