piątek, 4 listopada 2011

Placek po węgiersku

Składniki

Składniki:

Placki:

1 jajko
50 dag ziemniaków
1/2 cebuli
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia

Gulasz:

50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka)
2 cebule
1 papryka czerwona
1 paczka fixu do gulaszu
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw



Przygotowanie

Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem.
Następnie do mięsa dodaje warzywa pokrojone w kostkę .
Całość dusimy do miękkości, dolewamy fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut.
 W trakcie duszenia gulaszu zcieramy na tarce obrane ziemniaki, odciskamy z nic zgromadzony płyn. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.
Następnie na usmażone placki kładziemy przygotowany gulasz i składamy je na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz