piątek, 11 listopada 2011

placek nadziewany serem

Składniki


Ciasto:
35 dkg mąki pszennej12 dkg masła lub margaryny3 żółtka10 dkg cukru5 dkg drożdżyskórka otarta z 1 cytrynyaromat cytrynowy
1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie serowe:
30 dkg tłuztego sera twarogowego17 dkg cukru1 cukier waniliowy4 żóltka8 dkg masła10 dkg rodzynek1 łyżka skóeki pomarańczowej smażonej w cukrze





Przygotowanie

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozprowadzić ciepłym maliem,dodać 1 łyzkę mąki i 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli.Odstawić zaczyn do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Żóltka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki dodać drożdże wraz z ubitymi żółtkami i skórką z cytryny oraz aromatem.Wyrobić ciasto,dolewać w miare potrzeby ciepłem mleko,tak aby ciasto było nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki wlać ciepły (nie gorący ) tłuszcz i jeszcze razem wyrabiać.
Nastepnie wyłozyc ciasto do miski ,lekko opruszyć maka i przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Masa sereowa: Ser zmielić ,utrzeć z cukrem,dodając po jednym żóltku,rodzynki, cukier waniliowy i stopione masło ,skórkę pomarańczową - ja dodałam jeszcze kisiel pomarańczowy ale nie jest to konieczne.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki,w której zamierzamy piec ciasto.Trzy paski ciasta posmarować nadzieniem,pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i układać jeden na drugim.Przykryć ostatnim czwartym paskiem.
Zlepić dokładnie brzegi ,a następnie całość skręcić wokól swojej własnej osi,Ciasto włożyć do foremki wyłożonej folią ,posmarować na wierzch białkiem i pozostawić aby wyrosło.
Piec 45-55 minut (w zależności jaka foremka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polukrować i ozdobić - ja posypałam płatkami migdałowymi.


Przepis pochodzi z fajnej broszurki"Mazurki,serniki,baby".- ciasta z niej wychodz wspaniale i są wszystkie"strzałem w  dziesiątkę."
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz