niedziela, 13 listopada 2011

chłodnik buraczany dla zdrowia i urody

Składniki

- młode buraki cukrowe ok. 500 g 


- maślanka 1 litr


- kefir 1 litr


- ogórki zielone sałatkowe (ilość wg uznania)


- rzodkiewka (ilość wg uznania)


- koper (ziele) może być suszony


- sok z cytryny 1 łyżka


- oliwa z oliwek 1 łyżeczka


- czosnek (krajowy) 1-2 ząbki


- sól, pieprz, majeranek (wg uznania)


 





Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować (30-40 min zależnie od wielkości) w leciutko osolonej wodzie. Odcedzić, zlać zimną wodą pod kranem, ostudzić na sucho, zdjąć łupinę, pokrajać w kostki v paski (wg uznania). Wrzucić do garnka emaliowanego v ze stali nierdzewnej, pokroić ogórki i rzodkiewkę, następnie dodać do buraków. Dołożyć resztę składników, zalać maślanką i kefirem (może być zsiadłe mleko), lecz aby nie był to sam kefir "gazowany". Wymieszać, przykryć pokrywą v folią, schować do chłodziarki na kilka godzin v całą noc. Przy podawaniu można dodać krojone gotowane jajko kurze v przepiórcze.

Uwaga: Krojenie warzyw najlepiej przeprowadzać w półcieniu v naturalnym świetle dla uniknienia strat witamin i rozkładu naturalnych barwników. 

Tak przygotowany chłodnik może stać w chłodziarce do kilku dni. Znakomity przed śniadaniem (na regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego i stanu jelit), również jako danie obiadowe bądź orzeźwiające i regenerujące w upalne dni. Bogate w witaminy i sole mineralne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz