środa, 2 listopada 2011

Kalafior na surowo - sałatka kalafiorowa

Składniki


1 główka średniego kalafiora
1 puszka kukurydzy (400g)
zielona pietruszka, koper lub szczypior - kiść
6-8 łyżek majonezu
sól do smaku
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/4-1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego


Porcja dla :
7-8 lub więcej osób, jeśli użyjesz dużego kalafiora

Wskazówka:
Kalafior podziel na mniejsze części, wtedy będzie łatwiej go zetrzeć. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, także je używamy.





Przygotowanie

Kalafior sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce na grubych okach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Zieloną pietruszkę lub szczypior posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z majonezem.
Następnie doprawić resztą przypraw i starannie wymieszać, aby wszystkie smaki się połączyły. Odstawić na conajmniej 15 min, aby sałatka się przegryzła.
Smacznego!


Sałatka wspaniale sprawdza się do grilla, kiełbas itp. Ale do obiadu też można ją zrobić - np. do młodych ziemniaków z mięsem. Jest inna niż wszystkie i naprawdę dobra.
Może ktoś nie uwierzy, że ją tak zachwalam, ale jest najdziwniejszą, najprostrzą, najtańszą , a co najważniejsze najsmaczniejszą sałatką, jaką jadłam.
Mój mąż jest bardzo wybredny i tradycyjny smakowo, a je ją za 4.



sałatka w wersji ze szczypiorkiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz