środa, 16 listopada 2011

Metrowiec - pycha

Składniki

CIASTO:



8 jajek
2 szkl. cukru
3 szkl. mąki wrocławskiej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
3 łyżki kakao

MASA:



3/4l mleka-odlać 1/2 szkl.
3 czubate łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy na ¾ l mleka
1 cukier waniliowy
1 kostka masła śmietankowego

POLEWA:



może być kupna (2 op.)
można też zrobić samemu. Oto co jest potrzebne:

1 tabliczka mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka
1 łyżka masła



 


 





Przygotowanie

CIASTO:

Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać wodę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Rodzielić na 2 równe części i do jednej dodać kakao. Upiec w keksówce 2 ciasta. Piec ok. 40-45 min w 180stopniach.

KREM:

2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Dodać cukier waniliowy i zapach. W szklance mleka rozrobić budyń z mąką. Wlać do gotowanego mleka. Odstawić z gazu, dodać masło i żółtko (nie gotować – zmiksować).

POLEWA:

Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną, dodać mleko i masło. Po upieczeniu (i wsytgnięciu ciast). Kroimy je tak jakby to był chleb. Następnie bierzemy kawałek ciemnego ciasta smarujemy masą i do tego przyklejamy białe ciasto i tak do skończenia kromek. Polać ciasto polewą i kroić na ukos, bo wtedy jest najlepszy efekt!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz