środa, 16 listopada 2011

zupa soczewicowa Moni k

Składniki

paczka soczewicy (pomarańczowej)
3-4 ząbki czosnku
1-2 cebule
trochę oliwy lub oleju
ok. 2-3 litrów bulionu warzywnego
koncentrat pomidorowy
majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz



Przygotowanie

Soczewicę przepłukać wodą i gotować w bulionie warzywnym 20 minut aż zmięknie i trochę napęcznieje.
Posiekany lub wyciśniety przez praskę czosnek podsamażyć przez kilka sekund na rozgrzanej oliwie (trzeba uważać, żeby nie zbrązowiał, bo staje się gorzki) pokrojoną w półtalarki cebulkę i zeszklić ją. Można też dodać pokrojony boczek lub kiełbaskę - na skwarki (ja wersja wega).
Dodać podsmażoną cebulkę do ugotowanej soczewicy, doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i posypać majerankiem.

Pychota :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz