piątek, 25 listopada 2011

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej kapusty i boczku

Składniki

1 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
3 szklanki wody,
1/4 średniej główki kapusty białej.
20 dag boczku,
1 duża cebula,
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
sól, pieprz, kminek,
tłuszcz,
bułka tarta do formy.  



Przygotowanie

Kaszę ugotować na sypko. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować i ugotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na boczku. Jajo rozbić z mlekiem. Wymieszać kaszę z kapustą, boczkiem, cebulą i przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką, napełnić kaszą, zalać mlekiem z jajem i zapiec. Podawać z surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz