Składniki
4 śmietany homogenizowane 18% 400 g
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
4 łyżki żelatyny
cukier wanilinowy (jeśli ktoś lubi)
4 galaretki smaki dowolne
Przygotowanie
2 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, gdy przestygną wylać na blachę. Zelatynę namoczyć w 1/3 szkl. przegotowanej zimnej wody. Mleko zagotować z cukrem i ewentualnie cukrem waniliowym. W dość ciepłym mleku rozpuścić żelatynę. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i wylac na galaretki. 2 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, ostudzić i wylać na śmietanę. Smacznego.
Na spód można zrobić biszkopt zamiast galaretek, a wierzch udekorować dowolnymi owocami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz