niedziela, 20 listopada 2011

Moje Rafaello

Składniki

Biszkopt:
      3/4 szklanki mąki pszennej
      1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
   1 1/4 szklanki cukru
   1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
         6 jaj

Krem:
      3/4 l.śmietany kremówki
   1 1/2 tabliczki białej czekolady
         5 śnieżek
         3 paczki wiórków kokosowych(100g)



Przygotowanie

Biszkopt - Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz żółtka.Mąki wymięszać razem dodając proszek do pieczenia.Całość delikatnie wyrobić.Wylać ciasto na blachę(dużą),wyłożoną perganimem i piec około 20 min. w temp.180-200 stopni.

Krem - Kremówkę ubić z rozpuszczoną na parze czekoladą,dodać śnieżki a na końcu wiórki kokosowe.Dobrze ubić mikserem.
Masę wyłożyć na biszkopt,posypać wiórkami.

Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej przed podaniem i schodzić je.
Można również do kremu dodać - pokrojone drobno obrane i sparzone migdały lub płatki migdałowe.
                   ...Życzę smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz