czwartek, 24 listopada 2011

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Składniki

* 1 litr rosołu
* 400 g ziemniaków
* 200 g szczawiu
* 4 łyżki śmietany
* 4 jajka
* 4 łyżki octu winnego
* 1 łyzka posiekanej natki pietruszki
*ulubiona przyprawa do zup, pieprz



Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w kostke. Szczaw oczyścić i drobno pokroić, albo użyć szczawiu ze słoiczka. Do rosołu dodać ziemniaki i gotowac do miękkości. Następnie dodać szczaw.Doprawić vegetą albo inną przyprawą i pieprzem. Gotować 10 minut. Zmikssować.Dodac śmietanę.
Zagotować 1 litr wody z octem, ostrożnie wbijac jajka na wrzątek. Kiedy białka się zetną, wyjąć i przełożyć do zupy.Posypac natką .
                                                                             Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz