niedziela, 6 listopada 2011

Kolorowy bananowiec

Składniki

 
     • biszkopt z 3 jaj (jasny), lub
       gotowy spód biszkoptowy (ew. biszkopty)
     • woda+ sok z cytryny+ aromat rumowy- do nasączenia

MASA BANANOWA:
     • 4 banany
     • 300g serka waniliowego Danio (2 małe kubeczki)
     • 2 galaretki cytrynowe

MASA WIŚNIOWA:
     • 150 ml śmietany kremówki
     • 1 cukier waniliowy
     • 1 galaretka wiśniowa

WIERZCH:
     • 3 banany
     • 1 galaretka agrestowa



Przygotowanie

Upieczony biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym i z kilkoma kroplami aromatu rumowego.
Galaretki cytrynowe i wiśniową przyrządzić, używając o ½ mniej wody niż podano na opakowaniu (jeśli są na 500 ml każda, to rozrobić je w 250ml). Odstawić do wystygnięcia.

MASA BANANOWA:
Banany obrać, rozgnieść widelcem. Zmiksować je z serkami Danio. Do masy bananowej wlać powoli lekko-tężejące galaretki cytrynowe, cały czas miksując. Masę wylać na biszkopt, wygładzić i wstawić do lodówki.

MASA WIŚNIOWA:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z lekko-tężejącą galaretką wiśniową. Masę wylać na zastygłą masę bananową.

WIERZCH:
Galaretkę agrestową przyrządzić w ok. 350 ml wody, odstawić do wystygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi wierzch ciasta. Zalać galaretką.
Przepis na blaszkę Ø 26 cm.
Smacznego !!!
            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz