poniedziałek, 14 listopada 2011

Ciasto z coca-colą

Składniki

Na ciasto :


2 jajka
250 g  mąki
250 g  mięciutkiego masła
300 g cukru
200 ml coca-coli
50 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 op. cukru waniliowego ( 8 g)
szczypta soli

Na polewę :



100 g czekolady mlecznej z nadzieniem o smaku toffi
2 łyżki śmietany kremówki 30%




Przygotowanie

Do miski wlać mleko, wbić całe jajka, dodać masło (ja na chwilkę wkładam do mikrofalówki masło i robi się  mięciutkie, ale nie rzadkie), wlać coca-colę  i wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy, kakao i wsypać to do masy rzadkiej a następnie dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to robotem  na najniższych obrotach i tylko chwilkę żeby bąbelki z coca-coli nie  "wyleciały"  z ciasta.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłej i  posypanej maką tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

 Jak ciasto wystygnie  to robimy polewę.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak czekolada się całkowicie rozpuści to wlewamy  śmietanę kremówkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą  polewą  dekorujemy ciasto.
Oto efekt końcowy :

A tu już bierzemy się za pałaszowanie :

Przepis dostałam "na kawce" od koleżanki a dzisiaj już sama  upiekłam to ciasto bo robi się je bardzo szybko. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.Ciasto jest wtedy stosunkowo niskie - około 4 cm wysokości. Jest niezwykle delikatne. Uważam, że będzie również idealną bazą do torciku z bitą śmietaną albo z masą orzechową.
Polewa natomiast po zastygnięciu jest nadal mięciutka a więc nie łamie się w czasie krojenia i ma piękny połysk, co widać na załączonych obrazkach.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz