czwartek, 10 listopada 2011

biszkopt anulki

Składniki

biszkopt:

6 jaj
2 łyżki octu balsamicznego lub octu ryzowego
2 łyżki oleju ryzowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
7-8 łyżek przesianej mąki przennej








Przygotowanie

1. białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno

2. żóltka wymieszać z olejem i octem

3. do białek dodać cukier i dalej ubijać , jeśli ktoś woli słodszy można cukru jeszcze dosypać

4. gdy piana będzie bardzo sztywna dodać mieszankę z żółtkami   i ubijać jeszcze ok 3 min.

5. powoli dosypać mąkę i proszek do pieczenia i na niższych obrotach wymieszać , wylać do wysmarowanej margaryna tortownicy-  ok 26 cm, choć w tortownicy 28 cm też wyjdzie dosyć wysoki.

6. piec ok 30 min  w temp 170 0C, najlepiej po 20 min sprawdzić czy wierzch ugina sie pod dotykiem czy też nie !

 7. jeśli ciasto pod reka jest twarde i delikatnie odchodzi od boków tortownicy - biszkopt jest gotowy! smacznego!!!

przepis ten jest wypadkową moich prób i błędów ale teraz stale go używam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz